fanis-spanos

Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδα, Φάνη Σπανού, στη σημερινή Συνδιάσκεψη στη Λαμία.

Κυρίες και Κύριοι,
Σήμερα στη Λαμία, την πρωτεύουσα της Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιείται η τελευταία περιφερειακή ημερίδα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ.
Ο σχεδιασμός που ξεκινήσαμε μαζί με τον Υπουργό κ. Λιβανό στις αρχές του καλοκαιριού και συνεχίστηκε η υλοποίηση του μετά από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ σε όλη την ελληνική επικράτεια, με την παρουσία μάλιστα και του Πρωθυπουργού στην Τρίπολη, αντανακλά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σημασία που αποδίδουμε στην ελληνική γη, στην ελληνική κτηνοτροφία και στην ελληνική αλιεία.
Όχι μόνο σήμερα.
Όχι μόνο όσο διαρκεί μία προγραμματική περίοδο, αλλά για έναν ορίζοντα με πολύ μεγαλύτερη προοπτική. Και φυσικά με διαχρονικό αποτύπωμα.
Για εμάς, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας.
Συνδέεται άμεσα με το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών, με την εξωστρέφεια της οικονομίας και το εμπορικό μας ισοζύγιο.
Χαρακτηριστικό είναι, πως σε 9 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, ανάμεσα της και η δική μας περιφέρεια, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους – ισχυρότερους τομείς απασχόλησης.

Αποτελεί την πιο αξιόπιστη επιλογή ενίσχυσης του κοινωνικοοικονομικού ιστού της ελληνικής περιφέρειας, συμβάλλοντας έτσι στην ισόρροπη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Τα χωράφια μας, η θάλασσα μας και οι στάβλοι μας αποτελούν ουσιαστικό και συνεκτικό κρίκο της Ελλάδας.
Κυρίες και Κύριοι,
Το momentum σήμερα εκτός από κατάλληλο είναι και καθοριστικό.
Ο μετασχηματισμός του πρωτογενή τομέα είναι επιβεβλημένος.
Με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις καλλιεργητικές μεθόδους και την ορθολογική αξιοποίηση φυσικών πόρων η αγροδιατροφή μπορεί να συμβάλει στην προστασία του φυσικού μας οικοσυστήματος και τον μετριασμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Ο πρωτογενής τομέας παράλληλα προωθεί τη διάδοση νέας γνώσης γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στην επιστήμη και την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας με καινοτόμες προσεγγίσεις στην πράξη.
Όλα αυτά αποδεικνύουν σύντομα και περιεκτικά, αλλά κυρίως ουσιωδώς, γιατί είναι τόσο σημαντική η νέα ΚΑΠ, γιατί είναι τόσο σημαντικά τα 19,3 δις ευρώ μέχρι το 2027 σε ενισχύσεις και επενδύσεις για να πετύχουμε τους στόχους μας.
Αρκεί, βεβαίως, να μην την αντιμετωπίσουμε σαν ένα κουστούμι, που μας αρέσει δεν μας αρέσει πρέπει να το φορέσουμε. Ούτε πολύ περισσότερο σαν έναν κουμπαρά, που απλώς τροφοδοτεί με χρήματα τους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Είναι ξεκάθαρα στο χέρι μας.
Είναι στο χέρι μας πως θα την αντιμετωπίσουμε.
Κυρίες και Κύριοι,
Η Κοινή Γεωργική Πολιτική αλλάζει.
Αλλάζει φιλοσοφία. Αυτό είναι το δεδομένο.
Οπότε εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε ίδιοι.
Αν μείνουμε ίδιοι, θα χάσουμε χρήματα. Αν μείνουμε ίδιοι θα χάσουμε το τρένο που οδηγεί στο μέλλον. Αυτές θα είναι οι συνέπειες.
Για αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε την ΚΑΠ ως το πλαίσιο και το εργαλείο για μια ολοκληρωμένη αγροτική πολιτική. Μια πολιτική, που δεν θα βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο, ούτε αναλώνεται σε σημειακές βελτιώσεις, σε αφηρημένες διαπιστώσεις και σε αποσπασματικές παρεμβάσεις.
Αλλά για μια ολοκληρωμένη αγροτική πολιτική που θα αντιλαμβάνεται τον πρωτόγεννή τομέα σαν μια ενιαία αλυσίδα αξίας και οι προτεραιότητες της θα ξεκινούν από την αρχή: από την ανάγκη αύξησης της παραγωγής και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να πετύχουμε την αύξηση αυτή.

