melissokomia

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μελισσών, σήμερα 20 Μαΐου 2022, συναντήσαμε τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, κύριο Αναστάσιο Ποντίκη, για μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Σε τι φάση βρίσκεται αυτή την περίοδο η μελισσοκομία στην Ελλάδα;

Καθώς η άνοιξη φέτος άργησε, τα μελίσσια δεν είχαν την ανάπτυξη που περιμέναμε.

Η κλιματική αλλαγή με τις απότομες μεταβολές των καιρικών συνθηκών επηρεάζει σε αρκετά μεγάλο βαθμό έναν τόσο ευαίσθητο οργανισμό, όπως το μελίσσι.

Οι μελισσοκόμοι αυτή την περίοδο κυνηγούν τα πρώτα ανθόμελα και τα μέλια από εσπεριδοειδή, πραγματοποιώντας τους πρώτους τρύγους με μέλια αρωματικά και γευστικά, εξαιρετικής ποιότητας.

Ετοιμαζόμαστε για τη μεταφορά μας στα έλατα και στα θυμάρια, καθώς το επάγγελμα μας απαιτεί ταξίδια και διαρκή αναζήτηση της ανθοφορίας.

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος;

Τα προβλήματα του κλάδου μας πολλά και διαφορετικών διαβαθμίσεων.

Α) Το κυριότερο, που απειλεί τη βιωσιμότητα της ελληνικής μελισσοκομίας είναι η ελληνοποίηση των εισαγόμενων μελιών.

Αρκετά μεγάλες ποσότητες αμφιβόλου ποιότητας και αδιευκρίνιστης προέλευσης εισέρχονται στη χώρα μας και εμφανίζονται ως ελληνικά σε τιμές αρκετά χαμηλές (εξευτελιστικές).

Φυσικά δεν μπορούμε να μπούμε στον ανταγωνισμό αυτών των τιμών, καθώς αυτό θα μας οδηγήσει στην καταστροφή.

Η κατάσταση αυτή όμως επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα εμπορίας του μελιού από τους συναδέλφους παραγωγούς.

Β) Η κλιματική αλλαγή που αναφέρθηκε παραπάνω.

Γ) Οι ανεξέλεγκτοι ψεκασμοί που καταστρέφουν από τη μια στιγμή στην άλλη ολόκληρες περιουσίες, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον.

Δ) Οι συνθήκες εμπορίας του μελιού από τους παραγωγούς όπου η νομοθεσία απαιτεί αναθεώρηση.

Ε) Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίσαμε το περσινό καλοκαίρι με την απαγόρευση εισόδου στα δάση.

ΣΤ) Οι μεγάλες πυρκαγιές στην Εύβοια κατέστρεψαν ένα σημαντικό κομμάτι πευκοδάσους και ταυτόχρονα περιόρισε την δυνατότητα παραγωγής πευκόμελου.

Σε ποια σημεία μπορείτε να τοποθετείτε τα μελισσοσμήνη σας στα δάση; Και κατά πόσο είναι ασφαλείς οι κυψέλες, καθώς συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της κλοπής;

Η τοποθέτηση των κυψελών μας στα δάση προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Σίγουρα και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει σε κάποια σημεία να επικαιροποιηθεί, καθώς αφορά νόμο του 1934 όπου οι συνθήκες σίγουρα ήταν τελείως διαφορετικές.

Στα πάγια αιτήματα μας, η δημιουργία χώρων τοποθέτησης κυψελών σε δάση με μελισσοκομικό ενδιαφέρον.

Το φαινόμενο των κλοπών είναι μια μάστιγα που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα και άλλοτε εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση. Τα μελίσσια μας είναι διαρκώς εκτεθειμένα και συνήθως μακριά.

Η τοποθέτηση κάμερας παρακολούθησης και GPS είναι μέσα στους τρόπους αντιμετώπισης. Οι έλεγχοι της αστυνομίας κατά τη μεταφορά μπορούν να περιορίσουν το πρόβλημα.

