2021-2-19 Κτηνοτρ

Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η τακτική δημόσια διαδικτυακή συνάντηση κτηνοτρόφων με προσκεκλημένο τον καθηγητή Γιάννη Σκούφο (Εργαστήριο Διατροφής & Βιοτεχνολογίας ζώων, Σχολή Γεωπονίας, Τομέας Ζωικής Παραγωγής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Άρτα).

Κάθε Παρασκευή και ώρα 20:00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής με υπεύθυνη την κα Μάγδα Κοντογιάννη πραγματοποιεί διαδικτυακή συνάντηση κτηνοτρόφων, η οποία αναμεταδίδεται ζωντανά από την πλατφόρμα του facebook στο προφίλ του «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ». Στην διαδικτυακή συνάντηση πέραν των συμμετεχόντων μπορεί να συμμετέχει όποιος το επιθυμεί, καθώς και να θέτει ερωτήματα ή τοποθετήσεις σε ζωντανό χρόνο. 

Στην συζήτηση της Παρασκευής 19/2 συμμετείχαν οι: Γιάννης Κοντογιάννης (Πρόεδρος), Μάγδα Κοντογιάννη, καθ Γιάννης Σκούφος, Αντώνης Μιχαλοδημητράκης, Αργυρώ Λαγγουράνη, Μαρία Τέλιου, Χριστίνα Χλαπανίδα, Αθηνά Μιχαηλίδου, Κώστας Κουτσούμπας & Νίκος Κορδαλής, με συντονιστή τον Δημήτρη Μιχαηλίδη. Στην συζήτηση μετείχαν διαδικτυακά παράλληλα 24 ενδιαφερόμενοι και δημιουργήθηκαν 1183 αλληλεπιδράσεις (κοινοποιήσεις, σχόλια κλπ).

