w09-19383125260139

Οι αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη στα τέλη του περασμένου έτους έδειξαν ότι η Ρωσία δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως ένα ισχυρό μέσο μόχλευσης έναντι της Ευρώπης και η έλλειψη φυσικού αερίου ενίσχυσε τις προσπάθειες για την κατασκευή περισσότερων εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι.

Ο Λιπάβσκι, σε συνέντευξή του στο Reuters, είπε ότι η εκτροπή φορτίων LNG προς την Ευρώπη μετά την άνοδο των τιμών στα τέλη του περασμένου έτους εν μέσω χαμηλότερων προμηθειών από τη Ρωσία, έδειξε ότι υπάρχουν εναλλακτικές στο ρωσικό φυσικό αέριο και υποστήριξε το εγχείρημα για επενδύσεις σε υποδομές.

«Μου αρέσει να λέω ότι (ο Ρώσος πρόεδρος) Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε στην Ευρώπη ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο δώρο επειδή απέδειξε ότι δεν εξαρτόμαστε από το ρωσικό αέριο», τόνισε ο επικεφαλής της τσεχικής διπλωματίας.

«Δεν λέω ότι μπορούμε να εξαρτόμαστε μόνο από το LNG, αλλά αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα ότι η Ρωσία δεν έχει την πολυτέλεια να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως βασικό οικονομικό μοχλό, γιατί εάν η Ευρώπη κατασκευάσει επαρκείς μηχανισμούς, τερματικούς σταθμούς, θα διαφοροποιήσει την ενεργειακή της ασφάλεια».

Η περίκλειστη Τσεχική Δημοκρατία, καταναλώνει περίπου 8,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από τη Ρωσία μέσω της Γερμανίας.

Ο Λιπάβσκι, του οποίου το υπουργείο έχει ειδικό απεσταλμένο για την ενεργειακή ασφάλεια, ανέφερε ότι η τσεχική κυβέρνηση στοχεύει να αποκτήσει πρόσβαση σε τερματικό σταθμό LNG σε κάποια γειτονική χώρα.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο. Οι πλησιέστεροι υυφιστάμενοι ή εν δυνάμει τερματικοί σταθμοί βρίσκονται στην Πολωνία και τη Γερμανία.

«Ένα τέτοιο έργο είναι σαφώς προς το συμφέρον της ασφάλειας της Τσεχικής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου το υπουργείο το υποστηρίζει πλήρως», είπε.

Δεν διευκρίνισε ποια μορφή θα έχει η συμμετοχή της Τσεχίας.

Η Δύση κατηγορεί την Μόσχα ότι παρακρατεί φυσικό αέριο για να βοηθήσει στην αύξηση των τιμών και να πιέσει τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ και της Γερμανίας να εγκρίνουν τη νέα σύνδεση Nord Stream 2 που θα διπλασιάσει την εξαγωγική ικανότητα της Μόσχας μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Η Ρωσία αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς και η Gazprom τονίζει ότι εκπληρώνει όλες τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία συνέβαλε στην ανεπαρκή παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εν μέσω αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Δύσης για την Ουκρανία.

Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ. Ο πιθανός αντίκτυπος σε αυτόν τον εφοδιασμό αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία έχει ωθήσει την ΕΕ να επιφιώκει να αυξήσει τις προμήθειες σε φυσικό αέριο από άλλες χώρες.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.