ροδακινο μικρή

Περίπου 12.000 οικογένειες το παράγουν, 26 μεταποιητικές βιομηχανίες με 1.500 μόνιμους και άλλους 10.000 περίπου εποχιακούς εργάτες ασχολούνται με το ροδάκινο ενώ μόνο οι εξαγωγές κονσέρβας, χυμών κ.ά. συνεισφέρουν κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία, δημιουργώντας θέσεις και σε άλλους κλάδους, όπως των μεταφορών. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια υπάρχει παρατεταμένη κρίση, η οποία επιτείνεται από το ρωσικό εμπάργκο, την κλιματική αλλαγή αλλά και προβλήματα με την αγορά και την μείωση των τιμών.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπου έγινε μία πρώτη συζήτηση για τα όσα συμβαίνουν στον χώρο του ροδάκινου, από την βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργό Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία τα έθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ζητώντας να διευκρινίσει ποια μέτρα εξετάζει για το ροδάκινο, διότι τίθεται θέμα επιβίωσης αυτών των οικογενειών, που ζουν κυρίως στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε πως εξετάζονται όλα τα μέτρα κι αναφέρθηκε στο ζήτημα των αλλεπάλληλων προβλημάτων, που έχει υποστεί το ροδάκινο, Υποστήριξε πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, διότι παίρνει το 8% περίπου των αποζημιώσεων συνολικά. Σημείωσε πως  παρότι έχει καλή οργάνωση ο κλάδος, υπάρχει υπερπαραγωγή.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγησε πως χρειάζεται να ιδωθεί συνολικά ο κλάδος και σημείωσε ότι αν και ο ασφαλιστικός τομέας δεν έδειχνε ενδιαφέρον γενικά για τον αγροτικό τομέα τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες υπήρξε ενδιαφέρον , για την ιδιωτική αγροτική ασφάλιση. Το θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης πάντως στηλίτευσε η πρώην υφυπουργός στη συνέχεια με ανακοίνωση, που εξέδωσε επισημαίνοντας πως “έπεσαν οι μάσκες. Οι αγρότες παραδίδονται στους ιδιώτες”. Αναλυτικά στο σχετικό βίντεο:

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.