w18-91241MARA1

Τον Σεπτέμβριο του 2023 αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το πρώτο στη Μεσόγειο Θεματικό Πάρκο, στο οποίο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τα «μυστικά» της φύσης, όπως εκτίμησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής του έργου- ερευνητής στο ΕΛΓΟ “Δήμητρα”-Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων, Δρ. Βασίλης Τακαβάκογλου.

Το «Mediterranean Thematic Park of Agri-environmental NbSs» πρόκειται εγκατασταθεί σε έκταση 15 στρεμμάτων δίπλα στις εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης της ΕΥΑΘ στην περιοχή του Γαλλικού, μια ανάσα από το κέντρο της πόλης. Η κατασκευή του, που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2022, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου «Mara-Mediterra», στο οποίο επικεφαλής φορέας είναι ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

Το έργο, που ξεκινά να «τρέχει» ταυτόχρονα με την έναρξη κατασκευής του προαναφερόμενου πάρκου, είναι τριετούς διάρκειας και προϋπολογισμού 2.549.850 ευρώ, ενώ χρηματοδοτείται κατά 100% μέσω του Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area Foundation (Prima Foundation). Στο έργο, συμμετέχουν άλλοι επτά εταίροι, από Ιταλία, Μάλτα, Τουρκία, Αλγερία, Αίγυπτο, Λίβανο και Γαλλία.

«Βασικός στόχος της λειτουργίας του πάρκου, είναι να αποτελέσει τόπο εκπαίδευσης της νέας γενιάς πάνω σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος», επισήμανε ο κ. Τακαβάκογλου, προσθέτοντας ότι σε αυτό, θα αναδεικνύονται και θα προωθούνται λύσεις βασισμένες στη φύση που ωφελούν την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη αγροτικών περιοχών.

Μέσα από «Ζωντανά εργαστήρια γνώσης» σε Ελλάδα, Μάλτα, Λίβανο, Αίγυπτο και Τουρκία, θα δίδεται η ευκαιρία σε αγρότες, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, και φορείς χρηματοδότησης, να δοκιμάσουν, να αξιολογήσουν και να υιοθετήσουν «πράσινες» λύσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου.

Οι δράσεις αυτές, περιλαμβάνουν από φιλικές προς το κλίμα καλλιεργητικές πρακτικές προσαρμοσμένες στο μεσογειακό αγροτικό τοπίο έως φυσικά συστήματα επεξεργασίας λυμάτων από αγροκτηνοτροφικές βιομηχανίες, αλλά και δράσεις κυκλικής οικονομίας, όπως ιχθυοκαλλιέργεια με παράλληλη παραγωγή βιομάζας από φύκη και ανακύκλωση του παραγόμενου νερού με τη βοήθεια τεχνητών υγροτόπων.

«Το “Mediterranean Thematic Park of Agri-environmental Nature Based Solution-NbSs”, θα είναι το πρώτο και μοναδικό σε λειτουργία κέντρο στη Μεσόγειο, επίδειξης και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε θέματα αγρο-περιβαλλοντικών Λύσεων Βασισμένων στη Φύση», υπογράμμισε.

Το πάρκο, σύμφωνα με τον κ. Τακαβάκογλου, θα έχει διάφορες θεματικές, από-μεταξύ άλλων – επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση του νερού με φυσικά συστήματα έως υγροτόπους, και λιμνοδεξαμενές, επιδεικτικούς μικρούς αγρούς όπου θα εφαρμόζονται γεωργία ακριβείας, τεχνικές ελλειμματικών αρδεύσεων για εξοικονόμηση νερού, οργανική γεωργία και γεωργία στο κλίμα. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, σε επιδεικτικούς αγρούς θα εφαρμόζονται καλλιεργητικές πρακτικές που αφορούν το συνδυασμό γεωργίας και δασοκομίας, αλλά και του τριπτύχου γεωργίας, δασοκομίας και κτηνοτροφίας μαζί.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, όλοι οι διάδρομοι στο Πάρκο θα είναι πλήρως προσβάσιμοι, ενώ κάποιος θα μπορεί χρησιμοποιώντας το κινητό του τηλέφωνο να περιηγείται αυτόνομα στο πάρκο και να ενημερώνεται/εκπαιδεύεται σε ότι τον ενδιαφέρει.

«Αξιοποιώντας της υφιστάμενες εγκαταστάσεις στην περιοχή όπου θα εγκατασταθεί το Πάρκο, θα προχωρήσουμε σε αναβάθμιση, εμπλουτισμό και θα προσθέσουμε το κατάλληλο υλικό, έντυπο, ψηφιακό και εκπαιδευτικό, αλλά και συστήματα εικονικής πραγματικότητας με σύγχρονες τεχνολογίες, που εκτιμώ ότι ο επισκέπτης του, είτε είναι παιδί δημοτικού, είτε φοιτητής στο πανεπιστήμιο, θα φεύγει πλουσιότερος, πιο υποψιασμένος και εύχομαι και πιο ευαισθητοποιημένος», σημείωσε.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.