Καφές ηλεκτρονικό τσιγάρο

Σημαντικές αλλαγές, που θα δυσκολέψουν κι άλλο τη ζωή των καπνιστών, φέρνουν οι νέες διατάξεις με τα άρθρα 17-19 στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Ιδιαίτερα αυστηρό γίνεται το θεσμικό πλαίσιο για τους ανήλικους. Την ίδια στιγμή, για τα μη κλασικά προϊόντα καπνού, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, υπάρχει μία μικρή παράταση, ώσπου να διευκρινιστεί το τοπίο από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή.

Για την ακρίβεια, με το άρθρο 17 σημειώνεται πως παύει η εξαίρεση, που ίσχυε για χώρους, που ήταν  είχαν δυνατότητα για καπνίζοντες, εφόσον ήταν κέντρα ή καζίνο άνω των 300 τ.μ. με ζωντανή μουσική, υπό την προϋπόθεση της καταβολής ετήσιου τέλους 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Όπως υποστηρίζεται στην αιτιολογική έκθεση, η ρύθμιση αυτή κατέστη ανενεργή, διότι υπάρχει η απόφαση υπ΄αριθμόν 551/2019 του Δ΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, έδειξε πως αντίκειται στη διεθνή σύμβαση για τον έλεγχο του καπνού. Πλέον, τη δικαιοδοσία για την καταστολή του καπνίσματος και τη βεβαίωση παραβάσεων θα έχουν οι ένστολοι της ΕΛΑΣ, που θα κυνηγούν τους παραβάτες.

Την ίδια στιγμή με το άρθρο 18 απαγορεύεται η κατανάλωση καπνού και  σε υπαίθριους χώρους  ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, ακόμη κι αν πρόκειται για γήπεδα ή για άλλους χώρους, στους οποίους συγκεντρώνονται παιδιά. Οι ρυθμίσεις είναι ιδιαίτερα αυστηρές για όποιον πουλά ή δίνει προϊόν καπνού σε ανήλικο.

Σε ό, τι αφορά στα «καπνικά μασώμενα προϊόντα», που αφορούν στον καπνό μάσησης, τον καπνό από τη μύτη ή των υποκατάστατων καπνού και γενικά το ηλεκτρονικό τσιγάρο με το άρθρο 19 προβλέπεται ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας  παίρνει παράταση κατά 6 μήνες, ώσπου να γίνει η σχετική επεξεργασία από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διαδικασία αυτή επρόκειτο  να ολοκληρωθεί στις 10.9.2019 αλλά παίρνει παράταση ως τις 30.3.2020.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.