kedikoglou

«Υψίστης» σημασίας, χαρακτήρισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου την ενίσχυση της συνεργασίας της πολιτείας με τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς σε θέματα κλιματικής αλλαγής, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, σημειώνοντας ότι μόνο με συλλογική δουλειά θα αποτραπούν τα καταστροφικά σενάρια για το μέλλον του πλανήτη Γη.

«Καμία χώρα δεν θα μείνει αλώβητη από την κλιματική αλλαγή και κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση μόνος του», υπογράμμισε ο ίδιος χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του στην διημερίδα που διοργανώνουν από σήμερα στη Θεσσαλονίκη το Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), υπό την αιγίδα του ΑΠΘ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τίτλος της διημερίδας που διοργανώνεται δια ζώσης, αλλά και υβριδικά, είναι «Κλιματική αλλαγή: Επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή και στο φυσικό περιβάλλον (Φυσικές Καταστροφές, Φυτική και Ζωική Παραγωγή, Ενιαία Υγεία)».

«Στόχος μας η χάραξη ενός οδικού χάρτη για την καταπολέμηση κλιματικής αλλαγής, ενός στρατηγικού σχεδίου με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, για ένα περιβάλλον με μέλλον», επισήμανε ο κ. Κεδίκογλου.

Υπογραμμίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή είναι «δυστυχώς μια πραγματικότητα που επηρεάζει τη ζωή μας» ο ίδιος αναφέρθηκε στις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές του 2021 και λέγοντας ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνονται ολοένα και πιο έντονα και θα εκδηλώνονται συχνότερα «πρέπει να δράσουμε άμεσα».

Οι εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων «δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού», επισήμανε ο κ. Κεδίκογλου, αναφέροντας ότι με βάση όσα έχουν διατυπωθεί, μέχρι το 2050 οι ημέρες καύσωνα στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 15-20 ημέρες ετησίως, οι βροχές θα μειωθούν από 10% έως και 30% και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι ολοένα και πιο συχνά και έντονα.

Σε αναζήτηση τρόπου αποζημίωσης και ενίσχυσης μυδοκαλλιεργητών το ΥΠΑΑΤ

Τρόπους αποζημίωσης και ενίσχυσης των μυδοκαλλιεργητών, οι οποίοι (λόγω της αύξησης θερμοκρασίας του νερού ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής), βλέπουν την παραγωγή τους να αφανίζεται, αναζητά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε ο αρμόδιος υφυπουργός, Σίμος Κεδίκογλου, σημειώνοντας ότι «μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν η στήριξή τους». «Η φετινή παραγωγή των μυδοκαλλιεργητών καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ τα μηνύματα για το 2022 δεν προοιωνίζονται θετικά, αφού έχει πληγεί ο γόνος», συμπλήρωσε.

Χαιρετισμό στην διημερίδα απηύθυναν επικεφαλής τμημάτων του ΑΠΘ, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γεώργιος Κεφαλάς και ο επικεφαλής του ΓΕΩΤΕΕ, Σπύρος Μάμαλης.

Στην πλειοψηφία τους τόνισαν ότι η κλιματική αλλαγή είναι για την ανθρωπότητα η μεγαλύτερη απειλή των τελευταίων χιλιάδων χρόνων και επισήμαναν ότι μπορεί να μην είναι δυνατή η πλήρης αντιστροφή της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, αλλά είναι εφικτό να επιτευχθεί ο μετριασμός της.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.