Βουρδάνος-1

Αποζημιώσεις εγγείου κεφαλαίου και αντλητικών συγκροτημάτων στους πληγέντες ύστερα από την θεομηνία «Θάλεια» & τον Μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας και Φθιώτιδας, ζητάει με επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής κ. Δημήτρης Βουρδάνος προς τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.

Στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει :

«Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα,

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επλήγη την περασμένη χρονιά από ακραία καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές, περιουσίες και φυσικά σε γεωργικό και ζωικό κεφάλαιο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Την 9η Αυγούστου 2020 με τη θεομηνία «Θάλεια» στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, ειδικότερα στον Δήμο Χαλκιδέων και στον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων.
  • Την 17η – 20η Σεπτεμβρίου 2020 με τον Μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, ειδικότερα στον Δήμο Λαμιέων και στον Δήμο Δομοκού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας και Φθιώτιδας οι αποζημιώσεις του ΕΛ.Γ.Α. στην φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο έχουν ήδη καταβληθεί μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας που ακολουθήθηκε, εφαρμόστηκε και ολοκληρώθηκε μέσα σε διάστημα δύο 2 μηνών. Ξεπεράσθηκαν, μάλιστα, αγκυλώσεις του παρελθόντος και ικανοποιήθηκαν πάγια αιτήματα των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος βέβαια συνεχίζει παράλληλα να πλήττεται και από την πανδημία του κορωνοϊού.

Με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία (άρθρο 45, ν. 4737/2020, ΦΕΚ 204/Α/22-10-2020 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ «Ρυθμίσεις για το Μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων») τροποποιείται η παρ.3 του άρθρου 36 του Ν.2459/1997 και πλέον ισχύει ότι :
Η επιχορήγηση (μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων) καλύπτει υλικές ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.

Με τον αριθ.Α.Π123369 ΕΞ2020/ΥΠΟΙΚ29/10/2020 της Γεν. Δ/νσης Οικ. Πολιτικής, παρέχονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή του άρθρου 36 του ν.2459/1997 για τους δικαιούχους και τις κατηγορίες επιχορήγησης σε συνδυασμό με τον αριθ.πρωτ:498/29-10-2020 έγγραφο του Προέδρου του ΕΛ.Γ.Α.
Από την αρμόδια επιτροπή καταγραφής και εκτίμησης ζημιών που έχει συγκροτήσει η Περιφέρεια, στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος του ΕΛ.Γ.Α. στο πλαίσιο της διαδικασίας αποτίμησης ζημιών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, προέκυψαν ερωτήματα :
1. Δικαιούχοι επιχορήγησης δύναται να θεωρηθούν μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες; Με ποια κριτήρια ορίζεται ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης; Σε αντίθετη περίπτωση θα εκτιμηθούν οι ζημιές;
2. Έργο της Επιτροπής καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών είναι μόνο η εκτίμηση ή και ο καθορισμός των δικαιούχων; Αν ναι, ποιοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για καταβολή επιχορήγησης;
3. Θα χρειαστεί να ζητηθούν δικαιολογητικά (π.χ. άδεια λειτουργίας επιχείρησης. Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, τίτλοι κατοχής κ.ά.) και ποιος ο χρόνος έναρξης της συλλογής των δικαιολογητικών αυτών;
4. Ο υπολογισμός του κόστους των ζημιών με βάσει ποιους τιμοκαταλόγους θα γίνει;
5. Η Επιτροπή θα διεκπεραιώσει και εν τέλει θα στείλει στην αρμόδια Δ/ νση του Υπουργείου Οικονομικών και τις δηλώσεις Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων που υποβλήθηκαν στον ΕΛ.Γ.Α. ;
6. Ποια η καταληκτική ημερομηνία διεκπεραίωσης του έργου της Επιτροπής;
7. Για την καταβολή της οποιασδήποτε επιχορήγησης αρκεί να βεβαιώνεται από το πόρισμα η σχετική ζημιά του είδους ή θα απαιτείται και η αποκατάσταση αυτής εκ μέρους του παραγωγού με προσκόμιση αντίστοιχων παραστατικών;

Κύριε Γενικέ,

Με την παρούσα επιστολή επισημαίνω, όπως τα ανωτέρω ερωτήματα θα πρέπει να έχουν την άμεση ανταπόκρισή σας, προκειμένου οι αρμόδιες επιτροπές να προχωρήσουν τις εργασίες έκδοσης των πορισμάτων και να συντομευθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης στους πληγέντες, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 9ης Αυγούστου 2020 και της 17ης – 20ης Σεπτεμβρίου 2020, της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και Φθιώτιδας αντίστοιχα.
Στόχος όλων μας είναι να μπορέσουν οι πληγέντες να επαναφέρουν τις καλλιέργειές τους στην πρότερη κατάσταση, να εκκινήσουν τα αντλητικά συγκροτήματα, να αποκαταστήσουν τις ζημιές σε γεωργικά μηχανήματα και λοιπό εξοπλισμό, αλλά κυρίως να προλάβουν την νέα καλλιεργητική περίοδο, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να στηρίζουν την οικονομία της περιοχής», καταλήγει με την επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής κ. Δημήτρης Βουρδάνος.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.