ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου, που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία (IGB) υπογράφουν σήμερα  Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, με την ομόλογό του, υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούσκα Πέτκοβα.

Του Νίκου Κωτσικόπουλου

Ο αγωγός IGB θα έχει μήκος 182  χιλιομέτρων. Θα συνδέεται στην Ελλάδα με τον αγωγό TAP (που η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο έτος) και με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου και αργότερα με τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Αρχικά ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει 3 δις κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, αλλά αργότερα θα υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της μεταφορικής ικανότητάς του στα 5 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Η διασύνδεση με τη Βουλγαρία είναι το πρώτο στάδιο, για την μεταφορά αερίου της Κασπίας μέσω της Ελλάδας, αφού στη συνέχεια θα δοθεί η δυνατότητα προμήθειας και σε άλλες περιοχές.

Ο προϋπολογισμός του αγωγού IGB είναι στα 240 εκ. ευρώ με μεγάλη συμμετοχή της Ε.Ε. στο έργο. Τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία του έργου έχει αναλάβει η εταιρεία ICGB, μέτοχοι της οποίας είναι η βουλγαρική κρατική εταιρεία Bulgarian Energy Holding ενώ στο υπόλοιπο 50% συμμετέχουν με ίσα μερίδια η ΔΕΠΑ και η ιταλική EDISON έχοντας συστήσει την εταιρία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ.

*Φωτογραφία Αρχείου Α.Στεργίου για ΤΑΠ

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.