ΓΥΑΡΟΣ 1α

Μια συγκινητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στη Γυάρο, όπου η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ θα προχωρήσει σε αποκαλυπτήρια Μνημείου και θα μιλήσει ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πρόκειται για τόπο μαρτυρίου κι εξορίας, για τους ανθρώπους, που αντιστάθηκαν σε δικτατορικά καθεστώτα κι αναγκάστηκαν να ζήσουν υπό άθλιες συνθήκες στα όρια του υποσιτισμού, μακριά από τις οικογένειές τους. Αυτές οι συνθήκες ήταν λόγος, που ονομάστηκαν από τον κόσμο ως “ξερονήσια” ή “θανατονήσια”, αφού δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δεν άντεξαν τις ταλαιπωρίες και τα βασανιστήρια.

Όπως σημειώνει σε σχετική της ανακοίνωση η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ η εκδήλωση πραγματοποιείται ως “ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους όσοι φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν ή άφησαν τη ζωή τους σ’ αυτό το μαρτυρικό νησί καταμεσής του Αιγαίου” και οργανώνει αποστολή, που θα αναχωρήσει το πρωί του Σαββάτου από το λιμάνι του Λαυρίου, δίνοντας προτεραιότητα στους αγωνιστές που εξορίστηκαν ή φυλακίστηκαν στο «θανατονήσι», καθώς και στις οικογένειές τους.

Το μνημείο που θα αποκαλυφθεί, με τίτλο “Ρωγμή”, φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αντώνης Μυρωδιάς, ο οποίος συμμετείχε σε πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Κ.Ε. του ΚΚΕ για τη φιλοτέχνηση και εγκατάσταση Μνημείων στη Γυάρο και τη Μακρόνησο και έλαβε την πρώτη θέση, όσον αφορά το διαγωνισμό για τη Γυάρο.

Για το έργο ο δημιουργός σημειώνει πως «στο σώμα του είναι καρφωμένα είκοσι ένα (όσα και τα χρόνια λειτουργίας των κολαστηρίων) πρίσματα, θραύσματα από υλικό ανοξείδωτο, μόνιμα λαμπερό και αναλλοίωτο στο χρόνο. Είναι η αντιδιαστολή: Το φωτεινό μέλλον, λαμπερό στην αντίθεση με το ζοφερό, διαβρωμένο παρελθόν. Οι “Ρωγμές” με τις έντονες εξάρσεις προσδίδουν έντονα δραματικό χαρακτήρα στην πάλη μεταξύ των δύο ιδεολογιών. Τα πρίσματα και το αναλλοίωτο υλικό τους είναι η αναφορά στους κρατούμενους κομμουνιστές, που υπέφεραν, βασανίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους για τις ιδέες τους, παρέμειναν ωστόσο αμετακίνητοι σε αυτές».

Για την εγκατάσταση του Μνημείου, όσο και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, εδώ και μέρες δεκάδες οικοδόμοι, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, χτίστες και άλλες ειδικότητες, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, βρίσκονται στο νησί, κάνοντας κάτω από αντίξοες συνθήκες τη νύχτα μέρα προκειμένου όλα να είναι έτοιμα ενόψει της εκδήλωσης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή του δεύτερου Μνημείου που θα τοποθετηθεί στη Μακρόνησο ενώ ετοιμάζεται ειδική έκδοση για τις τρεις περιόδους λειτουργίας της Γυάρου και το ρόλο του ΚΚΕ σε συνεργασία με τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

Δυστυχώς παρότι είχε γίνει μια προσπάθεια στο παρελθόν ανάδειξης του μνημείου, τα κτήρια των φυλακών κι άλλες εγκαταστάσεις έχουν υποστεί πολλαπλές επιστροφές ακόμη κι από τις βολές του Πολεμικού Ναυτικού και  το ΚΚΕ ζητά να υπάρξει μέριμνα, δημιουργία προβλήτας κι ανάδειξη της Γυάρου ως ιστορικό τόπο.

*Φωτογραφίες από τη Γυάρο, τις εργασίες τοποθέτησης του Μνημείου και υλικά της έκδοσης – Πηγή: Αρχείο ΚΚΕ, Ριζοσπάστης, 902.gr

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.