ροδακινο (2)

Τον άμεσο κίνδυνο να μείνουν αδιάθετα ελληνικά ροδάκινα ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, και να πληγεί ανεπανόρθωτα κι η φέτα επισημαίνει μ΄ επίκαιρη ερώτησή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτη υπογράφουσα η πρώην υφυπουργός Βιομηχανίας και βουλευτής Πέλλας, Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ άλλοι 17 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέβαλαν ερώτημα προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη κι Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη. 

Έτσι, λίγες μόλις ημέρες μετά το κανόνι της Thomas Cook, η Ελλάδα έχει ν΄ αντιμετωπίσει τις απειλές Τραμπ για εμπάργκο στα ευρωπαϊκά τρόφιμα, που επηρεάζουν  δραματικά την ελληνική φυτική παραγωγή και το ροδάκινο, που αποτελεί ένα από τα εμβληματικά προϊόντα της Ελλάδας. Οι ΗΠΑ σε αυτήν τη φάση, όπως όλα δείχνουν, δίνουν την χαριστική βολή από την χαμηλή, μέχρι πρότινος, τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος, στον κτηνοτροφικό τομέα.

Μεταξύ αυτών την ερώτηση συνυπογράφουν και οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης (κι ο τέως υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης) αλλά κι τέως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, που είχε αρμοδιότητα στο κομμάτι της Ψηφιακής Γεωργίας, Νίκος Παππάς. Για τη σωτηρία του ελληνικού ροδάκινου υπογράφουν και πρώην υπουργοί όπως ο Πάνος Σκουρλέτης κι ο αναπληρωτής Σωκράτης Φάμελλος  αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από περιοχές που παράγουν ροδάκινο, όπως η Φρόσω Καρασαρλίδου κ.ά.

Ειδικότερα, στην επίκαιρη ερώτηση αναφέρεται πως στον υφιστάμενο δασμό του 18%, για τις κονσέρβες ροδάκινου, «ο επιπρόσθετος 25% είναι κομβικής σημασίας για τη χώρα μας που θα επιφέρει οικονομικό πλήγμα περίπου 50 εκ. δολαρίων` ποσό που αναμένεται να χαθεί από τον τομέα. Επιπλέον η κονσέρβα ροδάκινου έχει ιδιαίτερες προδιαγραφές όταν εξαγωγικός προορισμός είναι οι ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά η αποστολή του σε άλλες αγορές».

Όπως τονίζεται, «οι αυξημένοι δασμοί έρχονται σε μια κακή συγκυρία για το ροδάκινο γενικά, όπου μετά το ρωσικό εμπάργκο, που έπληξε ανεπανόρθωτα το επιτραπέζιο ροδάκινο πρόκειται να πληγεί ανεπανόρθωτα και το συμπύρηνο (βιομηχανικό), τραυματίζοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη οικονομικά πληγωμένες τοπικές κοινωνίες, στερώντας συνάλλαγμα της τάξης των 50 εκ. $ .

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως παραμένει στη λίστα επιβολής δασμών και ένα άλλο εμβληματικό ελληνικό προϊόν, το τυρί ΠΟΠ φέτα, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εξαγωγικά μας προϊόντα και ίσως το πλέον αναγνωρίσιμο ελληνικό τρόφιμο στον κόσμο. Υπενθυμίζουμε ότι οι εξαγωγές μας στη φέτα είναι οι μεγαλύτερες από κάθε άλλο ζωικό προϊόν.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο ελληνικός αγροτικός τομέας δεν μπορεί να απορροφήσει πλέον «οικονομικά» χτυπήματα τα οποία προέρχονται από πολιτικές αποφάσεις της Ε.Ε. και για τις οποίες δε φέρουν ευθύνη οι Έλληνες αγρότες», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και ζητά να πληροφορηθεί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση κι αν προτίθεται να θέσει το θέμα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών αλλά και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με ποιόν τρόπο έχει σκοπό ν΄ αντιμετωπίσει την κρίση.

Αξίζει πάντως να πούμε ότι το ροδάκινο είναι από τις καλλιέργειες, που ταλαιπωρήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, μπαίνοντας στο κρεβάτι του Προκρούστη πρώτα από τη Ρωσία και τώρα ενδέχεται κι από τις ΗΠΑ.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.