Οι προϋποθέσεις αυτές αφορούν τη χρηματοδότηση, την εκπαίδευση, την γεωργία ακριβείας, την έρευνα, τα αρδευτικά έργα, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την ενίσχυση του ρόλου των συνεργατικών σχημάτων , την προσέλκυση περισσότερων νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο. Ταυτόχρονα, να ενισχύσουμε, νέα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία την ανθεκτικότητα αυτής της παραγωγής απέναντι σε μεγάλες ζημιές που συμβαίνουν όλο και συχνότερα αλλά και σε φαινόμενα ακραίας διακύμανσης τιμών. Στη συνέχεια την στρατηγική επιλογή υποστήριξης συγκεκριμένων κλάδων για να μπορέσουμε να πάρουμε την μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία από τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά και την μεταποίηση και την τυποποίηση που θα ακολουθήσει. Αμέσως μετά, ακολουθεί το κτίσιμο και η θωράκιση της ταυτότητας τους έναντι της νοθείας και των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και τέλος η στρατηγική επανατοθέτησης τους στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Φίλες και Φίλοι,

Για αυτή την πολιτική, η νέα ΚΑΠ αποτελεί από την μια πλευρά το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα υλοποιήσουμε τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και από την άλλη, μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης, τα χρηματοδοτικά εργαλεία υποστήριξης αυτών των παρεμβάσεων.
Και αυτή η πολιτική θα εξασφαλίσει την ζωντάνια της ελληνικής υπαίθρου, την συνεκτικότητα της ελληνικής κοινωνίας και την αξιοπρέπεια των Ελληνίδων και των Ελλήνων παραγωγών.
Και φυσικά, μεγάλος κερδισμένος του μετασχηματισμού του πρωτογενή τομέα είναι ο τόπος μας. Είναι η χώρα μας.
Αγαπητοί φίλοι,
Όσοι μεγαλώσαμε και ζούμε εδώ, γνωρίζουμε καλά ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες οικονομίας και ανάπτυξης για την Φθιώτιδας. Είναι παράμετρος κοινωνικής συνοχής, ζωντάνιας των χωριών της επαρχίας μας αλλά και η απαραίτητη βάση ανάπτυξης και προόδου μιας ολόκληρης αλυσίδας επαγγελμάτων και υπηρεσιών.
Δική μας δουλειά, λοιπόν και όταν λέω δική μας εννοώ όλων όσων βρισκόμαστε εδώ και πολλών ακόμα σαν και εμάς είναι να στηρίξουμε ουσιαστικά τον οικονομικό πυλώνα της αγροδιατροφής στον τόπο μας.
Τι σημαίνει όμως να τον στηρίξουμε ουσιαστικά.
Θα αναφερθώ σε 4 βασικά σημεία.
Προφανώς, σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε στο πλευρό του παραγωγού, όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με αντιξοότητες, είτε αυτές προέρχονται από φυσικές καταστροφές, είτε από απώλειες εισοδήματος που αποτελούν παράπλευρες απώλειες άλλων κρίσεων, όπως για παράδειγμα η πανδημία. Παρά τα προβλήματα, και τις καθυστερήσεις γνωρίζουν οι παραγωγοί μας την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει ,η Κυβέρνηση, ο ΕΛΓΑ και το Υπουργείο για να σταθεί στο πλευρό τους όλο αυτό το διάστημα.
Αν κάτι όμως μας δείχνει η ένταση, η πυκνότητα αλλά και η πολυπλοκότητα αυτών των προβλημάτων τα τελευταία χρόνια είναι ότι είναι καιρός να αναζητήσουμε και άλλα εργαλεία πέρα από την κρατική υποστήριξη , προκειμένου να θωρακίσουμε το αγροτικό εισόδημα απέναντι σε αυτές τις απειλές. Και εδώ η νέα ΚΑΠ και το νέο ΠΑΑ προσφέρει τέτοια εργαλεία.
Εργαλεία που η αξιοποίηση τους προϋποθέτει την ενίσχυση της συνεργατικής κι συνεταιριστικής λειτουργίας των παραγωγών. Και αυτό είναι το δεύτερο πολύ ουσιαστικό κομμάτι στήριξης που πρέπει να παρέχουμε στον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας. Όλοι μας ξέρουμε πολλά πετυχημένα παραδείγματα συνεργασιών τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά από προϊόντα στην ευρύτερη περιοχή μας.

Τα παραδείγματα αυτά πρέπει να τα ενισχύσουμε και να τα αναδείξουμε ακόμη περισσότερο. Είναι ο δρόμος για να πετύχουμε οικονομίες κλίμακας, καλύτερες τιμές στις αγορές και τις πωλήσεις. Άλλωστε, στους νέους αγρότες και σε όσους συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα θα γίνει και η επιστροφή Εφκ στο αγροτικό πετρέλαιο μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού για το 2022.

