WP_20150407_15_44_02_Pro

Έντονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή, με αφορμή την υπόθεση Νοβάρτις – Παπαγγελόπουλου, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να καλύπτει πολιτικά τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Κυβερνητικά στελέχη απείχαν από τη διαδικασία, με στόχο να φανεί η διάκριση των εξουσιών.

Της Άννας Στεργίου

Η Βουλή καλείται να λάβει απόφαση για τη σύσταση ή όχι Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (άρθρα 86/3 Συντάγματος, 153 Κανονισμού της Βουλής, άρθρο 5, του νόμου 3126/2003 νόμου περί ευθύνης υπουργών) εναντίον του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ακρίβεια η Βουλή καλείται να αποφασίσει αν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος  εκμεταλλεύθηκε τη θέση και τον ρόλο του στον χώρο της Δικαιοσύνης  “προκειμένου να στηθεί η σκευωρία της Νοβάρτις”. Οι βουλευτές καλούνται να διερευνήσουν, αν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εμπλέκεται σε:

1) ηθική αυτουργία στο αδίκημα  της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών (άρθρο 46 παρ.1 σε συνδυασμό με άρθρο 239 ΠΚ),

2) πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος (άρθρο 186 παρ. 1 και 2 ΠΚ),

3) ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος (άρθρο 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με άρθρο 259 ΠΚ και άρθρο 259 ΠΚ αυτοτελώς) και

4) ηθική αυτουργία σε ψευδορκία (άρθρο 224 παρ. 2 ΠΚ), σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση.

Με την εισήγηση Θανάση Πλεύρη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τονίστηκε από πλευράς Νέας Δημοκρατίας ότι ο πρώην εισαγγελέας  Παπαγγελόπουλος ως πολιτικό πρόσωπο πίεσε λόγω της θέσης, που είχε στη Δικαιοσύνη, καταχράστηκε την εξουσία που είχε με στόχο να οδηγήσει ανθρώπους-πολιτικούς αντιπάλους του  στο εδώλιο. Ο Θ. Πλεύρης της ΝΔ υποστήριξε ότι είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί αυτή η ιστορία μέσω φιλικών ΜΜΕ προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έντονη ήταν η αντίδραση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα, ο οποίος κλήθηκε να υπερασπιστεί τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και ανέφερε ότι είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο ότι υπήρχε σκάνδαλο της Νοβάρτις και καταγγελίες για τα τεκταινόμενα από τον χώρο της Υγείας υπήρχαν κι από την πλευρά στελεχών της ΝΔ, όπως ο Γιώργος Σούρλας, η Ντόρα Μπακογιάννη κ.ά.

Εντονότατη ήταν κι η αντίδραση του εισηγητή του ΚΙΝΑΛ και γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος μίλησε για σπίλωση συνειδήσεων και κατέθεσε σχετικά έγγραφα, υποστηρίζοντας ότι επί ημερών Λοβέρδου η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε εντυπωσιακά.

Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ψηφοφορία το κομμουνιστικό κόμμα ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος επισημαίνοντας ότι η υπόθεση αυτή εφόσον υπερψηφιστεί η πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ, πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους.

Η Ελληνική Λύση, δια του εισηγητή, Κώστα Χήτα ανέφερε ότι πρέπει να αλλάξει το άρθρο περί ευθύνης υπουργών και σημείωσε πως δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν η Νοβάρτις ήταν σκάνδαλο ή σκευωρία. Από πλευράς της, η Φωτεινή Μπακαδήμα, βουλευτής Β΄Πειραιά του ΜέΡΑ 25 υποστήριξε πως η υπόθεση πρέπει να πάει στην τακτική Δικαιοσύνη.

Παρεμβάσεις και πολιτικοί αρχηγοί

“Χρησιμοποιήσατε τον τίτλο για να κρεμάσετε στα μανταλάκια και να σπιλώσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό (στον χώρο της Υγείας) και χάσαμε 4 χρόνια, από το να ψάξουμε ουσιαστικά(…)  Και την ευθύνη δυστυχώς την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ”, ανέφερε μεταξύ άλλων η Ντόρα Μπακογιάννη.

Αφορμή για την παρέμβασή της στάθηκε η αναφορά του Σπύρου Λάππα, βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ ότι κι η ίδια είχε παραδεχτεί τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής συνεχίστηκε με την αρχηγό του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά να κάνει λόγο για “παρακράτος” για την εκτέλεση του σχεδίου σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων σημειώνοντας πως είναι “ανατριχιαστικά” τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία. Υποστήριξε ότι τα όσα περιγράφονται πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, απέναντι στη Δικαιοσύνη κι ανακοίνωσε πως θα υπερψηφίσει την πρόταση για την σύσταση επιτροπής για Παπαγγελόπουλο ώστε να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση.

