pes-sotiropoulos-2-656x432

Λίγα 24ωρα πριν την άνοδο των σταφιδοπαραγωγών στο συλλαλητήριο της Αθήνας, νέα ένταση πυροδοτεί η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εμποδίσει την παρουσία εκπροσώπων των παραγωγών στην ευρεία σύσκεψη της Τετάρτης 3 Νοεμβρίου για το «σταφιδικό ζήτημα».

Με επιστολή προς τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό, η Συντονιστική Επιτροπή του Παμπελοποννησιακού Αγροτικού Σταφιδικού Συλλαλητηρίου που απαρτίζεται από τους προέδρους της Παναιγιάλειου, του ΑΣ Μεσσηνίας, της ΕΑΣ Κιάτου, ΑΣ Νεμέας και Ο.Π Κορινθιακής Σταφίδας Αμαλιάδας, τον εγκαλεί ότι το υπουργείο ενημέρωσε την τελευταία στιγμή για την εν λόγω σύσκεψη, βάζοντας παράλληλα πλαφόν ώστε να συμμετάσχει μόνο ένας εκπρόσωπος των σταφιδοπαραγωγών, καθώς όπως αναφέρει, θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι των Εμπορικών Επιμελητηρίων και ιδιώτες έμποροι σταφίδας. Μάλιστα, μια μέρα πριν, ενόψει της σύσκεψης, ο υπουργός έδωσε τον τόνο απορρίπτοντας εκ νέου το βασικό αίτημα συνεταιρισμών και παραγωγών για απόσυρση των αποθεμάτων κορινθιακής σταφίδας, έτους 2020.

«Υπό τα δεδομένα αυτά, είναι προφανές ότι οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις και οι σταφιδοπαραγωγοί δεν έχουν καμία απολύτως θέση σε αυτή τη σύσκεψη και δεν μπορούν να προσέλθουν σε αυτή, αφού είναι αδιανόητη και βέβαια ατελέσφορη η συζήτηση με εκείνους που κυριολεκτικά υπονόμευσαν την προοπτική του προϊόντος της σταφίδας και το οδήγησαν στην πλήρη καταστροφή» τονίζει η επιστολή του συντονιστικού οργάνου.

 

Αναλυτικά η επιστολή

 

            Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

            Μόλις χθες το μεσημέρι, κληθήκαμε τηλεφωνικά από την Υπηρεσία σας, προκειμένου να συμμετάσχουμε σε σύσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Υπουργείο για την αντιμετώπιση του σταφιδικού ζητήματος. Πλην, όμως, όπως πληροφορηθήκαμε, ακόμη και μέχρι χθες το απόγευμα, κατά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήσατε με τους κ. Βουλευτές της Κυβερνήσεως από τις σταφιδικές περιοχές, εμείνατε στην αρχική σας θέση να μην επιθυμείτε ακόμη και να εξετάσετε το κοινό αίτημα όλων των Σταφιδικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της Πελοποννήσου και των σταφιδοπαραγωγών για την απόσυρση των αποθεμάτων της κορινθιακής σταφίδας του έτους 2020. Επίσης, παρά το γεγονός ότι ήδη σας δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη σημερινή σύσκεψη οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Αγροτικών Συλλόγων που εκφράζουν τους ίδιους τους σταφιδοπαραγωγούς, δυστυχώς μας έγινε γνωστό ότι μόνον ένας εκπρόσωπος των σταφιδοπαραγωγών μπορεί να συμμετέχει στη σύσκεψη, καθώς θα συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των Εμπορικών Επιμελητηρίων και οι ιδιώτες έμποροι σταφίδας.

            Υπό τα δεδομένα αυτά, είναι προφανές ότι οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις και οι σταφιδοπαραγωγοί δεν έχουν καμία απολύτως θέση σε αυτή τη σύσκεψη και δεν μπορούν να προσέλθουν σε αυτή, αφού είναι αδιανόητη και βέβαια ατελέσφορη η συζήτηση με εκείνους που κυριολεκτικά υπονόμευσαν την προοπτική του προϊόντος της σταφίδας και το οδήγησαν στην πλήρη καταστροφή, ενώ άλλωστε χωρίς να ληφθεί το μέτρο της απόσυρσης των αποθεμάτων – όπως εξαρχής (από την 31.03.2021) και επανειλημμένα, προφορικά και εγγράφως σας γνωστοποιήσαμε και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε από την ίδια την πραγματικότητα με τιμές παραγωγού που ήδη υποχώρησαν κάτω του ευρώ με περαιτέρω πτωτική τάση – το προϊόν της σταφίδας δεν πρόκειται να διασωθεί και η σταφιδοκαλιέργεια θα οδηγηθεί με βεβαιότητα σε εγκατάλειψη.

 

Με εκτίμηση

Η συντονιστική επιτροπή του συλλαλητηρίου

 

  • Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, Πρόεδρος Π.Ε.Σ., τηλ.: 6973343945
  • Γεώργιος Λαζόγιαννης, Πρόεδρος Α.Σ. Μεσσηνίας.
  • Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου, Πρόεδρος ΕΑΣ Κιάτου.
  • Κωνσταντίνος Κωστάκης, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νεμέας.
  • Χρήστος Βαλλιανάτος, Πρόεδρος Ο.Π Κορινθιακής Σταφίδας Αμαλιάδας.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.