ΟΛΛΑΝΔΟΙ-ΑΓΡΟΤΕΣ-768x506

Οι Ολλανδοί αγρότες προειδοποιούν ότι ο «ο πόλεμος ξεκίνησε», απευθύνοντας απειλές ακόμα και σε πολιτικούς, στριμώχνοντας την κυβέρνηση Μαρξ Ρούτε, η οποία επί σειρά ετών απέφευγε να ασχοληθεί με το “ακανθώδες” ζήτημα

Πολιτική αναταραχή προκαλούν στην Ολλανδία, οι κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους ενάντια στους νέου περιβαλλοντικούς κανονισμούς, προμηνύοντας ένα “θερμό” καλοκαίρι.

Οι Ολλανδοί αγρότες προειδοποιούν ότι ο «ο πόλεμος ξεκίνησε», απευθύνοντας απειλές ακόμα και σε πολιτικούς, στριμώχνοντας την κυβέρνηση Μαρξ Ρούτε, η οποία επί σειρά ετών απέφευγε να ασχοληθεί με το “ακανθώδες” ζήτημα.

Από την πλευρά τους αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης προετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση. Για τα δεξιά και λαϊκιστικά κόμματα οι αγροτικές κινητοποιήσεις αποτελούν ιδανική αφορμή για να καρπωθούν τη μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Ο ακροδεξιός λαϊκιστής Χέερτ Βίλντερς προειδοποιεί: «Η Ολλανδία είναι ηφαίστειο, έτοιμο να εκραγεί». Βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος «Φόρουμ Για τη Δημοκρατία» ισχυρίζονται μάλιστα ότι «το πολιτικό σύστημα βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση και εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την εξουσία».

Όσο περνά πάντως ο χρόνος οι αγρότες γίνονται όλο και πιο ριζοσπαστικοί, όπως δείχνουν τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, στις κινητοποιήσεις παρεισφρέουν όλο και πιο συχνά βίαιες ομάδες διαδηλωτών.

Ο σχολιαστής της εφημερίδας NRC Handelsblad Τομ Γιαν Μόις παρατηρεί όλο και πιο αντιδημοκρατικές τάσεις και τις περιγράφει ως εξής: «Τα πάντα έχουν να κάνουν με εμάς, τις απόψεις μας, τα συμφέροντά μας. Όλα τα υπόλοιπα μάς είναι αδιάφορα».

Η στάση αυτή οδηγεί σε πολιτική αστάθεια. Ενδεικτικό ότι σήμερα κανένα κόμμα στο ολλανδικό κοινοβούλιο δεν ξεπερνά το 20%. Στη βουλή των 150 εδρών υπάρχουν 20 κοινοβουλευτικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και πολλές ακραίων κομμάτων. Και εκείνα είναι έτοιμα να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Απειλείται με λουκέτο το 30% των κτηνοτροφικών μονάδων

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θέλει τώρα να μιλήσει προσωπικά με τους αγρότες. «Κατανοώ τις πολύ μεγάλες ανησυχίες των αγροτών», δήλωσε στη Χάγη καλώντας τους να αποδεχθούν τον διαμεσολαβητή που όρισε η κυβέρνηση. Όμως οι εκπρόσωποι των αγροτών απορρίπτουν την επιλογή της Χάγης.

Επί δεκαετίες η Ολλανδία παραβιάζει τα όρια για τις εκπομπές αζώτου, οι οποίες πλήττουν προστατευόμενες περιοχές. Το 2019 το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε οριστικά και αμετάκλητα τον σεβασμό των ισχυόντων ορίων ρύπων. Βάσει της απόφασης η ολλανδική κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο μέχρι το 2030 θα πρέπει να περιοριστούν οι εκπομπές κατά μέσο όρο κατά 50% και σε περιοχές Natura κατά 70%.

Τα σχέδια αυτά έχουν άμεση επιρροή στην εντατικές καλλιέργειες. Σύμφωνα με την κυβέρνηση το 30% των κτηνοτροφικών μονάδων απειλείται με λουκέτο.

Ο απόηχος των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ολλανδία φθάνει ακόμα και στη γειτονική Γερμανία. Γερμανοί αγρότες καλούν σε αλληλεγγύη με τους Ολλανδούς συναδέλφους τους και κρεμούν μεγάλα πανό με συνθήματα στις γέφυρες των αυτοκινητοδρόμων.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.