ποταμος Εβρος 1

Οι καλύβες του Έβρου αλλά κι οι ψαράδες, που ασχολούνται στην περιοχή, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός νομοθετικού πλαισίου, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.

Το ζήτημα αυτό φέρνει στη Βουλή, ως πρώτη υπογράφουσα η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Έβρου, Νατάσα Γκαρά, αφού πρόκειται για καλύβες, που είναι συνδεδεμένες με τη φυσιογνωμία του ποταμού και τους ανθρώπους του.

Όπως αναφέρεται στην επίκαιρη ερώτηση, τον Οκτώβριο του 2017 ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο νόμος 4495, που έφερε τον τίτλο «Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις». Με το άρθρο 122 περιλαμβάνονταν και διατάξεις, που αφορούσαν στις καλύβες στο δέλτα του Έβρου. Το εν λόγω νομοσχέδιο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 03-11-2017 (ΦΕΚ 167 Α).

Σύμφωνα με την ειδική νομοθετική ρύθμιση έγινε αναστολή των πράξεων κατεδάφισης στο δέλτα του Έβρου και των προστίμων για 2 χρόνια. Παράλληλα προβλεπόταν η εντός αυτού του διαστήματος έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θ’ αφορούσε συνολικά την προστασία της συγκεκριμένης περιοχής και θα μπορούσε να επιλύσει οριστικά ζητήματα νομιμότητας που προέκυπταν.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο συνυπογράφουν άλλοι 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων κι ο τέως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος υπογράφτηκε σύμβαση για τις περιοχές Natura και 11 ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για προστατευόμενες περιοχές, συνολικού ποσού χρηματοδότησης 17,5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ (11/2/2019), από τις οποίες επρόκειτο να προκύψουν τα προεδρικά διατάγματα. Όμως επειδή λήγει τον Νοέμβριο 2019 η διετής αναστολή για τις καλύβες στο Δέλτα υπάρχει έντονη ανησυχία, για το τι μέλλει γενέσθαι.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.