“Είμαι δέκα χρόνια σ’ αυτήν την αίθουσα, αυτήν την εικόνα εδώ δεν την έχω συναντήσει ποτέ, σε μια κοινοβουλευτική υπόθεση, που δεν είναι δευτερεύον θέμα”, ανέφερε, αρχίζοντας την ομιλία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.  Υποστήριξε ότι καταλογίζονται 5 κακουργήματα σε πρώην υπουργό σε Ειδικό Δικαστήριο αλλά απέχει η κυβέρνηση. “Είναι και ρεβανσιστές και δειλοί” , είπε. Υποστήριξε ότι η Βουλή καλείται να παραπέμψει υπουργό σε ειδικό δικαστήριο όχι για σκάνδαλο, ότι ζημίωσε το Δημόσιο ή έβαλε το χέρι στο μέλι αλλά γιατί ανέδειξε το σκάνδαλο της Νοβάρτις, ένα από τα σημαντικότερα, που έχει δει ο τόπος, προκειμένου να ευνοηθεί μια συγκεκριμένη εταιρία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

“Με εξαιρείτε για να γλιτώσετε τον διεθνή διασυρμό γι΄αυτό είσθε δυο φορές δειλοί”, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας. “Δε στρέφεστε εναντίον μου προσωπικά αλλά πολιτικά. Κι ο Παπαγγελόπουλος είναι το εξιλαστήριο θύμα”, είπε. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές διότι “δεν πολεμήσαμε όσο έπρεπε τα βαθιά κυκλώματα στο εσωτερικό των θεσμών” κι υποστήριξε πως η υπόθεση αυτή θα γυρίσει μπούμερανγκ.

Στη συνέχεια παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για “ρεβανσισμό” και “λιποταξία”. Υποστήριξε ότι η μη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη συνδέεται με το γεγονός ότι θέλει να τονίσει τους διακριτούς ρόλους Βουλής -Δικαιοσύνης. Ο κ. Λιβανός υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τη χειρότερη του ομιλία.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γενικός γραμματέας ΚΚΕ υποστήριξε ότι η όλη διαδικασία γίνεται σε μία εποχή, που έχουμε νέα ευθεία επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα και βάζει στο στόχαστρο την απεργία, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για ανταγωνισμούς των εταιριών στον χώρο του φαρμάκου.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος από την “Ελληνική Λύση”  σημείωσε ότι κόρες και παιδιά δικαστικών διορίζονται σε θέσεις -κλειδιά. “Το πραγματικό σκάνδαλο δεν είναι ο Παπαγγελόπουλος… Ακούμε για ένα σωρό σκάνδαλα και δεν μπήκε κανείς φυλακή… εκτός από τον Άκη Τσοχατζόπουλο. “Βγάζετε από τον κάδρο τον κ. Τσίπρα…” και 4.000 γιατροί αθωώνονται λόγω παραγραφής. “Φταίει ο γάιδαρος ( τα 20 δις) το σαμάρι είναι ο Παπαγγελόπουλος”, ανέφερε.

Για “κοκορομαχίες” έκανε λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης (γραμματέας του ΜέΡΑ25) και σημείωσε ότι δεν μπορούν οι βουλευτές να κάνουν τους δικαστές. Υποστήριξε ότι πρέπει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο, για να μην παίζουν το ρόλο του εισαγγελέα αλλά πρέπει να διερευνώνται οι πολιτικές ευθύνες. Και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να γίνει επιτροπή και για το θέμα των μνημονίων, ακόμη και την περίοδο που ήταν ο ίδιος υπουργός Οικονομικών. “Ο ελληνικός λαός γνωρίζει για τα σκάνδαλα, για τις σκευωρίες…”, είπε κι έκανε λόγο για κακοφωνία στο κοινοβούλιο.  Υποστήριξε πως το ΜέΡΑ25 θα αποχωρήσει.

Για “πολύ κακή ομιλία” του κ. Τσίπρα σήμερα, είπε ο Σπήλιος Λιβανός, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Υποστήριξε ότι δεν χωράει στο μυαλό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως είναι άλλο η Βουλή άλλο η κυβέρνηση. Υποστήριξε πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι “αντικοινοβουλευτικός” κι “αθεράπευτα θρασύς” κι είχε προαναγγείλει διώξεις κι υποστήριξε πως  επανέρχεται με νέα ψέματα και νέες διαστρεβλώσεις. “Ειλικρινά, ντροπή”, ανέφερε μεταξύ άλλων  ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι “ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει μία καινούργια εποχή”, στην οποία θα υφίσταται η διάκριση των εξουσιών κι υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας σφιχταγκαλιάστηκε με τον κ. Παπαγγελόπουλο, όπως πράττει και με τον κ. Πολάκη.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.