Ο τρίτος πυλώνας στήριξης αφορά τη δημογραφική ανανέωση και την διαρκή εκπαίδευση και ενημέρωση. Βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα νέων αγροτών, σε λίγο καιρό θα βγει το πρόγραμμα γεωργικών συμβούλων. Πριν λίγους μήνες στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ στις Βαρδάτες βάλαμε τα θεμέλια ενός πρότυπου προγράμματος γεωργίας ακριβείας για το βαμβάκι, που μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό για την ενσωμάτωση της καινοτομίας σε μια καλλιέργεια που είναι ευρύτατα διαδεδομένη στην περιοχή μας. Μεγάλο στοίχημα και πρόκληση, που αποτελεί αν θέλετε και προσωπική μου επιθυμία είναι να καταφέρουμε το επόμενο διάστημα να δημιουργήσουμε στην περιοχή μας μια σχολή επαγγελματικής κατάρτισης εστιασμένη στον πρωτογενή τομέα, συνδεδεμένη φυσικά με καλλιέργειες και παραγωγές που έχουν έντονη παρουσία στην τοπική μας οικονομία. Αλλά για αυτά θα επανέλθουμε, όταν θα είμαστε περισσότερο έτοιμοι στο μέλλον.


Και φυσικά πολύ σημαντικό κομμάτι υποστήριξης της αγροτικής οικονομίας είναι οι υποδομές και συγκεκριμένα τα εγγειωβελτιωτικά έργα.
• Ήδη στην περιοχή μας βρίσκεται σε εξέλιξη το αρδευτικό έργο στην Βίστριζα, όπου με συντονισμένες ενέργειες καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε και να προχωρά απρόσκοπτα η ολοκλήρωση του. Τον προηγούμενο μήνα υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση ύψους 11,6 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου της Ανατολικής Βίστριζας συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων αποχετευτικών- στραγγιστικών έργων, των έργων οδοποιίας, των αντιπλημμυρικών έργων και των βασικών αρδευτικών έργων και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις που επωφελούνται ανέρχονται στα 23.090 στρέμματα. Η συνολική έκταση της περιμέτρου του έργου είναι 28.500 στρέμματα.
• Ταυτόχρονα, υπάρχει ο ανάδοχος για το αρδευτικό δίκτυο στην Ηράκλεια και η υλοποίηση του θα ξεκινήσει άμεσα. Το έργο της κατασκευής του αρδευτικού δικτύου χρηματοδοτείται από το ΠΑΑ και ο συνολικός προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 2.334.577,88 ευρώ, ενώ η συνολική ωφελούμενη έκταση είναι 3.510 στρέμματα

 

• Πολύ σύντομα θα βγει και η προκήρυξη για την μελέτη υπογειοποίησης και κλειστού αρδευτικού δικτύου για την Ανθήλη, ένα έργο τεράστιας σημασίας για παραγωγούς του δήμου μας. Οι αρδευόμενες εκτάσεις θα ανέλθουν σε περίπου 17.000 στρέμματα στη Ροδίτσα και 21.000 στρέμματα στην Ανθήλη. Η αξία εκπόνησης της μελέτης είναι 1.600.000 ευρώ.
• Ταυτόχρονα στα πρώτα μεγάλα έργα (φράγματα και κλειστά δίκτυα) που θα πραγματοποιηθούν με ΣΔΙΤ περιλαμβάνεται το έργο στο Μπουγάζι στη λίμνη ΞΥνιάδος. Ένα έργο τεράστιας σημασίας για αυτή την περιοχή του Δομοκού αλλά και την Φθιώτιδας γενικότερα. Εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν 1.000 αγρότες της ευρύτερης περιοχής. Η εκτιμώμενη αρδευόμενη έκταση υπολογίζεται στα 10.000 στρέμματα, ενώ το συνολικό κόστος της κατασκευής με ΣΔΙΤ ανέρχεται στο ποσό των 26.397.000 ευρώ.
• Τέλος, όπως γνωρίζουν όλοι οι δήμαρχοι του νομού μας το επόμενο διάστημα θα χρηματοδοτηθούν μέσα από το ΠΑΑ σημαντικά έργα αγροτικής οδοπιοίας αλλά και μικρά αρδευτικά σε όλη την Φθιώτιδα.


Κύριες και κύριοι,
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα δουλειάς και συνεργασίας που ξεκίνησε τον τελευταίο χρόνο και συνεχίζεται στο ΥΠΑΑΤ και για αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό, τον υφυπουργό και τον γενικό γραμματέα. Η υλοποίηση τους όμως είναι εφικτή, γιατί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση, αντιλαμβάνονται τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ο πρωτογενής τομέας στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας.
Γιατί όσο περισσότεροι νέοι μας επιστρέψουν στην ύπαιθρο, όταν η γη μας αποδώσει ανθεκτικότερους, βιωσιμότερους και ανταγωνιστικότερους καρπούς, όταν η ανάπτυξη στηριχτεί και στον αγροτικό μας κόσμο, όταν η Ελληνίδα και ο Έλληνας αγρότης πατήσουν πιο γερά στα πόδια τους θα έχουμε κερδίσει όλοι. Θα έχει κερδίσει η Ελλάδα.
Σας ευχαριστώ

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.