βιολογικα

Την όγδοη θέση μεταξύ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ κατέλαβε η Ελλάδα αναφορικά με την βιολογική γεωργία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα η χώρα μας κατέχει 528.752 εκτάρια βιολογικής γεωργίας, καθώς το ποσοστό των εγχώριων βιολογικών εκτάσεων συνεχίζει να αυξάνεται. Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό αύξησης των βιολογικών εκτάσεων της χώρας ήταν το δεύτερο μικρότερο για την περίοδο 2012-2019, καθώς αντιστοιχούσε σε ποσοστό της τάξεως του 14%.

Ανάμεσα σε δέκα χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, αντιστοιχεί το 80,7% των συνολικών εκτάσεων βιολογικής καλλιέργειας, ενώ στις υπόλοιπες 17 μόλις το 19,3.  Τα μεγαλύτερα ποσοστά βιολογική παραγωγής έχουν η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία.

Συνολικά, η βιολογική γεωργία κάλυψε σχεδόν 13,8 εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής γης στην ΕΕ-27 το 2019.

Αυτό αντιστοιχεί στο 8,5% της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης της ΕΕ-27, καταγράφοντας αύξηση 0,5 εκατοστιαίες μονάδες από το 2018. Η αύξηση της βιολογικής έκτασης μεταξύ 2012 και 2019 ήταν 46%.

Εντός των τελευταίων 7 ετών, η μεγαλύτερη αύξηση στη συνολική βιολογική έκταση σημειώθηκε στην Βουλγαρία, την Γαλλία, την Κροατία και την Ουγγαρία. Αρνητικό ποσοστό σημείωσε η Πολωνία καθώς υπέστη μείωση στη βιολογική περιοχή κατά 22,6%.

Βιολογική παραγωγή

Στη βιολογική παραγωγή δημητριακών (εξαιρουμένου του ρυζιού) η Ελλάδα με 5,0% κατείχε την τρίτη υψηλότερη θέση το 2019, με τη Σουηδία να εμφανίζει το μεγαλύτερο μερίδιο (6,6%). Ταυτόχρονα, η Σουηδία κατείχε το μεγαλύτερο ποσοστό στην παραγωγή βιολογικών φρέσκων λαχανικών (19,4), ενώ η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες ήταν ανάμεσα στο 5% και 10% της συνολικής παραγωγής.  Όσον αφορά τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, το μερίδιο της βιολογικής παραγωγής λαχανικών κυμαινόταν από 0,03% στη Μάλτα έως 3,7% στη Λετονία. Λίγο πάνω από 2% ήταν το μερίδιο της χώρας μας.

Η Ελλάδα τα περισσότερα βοοειδή βιολογικής εκτροφής στην Ευρώπη

Πρωτιά στον κλάδο της βιολογικής εκτροφής βοοειδών για την Ελλάδα, ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ. Το ποσοστό της χώρας μας ανέρχεται σε 26,9% στο σύνολο του ζωικού κεφαλαίου, το οποίο το 2018 ήταν 25,5%. Μιλάμε για άνοδο της τάξεως του 1,4% μέσα σε ένα έτος. Παράλληλα, υπήρχε άνοδος στο ποσοστό βιολογικών αγελάδων γαλακτοπαραγωγής κατά 4,6%, καθώς από 15,1% που ήταν το 2018, ανήλθε σε 19,7%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, προκύπτει ότι συνολικά το 5,83% των βοοειδών είναι βιολογικής εκτροφής, δηλαδή το ποσό αναφέρεται σε πάνω από 4,5 εκατ. ζώα.

Αναφορικά με τα οργανικά αιγοπρόβατα, η Λετονία είχε το μεγαλύτερο μερίδιο (36,2% στο συνολικό πληθυσμό αιγοπροβάτων) καθώς και το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο του οργανικού πληθυσμού βοοειδών (25,1%). Η Αυστρία είχε το υψηλότερο μερίδιο βιολογικών αγελάδων γαλακτοπαραγωγής (22,0%) ακολουθούμενη από την Ελλάδα και τη Σουηδία (18,8%).

Για τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι χοίροι που έχουν εκτραφεί βιολογικά αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μερίδιο στον συνολικό πληθυσμό χοίρων, με το υψηλότερο μερίδιο στη Δανία να είναι κάτω από το 4%.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.