αλιεία

Η ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση σχετικά με το θέμα «Τροποποίηση της νομοθεσίας περί διενέργειας αλιείας από αλιευτικά σκάφη τουρκικής σημαίας σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα»:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

 

Σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα, που κυρώθηκε στις 11 Ιουνίου 2019, με τον Ν.4619/2019 (Α’ 95) δεν αποτελεί, πλέον, ποινικό αδίκημα η διενέργεια αλιείας από αλιευτικά σκάφη με σημαία Τουρκίας εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων. Αυτό προκύπτει σε επίσημο έγγραφο -απάντηση του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως συνημμένο διαβιβαστικού με αρ. πρ.: 1500.1/67293/2021/307-310/16-09-2021 σε Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του βουλευτή Αποστόλου Αβδελά της «Ελληνικής Λύσης», με αρ. πρ.: 8635/30-8-2021 με θέμα: «Παράνομη καταστροφική αλιεία από τουρκικές μηχανότρατες στα ελληνικά χωρικά ύδατα». Το Δίκαιο της Θάλασσας, που είναι νόμος του Κράτους (Νόμος υπ΄ αρ. 2321/1995 ΦΕΚ 136/Α/23-6-1995 με τίτλο «Κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και της Συμφωνίας που αφορά στην εφαρμογή του μέρους XI της Σύμβασης»), προβλέπει: α) Άρθρο 19 (Αβλαβής διέλευση): «Αλιευτική δραστηριότητα στη χωρική θάλασσα του παράκτιου Κράτους διαταράσσει την ειρήνη, την τάξη ή την ασφάλεια του και δεν είναι αβλαβής διέλευση» και β) Άρθρο 27 (Ποινική δικαιοδοσία επί ξένου πλοίου): 1. Η ποινική δικαιοδοσία του παράκτιου Κράτους δε θα πρέπει να ασκείται πάνω σε ξένο πλοίο διερχόμενο από τη χωρική θάλασσα, για τη σύλληψη οποιουδήποτε προσώπου ή τη διενέργεια οποιασδήποτε ανάκρισης…με την εξαίρεση μονό των παρακάτω περιπτώσεων: … (β) αν το έγκλημα είναι τέτοιας φύσεως, που να διαταράσσει την ειρήνη της χώρας ή την τάξη στην χωρική θάλασσα… (κλπ). Συνεπώς, συμπερασματικά, με το “νέο” Ποινικό Κώδικα Ν. 4619/2019 (Α 95), Ιουν. 2019, καταργήθηκε το άρθρο 401, που προέβλεπε ποινή φυλάκισης μέχρι 6 μηνών σε παράνομους αλιείς. Το εν λόγω άρθρο του Ποινικού Κώδικα, που καταργήθηκε με το νέο Ν. 4619/2019 (Α 95), Ιουν. 2019, ΔΕΝ επανήλθε με τον Νόμο 4637/2019 «Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονοµίας και συναφείς διατάξεις», Νοε. 2019.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

 

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

 

Σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στα άρθρα 19 και 27, του Ν. 2321/1995 (Κύρωση Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας), που είναι σε ισχύ και με δεδομένο ότι, υπάρχει έτοιμο το σχετικό νομικό πλαίσιο, βασισμένο στο Δίκαιο της Θάλασσας, προτίθεσθε να προβείτε σε σχετική νομοθετική τροπολογία, προκειμένου να εναρμονισθεί η ισχύουσα νομοθεσία της χώρας μας με την κυρωμένη από την Πολιτεία «Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», ώστε εφεξής, κάθε αλιευτική δραστηριότητα αλιευτικών σκαφών με σημαία Τουρκίας εντός των χωρικών μας υδάτων να θεωρείται παράνομη πράξη και ως εκ τούτου, να διώκεται ποινικά;

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.