Δεδομένου ότι η μελισσοκομία στη χώρα μας είναι μετακινούμενη, σε ποιον βαθμό σας έχει επηρεάσει η αύξηση των τιμών στην ενέργεια;

Η μελισσοκομία στη χώρα μας είναι μοναδική. Κυνηγάμε τις ανθοφορίες διανύοντας μεγάλες αποστάσεις. Η αύξηση της τιμής των καυσίμων θα σημάνει και την αύξηση του κόστους παραγωγής. Σε κάποιες περιπτώσεις συνάδελφοι δεν θα μεταφέρουν τις κυψέλες τους με αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση της παραγωγής.

Θεωρείτε ότι σας παρέχεται επαρκής στήριξη από την Κυβέρνηση;

Πολλά και μεγάλα προβλήματα του κλάδου χρονίζουν και παραμένουν άλυτα. Ως νέα διοίκηση της ΟΜΣΕ βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους συλλόγους και τους μελισσοκόμους.

Καταθέτουμε τα αιτήματα μας στο υπουργείο και τις προτάσεις μας.

Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον και περιμένουμε τις λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Η αλήθεια βέβαια, είναι ότι ακόμα δεν ανασάναμε από κορωνοϊούς και καραντίνες, και ήδη παίρνουμε μία πρώτη γεύση από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, με τη συζήτηση για την επισιτιστική κρίση να έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο, ενώ ο πληθωρισμός έχει πάρει την ανιούσα για τα καλά. Με τι τρόπο σας αγγίζει ως κλάδο αυτή η συνθήκη; Πόσο έχουν ανέβει τα κόστη παραγωγής για εσάς και τι περιθώριο κέρδους υπάρχει;

Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, φαίνεται ότι οδηγούμαστε συνεχώς σε κρίσεις που είναι αδύνατο να μην έχουν επιπτώσεις οικονομικές και κοινωνικές. Η αστάθεια και η ανασφάλεια επηρεάζει τις αντιδράσεις των λαών και την συμπεριφορά τους. Οι αγορές δοκιμάζονται και αντιδρούν αρνητικά καθώς το μέλλον διαμορφώνεται αβέβαιο.

Σχετικά με τον κλάδο μας ό, τι δημιουργεί αβεβαιότητα δημιουργεί και συνθήκες αντιεμπορικές. Μειώνεται η κατανάλωση των προϊόντων μας, αυξάνεται το κόστος παραγωγής και το κέρδος μας είναι μικρότερο καθώς τα περιθώρια αύξησης της τιμής του μελιού είναι περιορισμένα.

Πού βρίσκονται οι εξαγωγές αυτή την περίοδο;

Το Ελληνικό μέλι είναι ένα εξαιρετικό προϊόν με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι συνάδελφοι που λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς με τα μέλια τους, να κατακτούν κορυφαίες διακρίσεις σε κάθε δοκιμασία. Εδώ βασίζονται οι προσπάθειες μας για αύξηση των εξαγωγών.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια καλή ανταπόκριση των ξένων αγορών. Πολλές εταιρείες, συνεταιρισμοί αλλά και ιδιώτες οδηγούνται προς την κατεύθυνση αυτή αναζητώντας καλύτερες συνθήκες πώλησης των προϊόντων τους.

Παλαιότερα προσφύγατε στο ΣτΕ για τον τρόπο εφαρμογής του ηλεκτρονικού μητρώου, τι ζητάτε να αλλάξει;

Η προσφυγή μας στο ΣΤΕ παραμένει και ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε συζήτηση με το υπουργείο για την αλλαγή και τροποποίηση αρκετών άρθρων του Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου. Πιστεύουμε ότι είναι ένα χρήσιμο  και απαραίτητο εργαλείο για τον κλάδο.

Είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα των συζητήσεων.

