w19-83326camping

Εθελοντικός Τουρισμός και Οικοτουριστική ανάπτυξη της υπαίθρου είναι η άλλη πλευρά του τουριστικού προϊόντος και ένα ενδιαφέρον εγχείρημα στον τομέα του “εθελοντικού τουρισμού” που έλαβε χώρα στην Κρήτη με αξιόλογα πρακτικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα 260 σύμβουλοι μεγάλης Γαλλικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα του καθαρισμού με οικολογικά προϊόντα σε Γαλλία και Βέλγιο, υπό την επωνυμία “Η2Ο at home”, απασχολήθηκαν σε δύο παράλληλες οικοτουριστικές δράσεις στην φύση γύρω από το χωριό Μέρωνας του Δημοτικού διαμερίσματος Αμαρίου. Οι πρωτότυπες αυτές δράσεις που υλοποιήθηκαν συνίσταντο στο φύτεμα ποικίλων καρποφόρων δένδρων, αρωματικών βοτάνων και κλιμάτων αμπέλου, σε δύο αγρούς που διατέθηκαν από την Κοινότητα του Μέρωνα και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του χωριού, αλλά και στην σήμανση δεκάδων χιλιομέτρων πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών πάνω σε μονοπάτια και χωματόδρομους ανάμεσα στον Μέρωνα και το Αμάρι. Χωρισμένοι σε δύο κύριες ομάδες των 130 ατόμων και μικρότερες υποομάδες με διαφορετικό αντικείμενο δράσης, οι συμμετέχοντες Γάλλοι και Βέλγοι οικοπεριηγητές, προσέφεραν τις εθελοντικές υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Τσακαλάκη διευθυντή της Οικοτουριστικής Επιχείρησης “Wild Nature” «Ο στόχος του έργου εξ’ αρχής, ήταν η “ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού στην σημασία του οικοτουρισμού σε μία αγροτική περιοχή, η δύναμη της συλλογικής δράσης και του εθελοντισμού, αλλά κυρίως ο παραδειγματισμός προς συγκράτηση των νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο μέσω εναλλακτικών, αειφόρων μορφών τουριστικών εγχειρημάτων” που θα μπορούσαν να κερδίσουν έδαφος και να πολλαπλασιαστούν στο άμεσο μέλλον με πολλαπλά οφέλη. Η αλλιώς, πώς μία αγροτική περιοχή στα δυτικά όρια του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη με μεγάλο ιστορικό και λαογραφικό ενδιαφέρον, αλλά και βασικές υπάρχουσες υποδομές υποδοχής επισκεπτών (μικρά αγροτουριστικά καταλύματα, ένα ορεινό κάμπινγκ – μοναδικό στην Κρήτη – και φιλόξενες οικογενειακές ταβέρνες), μπορεί μέσα από την δημιουργία προϋποθέσεων περιήγησης (πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές) και συμπληρωματικών έργων παρατήρησης (βοτανικοί κήποι, σημεία πληροφόρησης, σημεία θέασης και ερμηνείας τοπίου, κ.α.), να γίνει πόλος έλξης ενός ιδιαίτερου ρεύματος ποιοτικού τουρισμού που ακούει στο όνομα “οικοτουρισμός”».

Ο δήμος Αμαρίου συμμετείχε ενεργά στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου καθώς επίσης ο διευθυντής του ΕΟΤ Ηρακλείου Στρατάκης Αριστείδης, μέλη των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και της τοπικής εκκλησίας. Τουρίστες εθελοντές μαζί με κάτοικους του Μέρωνα και του Αμαρίου όπως αναφέρει ο κ. Τσακαλάκης, κατά τη διάρκεια των δύο ημερών δράσης, συνολικά φύτευσαν 90 κλίματα αμπέλου, 120 καρποφόρα δένδρα και 150 αρωματικά φυτά, ενώ σηματοδοτήθηκαν 10 διαφορετικές διαδρομές φυσιολατρικού ενδιαφέροντος, αναπτυσσόμενες συνολικά σε 62 χιλιόμετρα μονοπατιών και χωματόδρομων. «Κατά δήλωση δε των εκπροσώπων της Η2Ο στους υπευθύνους του “Wild Nature”, αισθάνθηκαν “δικαιωμένοι και υπερήφανοι που η ανάθεση ενός τέτοιου πρωτότυπου έργου έγινε στο νησί της Κρήτης και όχι σε κάποια άλλη περιοχή της Ευρώπης”. Ο λόγος; Η γενική αποδοχή και το αυθόρμητο αγκάλιασμα της ιδέας από τόσους πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, όπως οι απλοί αγρότες και η Κοινότητα του Μέρωνα, η Εκκλησία, ο Δήμος και οι τοπικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι», ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.