47692196_6
Tων εισαγόμενων προϊόντων στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας από τον Ιανουάριο 2022

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν στη Σαουδική Αραβία τρόφιμα καθώς αυστηροποιείται ο κανονισμός πιστοποίησης Halal και επεκτείνεται σε 100 προϊόντα από τον Ιανουάριο του 2022.
Όπως σημειώνεται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Τζέντας (με αρμοδιότητα και για Ομάν, Υεμένης), η αρμόδια Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων της Σαουδικής Αραβίας (Saudi Food and Drug Authority-SFDA) είχε ανακοινώσει, από τον Ιούνιο 2020, ότι θα απαιτείται πιστοποίηση Halal για όλα τα εισαγόμενα προϊόντα κρέατος, η οποία θα εκδίδεται από εξουσιοδοτημένους – στη χώρα προέλευσης – φορείς, διαπιστευμένους στο “Halal Center” της SFDA, με ημερομηνία έναρξης της νέας ρύθμισης από πέρυσι το Νοέμβριο για όσες χώρες διαθέτουν αναγνωρισμένους φορείς για την έκδοση σχετικών πιστοποιήσεων και την 1η Μαρτίου 2021 για τις χώρες που δεν διαθέτουν αντίστοιχους φορείς, όπως είναι η Ελλάδα, στην οποία δεν υφίσταται επίσημα αναγνωρισμένος φορέας, με έδρα την χώρα μας.
Στο παρόν στάδιο πλέον, βάσει του νέου υπό διαμόρφωση ρυθμιστικού πλαισίου, η Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων της Σαουδικής Αραβίας (SFDA) ενσωματώνει τροποποίηση στους κανονισμούς Halal, η οποία επεκτείνει την υποχρεωτική πιστοποίηση Halal σε περίπου 100 προϊόντα και αναγνωρίζει το Κέντρο Halal του SFDA της Σαουδικής Αραβίας ως τη μόνη Αρχή για την έκδοση πιστοποιητικών Halal για όλα τα τοπικά παραγόμενα και εισαγόμενα τρόφιμα.
Από πλευράς επιπτώσεων της νέας ρύθμισης στις ελληνικές εξαγωγές, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα βρώσιμα έλαια, τα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαρώδη (όπως μπισκότα, σοκολάτα, κέικ, καραμέλες, κ.α), λίπη, ζελέ, κατεψυγμένα τρόφιμα (όπως ζυμαρικά, πίτσα, χυλοπίτες, κατεψυγμένα fast food), ενεργειακά – αθλητικά ποτά και σάλτσες. Επιπροσθέτως, στο νέο κανονισμό υποχρεωτικής πιστοποίησης halal συμπεριλαμβάνονται συμπληρώματα διατροφής και παιδικών τροφών, καθώς και τρόφιμα και μή αλκοολούχα ποτά μεγάλης διάρκειας.
Στην παρούσα φάση, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, οι Αρχές προσανατολίζονται να ακολουθήσουν τμηματική εφαρμογή του νόμου, σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2022 και η δεύτερη φάση από την 1η Ιουλίου 2022. Στην πρώτη φάση, η πιστοποίηση Halal θα είναι υποχρεωτική για γάλα, βρώσιμα έλαια και κατεψυγμένα τρόφιμα και στη δεύτερη φάση για τα λοιπά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών ποτών.
Οπως προαναφέρθηκε, με την περαιτέρω αυστηροποίηση της διαδικασίας και της επέκτασής της σε περίπου 100 προϊόντα, το σχέδιο του νέου νομοθετήματος της Σαουδικής Αραβίας ορίζει ότι θα εισάγονται μόνο προϊόντα, που έχουν πιστοποιηθεί από τους οργανισμούς πιστοποίησης Halal, οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι από το Κέντρο Halal της Σαουδικής Αραβίας στις αντίστοιχες χώρες τους και, ως εκ τούτου, εξουσιοδοτημένοι για διενέργεια ελέγχου των τεχνικών προδιαγραφών του εξοπλισμού, την καθαρότητα του προϊόντος, την πιστοποίηση των μονάδων σφαγείων (συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου για υπολείμματα χοιρινού), κλπ.
Δημοσίευση οργανισμών πιστοποίησης Halal, διαπιστευμένων από την αρμόδια Αρχής Ελέγχου Τροφίμων της Σ. Αραβίας
Επί του παρόντος, μόνο 69 οργανισμοί πιστοποίησης Halal είναι διαπιστευμένοι από τη Σαουδική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (SFDA)σε διάφορες χώρες, οι οποίοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο που παρατίθεται στον κατωτέρω σύνδεσμο: ttps://api-halal.sfda.gov.sa//uploads/Clients/acd38a6c-0c1b-49b8-b399-4e97ad81f3c0.pdf.
Από πλευράς ελληνικού ενδιαφέροντος, σημειώνεται ότι «περιήλθε στο Γραφείο μας επιστολή, η οποία μας ενημερώνει ότι ο φορέας πιστοποίησης Halal Quality Control BV, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη ανωτέρω λίστα συνεργαζόμενων φορέων, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της Halal Quality Control Greece Smpc “Hqc Greece” και είναι σε θέση να εκδώσει αποδεκτά από τον SFDA (Saudi Halal Center) πιστοποιητικά Halal σε σειρά τροφίμων, πέραν των προϊόντων κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των τυροκομικών. Επίσης, σύμφωνα με επιστολή που μας περιήλθε από τον φορέα πιστοποίησης μας Halal Assurance & Quality Greece-HAQ Greece, ο εν λόγω φορέας έχει ήδη παραλάβει το πιστοποιητικό διαπίστευσης της ΕΙΑC (Emirates International Accreditation Center) και της ESMA και έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία εγγραφής του στον κατάλογο διαπιστευμένων φορέων του Halal Centre στην Σαουδική Αραβία (SFDA)».

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.