9_25

Ένα ποσό κοντά στα 90 εκατ. ευρώ αναµένεται ότι θα κατευθυνθεί για την έκτακτη ενίσχυση κτηνοτρόφων που θα επιδοτήσει την αγορά ζωοτροφών, σύµφωνα µε τα όσα ανακοινώνονται το τελευταίο διάστηµα από κυβερνητικά στελέχη, κάτι που διευκολύνει µία ενίσχυση 12 ευρώ το κεφάλι στα αιγοπρόβατα.

Τα κιλά γάλακτος ανά Περιφέρεια το φίλτρο για τουσ δικαιούχους στην ενίσχυση των 12 ευρώ για αιγοπρόβατα

Το οριστικό ποσό θα προκύψει έπειτα από την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων µε την Κοµισιόν η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σύµφωνα µε πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το ενδεχόµενο αξιοποίησης του µοντέλου των συνδεδεµένων για τον υπολογισµό των ενισχύσεων στους δικαιούχους κτηνοτρόφους φαίνεται να είναι το επικρατέστερο, έπειτα και από σχετικό πλάνο που κατέθεσε η ΕΘΕΑΣ στο υπουργείο. Όπως είναι γνωστό η συνδεδεµένη δίνεται για αιγοπρόβατα που παράγουν πάνω από 100 κιλά γάλα κατά µέσο όρο στην εκµετάλλευση. Ωστόσο, προκρίνεται και το µοντέλο περιφεριοποίησης των κιλών γάλακτος µε βάση τα στοιχεία του ΕΛΓΟ -∆ήµητρα. Κάτι τέτοιο θα αλλάξει και το τελικό συνολικό ποσό ενίσχυσης.

Τα µέχρι τώρα δεδοµένα θέλουν τους συνολικούς ενωσιακούς πόρους να ανέρχονται σε περίπου 110 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο εξήγγειλε προ ολίγων ηµερών από την Καρδίτσα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς. Είναι γνωστό ότι από τα 110 εκατ. αυτά, τα 26 εκατ. προέρχονται από το Αποθεµατικό Κρίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το οποίο έχουν ήδη υπάρξει επίσηµες ανακοινώσεις που θέλουν την αξιοποίησή τους για την στήριξη Οµάδων Παραγωγών οπωροκηπευτικών, παραγωγούς βιολογικού επιτραπέζιου σταφυλιού, σταφίδας και οινοπαραγωγών στα νησιά πλην της Κρήτης.

Αυτό αφήνει 84 εκατ. ευρώ υπόλοιπο, ποσό το οποίο και προορίζεται για την στήριξη των κτηνοτρόφων.

Σε ό,τι αφορά το Μέτρο 21 των 84 εκατ. ευρώ, Σε περίπτωση που πράγµατι το υπουργείο κινηθεί κατ΄αυτόν τον τρόπο, τότε αναµένεται µια ενίσχυση της τάξης των 12 ευρώ το κεφάλι στα αιγοπρόβατα και των 120 ευρώ στις αγελάδες.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.