agrotes-thessalikos-kampos-910x521

Στην οργανωμένη εισαγωγή εργατών από το Βιετνάμ και την Αίγυπτο προσανατολίζονται οι θεσμικοί φορείς των αγροτών, προκειμένου να καλυφθεί το συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα αγροτικού δυναμικού στην ελληνική γεωργία, που τείνει να δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα ειδικά σε καλλιέργειες υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως τα φρούτα και λαχανικά.

Καθημερινά, δεκάδες αλλοδαποί μετανάστες που εργάζονταν – οι περισσότεροι για μεγάλο χρονικό διάστημα – στην Ελλάδα αναχωρούν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως την Ιταλία αφενός διότι οι αμοιβές είναι διπλάσιες (ανέρχονται ή και ξεπερνούν τα 70 ευρώ την ημέρα) κι αφ’ ετέρου λόγω των ευέλικτων διαδικασιών για την εξασφάλιση άδειας εργασίας.

Είναι τέτοια η ένταση του προβλήματος κατά περιοχές και κατά καλλιέργειες (ιδίως της εντάσεως εργασίας, όπως τα οπωροκηπευτικά) που πολλοί παραγωγοί σκέπτονται ακόμη και να αλλάξουν παραγωγικό προσανατολισμό προς καλλιέργειες που δεν απαιτούν πολλές εργατοώρες ή μπορούν να καλυφθούν από την εργασία των μελών της οικογένειάς τους. Αυτή η αναγκαστική, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, επιλογή συνεπάγεται, όμως, απώλεια εσόδων συνολικά για την ελληνική οικονομία αφού οι καλλιέργειες εντάσεως εργασίας είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενώ συνδέονται και με τη μεταποίηση.

Αναζητούν εργάτες σε Βιετνάμ και Αίγυπτο

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο καθώς, πλην της Αλβανίας, έχει σταματήσει η ροή εργατών γης από χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, στις οποίες στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την έλλειψη εργατών γης πλήττεται ακόμη και η Ρουμανία, που στράφηκε στο Βιετνάμ για να καλύψει τις ανάγκες της και συγκαταλέγεται πλέον στις πρώτες 5 χώρες που επιλέγουν οι Βιετναμέζοι για να μεταναστεύσουν προς αναζήτηση εργασίας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται πλέον και Έλληνες παραγωγοί. Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), πρόεδρος της Κοινοπραξίας των συνεταιρισμών Ημαθίας, κ. Χρήστος Γιαννακάκης επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες το Βιετνάμ, στο οποίο θα βρεθεί εκ νέου στα μέσα Αυγούστου προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνή έκθεση τροφίμων. Παράλληλα, στο τέλος Αυγούστου θα επισκεφθεί την Αίγυπτο.

Ο κ. Χρ. Γιαννακάκης, είχε συνεργασία τόσο με τον Έλληνα πρέσβη στο Ανόι όσο και με στελέχη της Βιετναμέζικης κυβέρνησης προκειμένου να δρομολογηθεί οργανωμένη μετάβαση εργατών γης στην Ελλάδα από την 15η σε πληθυσμό χώρα του πλανήτη.

Το κλίμα είναι ευνοϊκό καθώς από τη μία υπάρχει τεράστια δεξαμενή εργατικού δυναμικού (σχεδόν 72,5 εκατομμύρια σε παραγωγική ηλικία, εκ των οποίων το 73% μεταξύ 20-50 ετών), σε σύνολο πληθυσμού 97 εκατομμυρίων και από την άλλη η κυβέρνηση του Βιετνάμ διευκολύνει την εξαγωγή εργαζομένων σε άλλες χώρες με σκοπό τη μείωση του ποσοστού φτώχειας, την απόκτηση δεξιοτήτων αλλά και τη στήριξη της εθνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Βιετνάμ είναι η δεύτερη χώρα της Νοτιο-ανατολικής Ασίας στη λήψη εμβασμάτων, τα οποία ανήλθαν το 2020 στα 15,7 δισ. δολάρια αντιστοιχώντας στο 5,8% του ΑΕΠ.

Και οι ίδιοι οι Βιετναμέζοι τάσσονται βεβαίως υπέρ της οργανωμένης μετανάστευσης ακριβώς για να παρέχουν καλύτερες συνθήκες ζωής στις οικογένειές τους, ενώ στη χώρα λειτουργούν εξειδικευμένες εταιρείες εργατικού δυναμικού που αναλαμβάνουν την εύρεση εργαζομένων και διεκπεραιώνουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Στην πλειονότητά τους οι Βιετναμέζοι οικονομικοί μετανάστες κατευθύνονται στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, τη Νότιο Κορέα αλλά και, όπως προαναφέρθηκε, τη Ρουμανία.

Για τον ίδιο λόγο ο κ. Χρ. Γιαννακάκης θα επισκεφθεί στα τέλη Αυγούστου και την Αίγυπτο, η οποία παραδοσιακά εξάγει εργαζόμενους κυρίως στις χώρες του Κόλπου. Πολλοί Αιγύπτιοι εργάζονται ήδη στην ελληνική αλιεία, ενώ η γειτνίαση και οι καλές σχέσεις των δύο χωρών δημιουργούν ευνοϊκό έδαφος για τη συνεργασία και στο ανθρώπινο δυναμικό.

Αύξηση ελληνικών εξαγωγών στο Βιετνάμ

Στόχος του κ. Χρ. Γιαννακάκη είναι επίσης η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων και αγροτικών προϊόντων στο Βιετνάμ στον απόηχο της εμπορικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Βιετνάμ που τέθηκε σε ισχύ το 2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 το διμερές εμπόριο ανήλθε στα 57 δις δολάρια, αυξημένο κατά 14% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.