file-20180727-106511-18ssguj

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η μετάβαση σε μια φυτική δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά θα μπορούσε να ενισχύσει το μεταβολισμό του σώματος αρκετά ώστε να κάψει το επιπλέον βάρος και το λίπος – ακόμη και χωρίς έντονη άσκηση.

Ερευνητές από το PCRM συνεργάστηκαν με τον Dr. Kitt Petersen και τον Dr. Gerald Shulman του Πανεπιστημίου Yale. Μαζί, διεξήγαγαν μια δοκιμή 16 εβδομάδων όπου οι συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης υιοθέτησαν δίαιτα με χαμηλά λιπαρά και vegan.

Η ομάδα μελέτης ανέμενε να βελτιώσει το μεταβολισμό, να μειώσει το σπλαχνικό λίπος και να βοηθήσει στη σημαντική απώλεια βάρους.

Αρχικά, 3.115 άτομα απάντησαν στα φυλλάδια που διανεμήθηκαν από την ερευνητική ομάδα. Από αυτά, 244 πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής στη μελέτη.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν υπερβολικό βάρος, με δείκτες μάζας σώματος που κυμαίνονταν μεταξύ 28 και 40 και ήταν ηλικίας 25-75 ετών.

Οι ερευνητές χώρισαν τυχαία τους συμμετέχοντες στη μελέτη σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, vegan, διάρκειας 4 μηνών, τρώγοντας φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά σε μεγέθη σερβιρίσματος συγκρίσιμα με αυτά που συνήθως κατανάλωναν στα γεύματα. Η δεύτερη ομάδα, που λειτουργούσε ως ομάδα ελέγχου, δεν άλλαξε τις διατροφικές της συνήθειες.

Μέλη και των δύο ομάδων μείωσαν την καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της μελέτης. Οι γυναίκες θα μπορούσαν να πίνουν ένα μόνο αλκοολούχο ποτό καθημερινά, ενώ οι άνδρες θα μπορούσαν να έχουν έως και δύο ποτά την ημέρα. Καμία ομάδα δεν ξεκίνησε μια ρουτίνα άσκησης ή παρέκκλινε από τυχόν υπάρχουσες φυσικές συνήθειες κατά τη διάρκεια της δοκιμής των 16 εβδομάδων.

Αποτελέσματα της μελέτης

Οι ερευνητές έλαβαν μετρήσεις στην αρχή και στο τέλος της δοκιμής. Μέχρι το τέλος της μελέτης, η ομάδα της φυτικής διατροφής κατά μέσο όρο αύξησε κατά 18,7% το κάψιμο των θερμίδων μετά το γεύμα. Είδαν επίσης μια μέση απώλεια βάρους περίπου 14 κιλών.

Επιπλέον, η ομάδα διατροφής vegan παρουσίασε μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και μείωση του σωματικού λίπους. Βασικά, αυτή η ομάδα είδε μια σημαντική απώλεια σπλαχνικού λίπους, τον πιο επιζήμιο τύπο λίπους που αποθηκεύεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα.

Αντιθέτως, η ομάδα ελέγχου δεν παρουσίασε σημαντική απώλεια βάρους ή μείωση του σωματικού λίπους. Μετά τη σύγκριση των δύο ομάδων, ήταν σαφές στους ερευνητές ότι η δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, vegan είχε μετρήσιμο αντίκτυπο στο βάρος και την υγεία της ομάδας παρέμβασης.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr. Hana Kahleova, διευθυντής κλινικής έρευνας στο PCRM, θεωρεί τα αποτελέσματα «πρωτοποριακά για τα 160 εκατομμύρια Αμερικανούς που παλεύουν με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία».

Ενώ πρόσθεσε: “Κατά τη διάρκεια των ετών και των δεκαετιών, η καύση περισσότερων θερμίδων μετά από κάθε γεύμα μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά στη διαχείριση του βάρους”.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.