Σας βοηθά η δυνατότητα εμπορίας της παραγωγής σας;

Ασφαλώς και η δυνατότητα εμπορίας των προϊόντων της κυψέλης μας επιτρέπει να πουλάμε απευθείας στον πελάτη κάποιες ποσότητες. Αυτό μας δίνει μεγαλύτερο κέρδος σε σχέση με την πώληση στους εμπόρους σε τιμές χονδρικής.

Η συμμετοχή των μελισσοκόμων σε Γιορτές Μελιού, Φεστιβάλ, Εκθέσεις, εντός και εκτός συνόρων, διευρύνει τον κύκλο εμπορίας.

Ευελπιστούμε σε αλλαγές στη νομοθεσία αλλά και στην καθιέρωση του ελληνικού σήματος στο μέλι. Αυτά θα διαμορφώσουν καλύτερες συνθήκες στην αγορά για τον παραγωγό.

Παραπάνω θέσατε ως πρωτεύον ζήτημα του κλάδου το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων…

 

Το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων και της νοθείας είναι έντονο και κατά καιρούς αποτυπώνεται από τους ελέγχους.

 

Σίγουρα θα πρέπει οι έλεγχοι να ενταθούν και οι κυρώσεις για τους παρανομούντες να είναι αυστηρότερες.

Προσφάτως η ΟΜΣΕ απέκτησε Νέο διοικητικό συμβούλιο για την επόμενη τριετία, με την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών που πραγματοποιήθηκαν στις 26 του Φλεβάρη 2022 στη Λάρισα. Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Άμεσος στόχος η βελτίωση των συνθηκών άσκησης του επαγγέλματος μας.

Η καθημερινότητα να διευκολύνεται για τους συναδέλφους.

Μακροχρόνια η ικανοποίηση των αιτημάτων μας που έχουν συσσωρευτεί και παραμένουν άλυτα.

Η δημιουργία εθνικού σχεδιασμού για τον κλάδο που δεν θα αλλάζει, σταθερά προσηλωμένο στη δημιουργία υποδομών για τους μελισσοκόμους που θα μας βγάζει από αδιέξοδα.

Μιας και σήμερα είναι η γιορτή των μελισσών, θα ήθελα να σας ρωτήσω με τι τρόπους οι άνθρωποι μπορούμε να τιμήσουμε και να προστατεύσουμε τις μέλισσες, οι οποίες απειλούνται από εξαφάνιση -με κίνδυνο μάλιστα να εξαφανιστεί ολόκληρο το ανθρώπινο είδος, όπως έλεγε και ο Einstein;

Η μέλισσα, ο μεγαλύτερος επικονιαστής στον πλανήτη κινδυνεύει σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη χρονική στιγμή με εξαφάνιση. Κλιματική αλλαγή, φυτοφάρμακα, ασθένειες των μελισσών είναι μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Πρέπει με κάθε τρόπο να δημιουργηθούν συνθήκες ευνοϊκές για τη μέλισσα.

Η μέλισσα είναι η βάση της διατροφικής πυραμίδας.

Με την επικονίαση συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας στον πλανήτη, συμμετέχει καθοριστικά στον πολλαπλασιασμό των φυτών και στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής, ταυτόχρονα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διατροφή και επιβίωση των φυτοφάγων ζώων.

Ο μοναδικός προστάτης της μέλισσας είναι ο μελισσοκόμος, μόνη της σε αυτό το περιβάλλον είναι πλέον αδύνατον να επιβιώσει.

Ο μελισσοκόμος της δίνει τροφή, τη μεταφέρει σε ανθοφορίες, φροντίζει για τη θεραπεία των ασθενειών της.

Από τη βιωσιμότητα του μελισσοκόμου εξαρτάται και η επιβίωση των μελισσών!

Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα για τη σημερινή ημέρα;

Η σημερινή ημέρα καθιερώθηκε να γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας, σε ένδειξη αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς της μέλισσας στον πλανήτη και στη διατήρηση της ζωής με τη σημερινή της μορφή.

Το μήνυμα μας λοιπόν είναι: «ΣΩΣΕ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ – ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΗ ΖΩΗ!».

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.