Τα σημαντικότερα σημεία της συζήτησης επιγραμματικά:
• Τα σημαντικότερα στην μελλοντική κτηνοτροφία είναι η οργάνωση της εκτροφής, η φυλή των ζώων (προτιμότερες οι αυτόχθονες), η ποιότητα των ζωοτροφών και το σύστημα παραγωγής.
• Η τήρηση στοιχείων εκτροφής είναι απαραίτητη.
• Τυχόν ομαλές αλλαγές ακολουθούν τον κανόνα: (1) Αν δεν έχεις χρόνιες ασθένειες, δεν πειράζεις το κοπάδι, (2) Ασχολείσαι με τα γνωστά νοσήματα για να προφυλάξεις το υπάρχον κοπάδι & (3) κάνεις σταδιακές αλλαγές σε βάθος οκταετίας. Σε περίπτωση εκτάκτων καταστάσεων, η αλλαγή γίνεται άμεσα.
• Τα ΠΟΠ ελληνικά προϊόντα είναι αδιανόητο να μην είναι με Ελληνικές πρώτες ύλες. Θέλει επαγρύπνηση διότι παρατηρούνται προσπάθειες υφαρπαγής της μοναδικής μας περιουσίας των ΠΟΠ, πχ Ελληνικός γύρος με Ολλανδικό χοιρινό.
• Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι επιδοτούμε ίσως 9.000.000 πρόβατα αλλά καταγράφεται μέση γαλακτοπαραγωγή 100lt/πρόβατο (και 78lt/γίδι), που είναι απαράδεκτο. Είναι σαν να επιδοτείς σήμερα ένα επιβατηγό αυτοκίνητο του οποίου η μεγίστη ταχύτητα είναι 10km/ώρα, την στιγμή που γύρω κυκλοφορούν αυτοκίνητα με 80km, 130km ή/& με μεγίστη 180km.
• Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ δράση, η ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ παραγωγή, η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, η ΠΟΙΟΤΗΤΑ και η ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ είναι σημεία που θα χαρακτηρίσουν το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας. Σχεδόν σε όλα υπάρχει αισθητή υστέρηση σήμερα.
• Το ξεκίνημα του μέλλοντος μπορεί να ξεκινήσει από την ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ. Συνεταιρισμοί, συμβολαιακές σχέσεις, συμβατοποιημένα δίκτυα, cluster κλπ.
• Μοιάζει ότι ένα κοπάδι 150-200 προβάτων, με δικό τους βοσκότοπο, βόσκηση, μετακινούμενο και ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών είναι επιθυμητή οικογενειακή, μη «βιομηχανική», σωστή εκτροφή, πάντα στα πλαίσια συσπείρωσης για καθετοποίηση.
• Ήδη από το 2013 ξέραμε ότι σε εξέταση σύστασης κρέατος προβάτων από έντεκα (11) χώρες στις Βρυξέλες το ελληνικό Καλαρύτικο καταγράφηκε ότι είχε μόνο 2,7 mg χοληστερόλης, ενώ τα άλλα είχαν 5,7mg και δεν αξιοποιήθηκε ακόμα.
• Το ΠΟΠ αρνάκι Ελασσόνας και ΠΟΠ κατσίκι Ελασσόνας δεν αξιοποιήθηκαν ακόμα.
• Σε επίσκεψη στην ΒΔ Γαλλία διαπιστώθηκε ότι ολόκληρες περιοχές μπορούσαν να έχουν μόνο μια συγκεκριμένη ντόπια φυλή για εκτροφή, και σε κάθε εκμετάλλευση αναλογούσαν 10 στρέμματα ανά αγελάδα. Όλοι ήταν μέλη του τοπικού συνεταιρισμού, Το τοπικό σφαγείο ανήκε στον τοπικό συνεταιρισμό. Αν είχες κτήμα ΔΕΝ μπορούσες να κάνεις άλλη εκτροφή ή άλλη καλλιέργεια. Κάθε αγρόκτημα με μια κυκλική διαδικασία μπορούσε να προσφέρει Σάββατο-Κύριακη φιλοξενία με ίδιο ενιαίο μενού (σαλάτα, μπριζόλα, κρασί) με 40€ .
• Στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ & ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ το μέλλον ανήκει στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΡΕΑΣ.
• Σε ανάλυση των συστατικών ενός υποκατάστατος κρέατος από σόγια καταγράφηκαν 32.000! χημικοί παράγοντες, ενώ σε ένα κομμάτι ζωικού προϊόντος, πχ τυρί ΜΟΝΟ 86.
• Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΡΕΑΣ επιτυγχάνεται με προσεκτική εκτροφή με μοναδικά ελληνικά βότανα και αιθέρια έλαια αρωματικών ελληνικών φυτών.
• Η ελληνική αγορά δεν είναι επαρκές καταναλωτικό μέγεθος, αλλά με εισαγωγές 85% σε μοσχαρίσιο και ανάλογες εισαγωγές στο χοιρινό, και μόνο η υποκατάσταση των εισαγωγών αρκεί.
• Η τοπική εφοδιαστική αλυσίδα πρέπει να είναι μια επιδίωξη, για τα τροφοχιλιόμετρα της κλιματικής αλλαγής.
• Η μονοφυλετική παραγωγή τυριού έχει επαρκή αγορά και είναι μια πρόταση.
• Εντοπίζεται συμπαιγνία (κτηνιάτρων & κτηνοτρόφων?) στα εθνικά προγράμματα, όπως πχ της βρουκέλωσης, η οποία ταλαιπωρεί ακόμα τους Έλληνες κτηνοτρόφους …
• Η ανυπαρξία επαρκούς ενημέρωσης των καταναλωτών φρενάρει κάθε πιθανή προσπάθεια οργάνωσης της παραγωγής και προβολής ιδιοτήτων ποιοτικών ελληνικών τροφίμων. Οι Καταναλωτικοί Συνεταιρισμοί πρέπει να είναι μια από τις επιδιώξεις των κτηνοτρόφων. Για την ακρίβεια «μια ακόμα», μαζί με την καθημερινότητα και την υποχρεωτική φροντίδα ζωής για 365 μέρες το χρόνο. Μόνο συλλογικά μπορούν να αντιμετωπισθούν τέτοια θέματα.
• Ακούστηκε ότι η «ελληνική πολιτεία» δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στις ανάγκες σχεδιασμού του μέλλοντος της ελληνικής κτηνοτροφίας. Μπορεί ίσως να διαχειρίζεται επιδοτήσεις και να ρυθμίζει μισθοδοσίες, αλλά …
• Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να εμπλέκονται στην μεταποίηση και στην προσφορά επώνυμων ζωικών προϊόντων με ταυτότητα, ιχνηλασιμότητα & χαρακτηριστικά. Είναι αδιανόητη για σύγχρονη αγορά η «πώληση» με βάση το «ζων βάρος».
• Η πολιτεία μέχρι σήμερα ούτε «κατάταξη κρεάτων» δεν πέτυχε.
• Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής έκανε παρουσίαση των σύγχρονων κοπών πρόβειου κρέατος, που δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά, στις 3/2/2021, στο https://www.facebook.com/Skywalker.gr/videos/434836844505234
• Η διατροφή με ΕΛΛΗΝΙΚΑ υποπροϊόντα πορτοκαλιών (εσπεριδίνη) και ελιών (ολευροπαϊνη) προσδίδουν επιπλέον καλά χαρακτηριστικά και μπορεί να τα κάνουν πιθανόν ανταγωνιστικά προς τα φημισμένα Agnus, Kobe κλπ πιάτα.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231) ενημέρωσε ότι η επόμενη συζήτηση που οργανώνει συνεχώς ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής είναι την Τρίτη, 23/2/2021, 20.00 για το Zero Waste-Μηδενικά Απορρίμματα, μετά την Τετάρτη, 24/2/2021, 12.00 για τις Καινοτομίες στην διατροφή, την Παρασκευή, 26/2/2021, 20.00 για κτηνοτρόφους, στις 3/3/2021, 12.00 για τις Λαϊκές Αγορές-Αγορές Βιοκαλλιεργητών-Αγορές Αγροτών, στις 9/3/2021, 20.00 για τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς, 1/6/2021, 20.00 κλπ

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής συμμετέχει σε κάθε προσπάθεια υποστήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας, όπως είναι οι συζητήσεις της «Δευτέρας, 20.00» της ΠΕΣΚΟ & ΙΝΜΕΚΟ με στόχο δημιουργία Καταναλωτικών Συνεταιρισμών, ενώ ήδη σχεδιάζει στην τακτική «Τρίτη, 20.00», στις 6 Ιουλ 2021 εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα του Συνεργατισμού και δράσεις την Παρασκευή, 15 Οκτ 2021 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ και το Σάββατο 16 Οκτ 2021 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, οι οποίες συνδυάζονται απολύτως.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.