w16-93122

Στην παγκόσμια έκθεση παρατήρησης πουλιών «Global Birdfair 2022» που άνοιξε τις πύλες της στο Rutland της Αγγλίας, την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουλίου, συμμετέχει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Παρουσιάζοντας τον πλούτο της ορνιθοπανίδας της Λέσβου αλλά και τις δυνατότητές της να φιλοξενήσει δραστηριότητες ορνιθοπαρατήρσης.

Η έκθεση ορόσημο για τους παρατηρητές πουλιών της Αγγλίας (British Birdwatching Fair), φέτος, ύστερα από δύο χρόνια αδράνειας λόγω της πανδημίας, επανέρχεται ως παγκόσμια διοργάνωση. Στην έκθεση συμμετέχουν τουριστικοί πράκτορες και τουριστικοί προορισμοί εξειδικευμένοι για την παρατήρηση πουλιών, επίσημοι προμηθευτές εξοπλισμού παρατήρησης (τηλεσκόπια, κυάλια, φωτογραφικές μηχανές κ.ά.), βιβλίων, καλλιτέχνες με τις σχετικές δημιουργίες τους και άλλοι. Πλαισιώνεται δε από παρουσιάσεις από ειδικούς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, συζητήσεις και άλλα δρώμενα. Τα κέρδη των διοργανωτών από την έκθεση δωρίζονται κάθε χρόνο σε κάποιο συγκεκριμένο σκοπό για την προστασία και διατήρηση των πουλιών σε διάφορες περιοχές του κόσμου που συντονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση Birdlife.

«Η Λέσβος, λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του μουσείου καθηγητής Νίκος Ζούρος, αν και από τους πιο διάσημους προορισμούς στην Ευρώπη για την παρατήρηση πουλιών, θα συμμετέχει για πρώτη φορά σε αυτή τη γιορτή. Τη συμμετοχή προετοίμασε το Μουσείο θέλοντας να προβάλει το φυσικό πλούτο του νησιού αλλά και να τραβήξει το ενδιαφέρον παρατηρητών και τουριστικών γραφείων που εξειδικεύονται στην παρατήρηση πουλιών στο νησί μας».

Η συμμετοχή της Λέσβου πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».

Στο περίπτερο της Λέσβου προβάλλονται τα πιο ξεχωριστά και σημαντικά είδη πουλιών του νησιού στις διάφορες περιοχές του (υγρότοποι, δάση και ελαιώνες, μεσογειακοί θαμνότοποι και βραχώδεις περιοχές). «Συμπλέοντας με τον φετινό στόχο του Global Birdfair που δεν είναι άλλος από το να αφήσει η όλη διοργάνωση το λιγότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η αποστολή βασίζεται στην προβολή ηλεκτρονικού υλικού μέσω εφαρμογής στα κινητά των επισκεπτών στο περίπτερο και φυσικά άμεση παροχή πληροφοριών από τους επιστήμονες και συνεργάτες του Μουσείου» σημειώνει ο κ. Ζούρος.

Στο περίπτερο υποδέχονται τους επισκέπτες και παρέχουν πληροφόρηση για την ορνιθοπανίδα και τις δυνατότητες ορνιθοπαρατήρησης η δρ Ελένη Γαληνού, υπεύθυνη για την καταγραφή και προβολή ορνιθοπανίδας στο Μουσείο, και ο Στέλιος Ζαννέτος, υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μάλιστα στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε ειδική παρουσίαση στους επισκέπτες με θέμα τα πουλιά της Λέσβου το μεσημέρι της Κυριακής 17 Ιουλίου.

Ας σημειωθεί ότι ήδη η συμμετοχή της Λέσβου προβάλλεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της έκθεσης στους χιλιάδες επισκέπτες και ορνιθοπαρατηρητές του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.