Μοσχάτο Αμβούργου Τύρναβος

Με πολύ καλά αποτελέσματα προδιαγράφεται ο τρύγος στον Τύρναβο, της Λάρισας, τόσο για τους λευκούς, ροζέ και ερυθρούς οίνους από Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου αλλά και στις οινοποιήσεις των άλλων ποικιλιών. Παράλληλα, οι τιμές παραγωγού κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, περίπου στα περσινά επίπεδα, ενώ οι ποικιλίες Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon σημειώνουν σημαντική αύξηση τιμής.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση από την κεντρική αμπελοοινική συνεταιριστική οργάνωση ΚΕΟΣΟΕ, το φετινό χρονικό του αμπελώνα της περιοχής του Τυρνάβου έχει ως εξής:

-H έναρξη βλάστησης του αμπελιού για το έτος 2019 παρουσίασε οψιμότητα, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

-Εξαιτίας των βροχοπτώσεων και της έντονης υγρασίας από τον Μάιο έως και τις αρχές Ιουλίου, ευνοήθηκε η εισαγωγή μυκητολογικών ασθενειών στο αμπέλι όπως περονόσπορος και ωίδιο.

-Η προσβολή από περονόσπορο ήταν πιο έντονη σε περιοχές του Τυρνάβου μικρής όμως έκτασης οι οποίες επλήγησαν από το χαλάζι στις 16 και 18 Απριλίου 2019.

-Επίσης, στις αρχές του Ιουνίου σημειώθηκε χαλαζόπτωση στην περιοχή του Δαμασίου με καταστροφικές συνέπειες σε μεγάλο μέρος του αμπελώνα.

-Σε κάποιες από τις περιοχές η ζημιά που προκλήθηκε ήταν έντονη φτάνοντας το 100 %.

-Δεδομένης της παρατεταμένης υγρασίας και των πληγών που δημιουργήθηκαν από το χαλάζι υπήρξε έντονο πρόβλημα με περονόσπορο στην περιοχή του Δαμασίου και μείωση παραγωγής.

-Η περιοχή του Τυρνάβου σε μεγάλη έκταση χτυπήθηκε από χαλάζι σε συνδυασμό με ανεμοθύελλα στις 10 Ιουλίου 2019 χωρίς όμως να υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές.

-Η περίοδος ξηρασίας που ακολούθησε τους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου συνέβαλε στο να μην αναπτυχθεί βοτρύτης εξαιτίας του ωιδίου, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι αυξημένη κατά 20-30 % σε σχέση με πέρυσι και η ποιότητα να διατηρηθεί σε πολύ καλά επίπεδα.

-Μέχρι την ολοκλήρωση του τρύγου ο καιρός ήταν πολύ καλός συνδράμοντας στο να τρυγηθούν όλες οι ποικιλίες σταφυλιών σε ιδανική υγιεινή κατάσταση.

-Ο βαθμός ωρίμασης ήταν ικανοποιητικός σε όλες τις ποικιλίες, οι οξύτητες ιδιαίτερα αυξημένες και οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως φέτος η χρονιά θα έχει υψηλό αρωματικό δυναμικό ειδικά στους λευκούς, ροζέ και ερυθρούς οίνους από Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου αλλά και στις οινοποιήσεις των άλλων ποικιλιών προδιαγράφονται πολύ καλά αποτελέσματα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.