Απόστολος Πάνας ΚΙΝΑΛ τομεάρχης Αγροτικού βουλευτής Χαλκιδικής

Έντονη η ανησυχία των αγροτών της Χαλκιδικής αλλά και πανελλαδικά για το θέμα των εργατών γης καθώς το επόμενο διάστημα ανοίγει η ελαιοκομική περίοδος κι υπάρχει η ανάγκη για περαιτέρω εργατικά χέρια. Κάλεσμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και στον καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση να διευκρινίσουν τι θα γίνει με το θέμα των εργατών γης, απευθύνει ο τομεάρχης Αγροτικού του ΚΙΝΑΛ, βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας. 

Από τη μεριά τους οι εργάτες που κατά κύριο λόγο είναι αλλοδαποί, όπως λέει, θέλουν να παραμείνουν εντός ελληνικής επικράτειας και να προσφέρουν την εργασία τους και εδώ τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι τα εξής:

Όπως τονίζει ο κ. Πάνας,  δεν έχει βρεθεί τρόπος παροχής νόμιμης άδειας διαμονής των αλλοδαπών εργατών έστω για τους τρεις μήνες κατά μέσο όρο, όπου παρέχουν την εργασία τους, ώστε να ασφαλίζονται και να αμείβονται κατά τα προβλεπόμενα από τους αγρότες-εργοδότες τους. Επομένως, εφόσον δε μπορούν να διαμείνουν άρα και να εργαστούν νόμιμα, οι εργάτες αυτοί παρέχουν μαύρη εργασία και σε ενδεχόμενο έλεγχο εκδιώκονται από τη χώρα.

Ακολούθως, η μαύρη εργασία είναι αυτή από την οποία πηγάζουν οι διαμαρτυρίες των αγροτών οι οποίοι φοβούνται τα τεράστια πρόστιμα που πλέον επιβάλλονται. Υπάρχει δε και η κατηγορία των εργατών οι οποίοι προτιμούν να μην δηλώνονται και να εργάζονται ‘’μαύρα’’ για να αποκομίζουν μεγαλύτερο εισόδημα αλλά και να θεμελιώνουν δικαίωμα για τη διεκδίκηση κοινωνικών επιδομάτων.

Συνέπεια όλων αυτών είναι οι αγρότες της χώρας να βρίσκονται σε αδιέξοδο, έχοντας διαρκώς την ανασφάλεια για το αν θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία αλλά παράλληλα αντιμετωπίζοντας την αδυναμία εύρεσης εργατικών χεριών.

Οι αρμόδιοι υπουργοί, καταπώς εξηγεί, οφείλουν επομένως σε πρώτη φάση να δώσουν μια λύση σε όσους αλλοδαπούς εργάτες θέλουν νόμιμα να διαμείνουν και να εργαστούν στη χώρα, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα στους αγρότες να είναι καθ’ όλα νόμιμοι.

Σε δεύτερη φάση, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, πρέπει να ληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες ώστε οι αγρότες να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργάτες και να απλοποιηθεί το καθεστώς απασχόλησής τους. Άλλωστε, η καταβολή των αμοιβών και των εργοδοτικών εισφορών είναι επιθυμία των αγροτών της χώρας καθόσον δηλώνονται στα έξοδα της εκμετάλλευσής τους.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.