kakabas

Το έργο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού κρίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) κ. Νίκος Κακαβάς.

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΠΟΓΕΔΥ και του έκανε ερωτήσεις για το έργο και τις ημέρες του Yπουργού στο κτίριο της Αχαρνών.

1. Τι γίνεται με τους ελέγχους στα τρόφιμα; Πρόσφατα είχαμε το θέμα της φέτας και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν. Γίνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι στην χώρα μας; 
Η δεκαετής δημοσιονομική επιτήρηση στο πλαίσιο των μνημονίων άφησε το αποτύπωμά της και στον ελεγκτικό μηχανισμό της χώρας, ο οποίος όχι μόνο δεν εκσυγχρονίστηκε και δεν εκπαιδεύτηκε όπως απαιτείται για την αντιμετώπιση των σύγχρονων Διεθνών δικτύων απάτης και τη θωράκιση των ελληνικών τροφίμων, αλλά με την εφαρμογή της πολιτικής μηδενικών προσλήψεων έχουμε σήμερα ένα μηχανισμό υποστελεχωμένο και κουρασμένο που χρειάζεται ενίσχυση. Αντί η Κυβέρνηση να πανηγυρίζει, ενώ ο βασιλιάς είναι γυμνός, πρέπει να σηκώσει τα μανίκια και να φροντίσει να ενισχύσει τις υπηρεσίες (Κτηνιατρικές, Αγροτικής Ανάπτυξη, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΦΕΤ) με εκπαιδευμένο προσωπικό, διαδικασίες και μέσα και να ενθαρρύνει επίσης τη συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, την ΑΑΔΕ και άλλους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για την προστασία της οικονομικής επιβίωσης των παραγωγών και της χώρας. Πολύ φοβάμαι όμως ότι κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση αφού βλέπουμε Νομοθετικά σχέδια που επιχειρούν την ιδιωτικοποίηση των ελέγχων.

2. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται οι συνομιλίες για τη νέα ΚΑΠ. Πιστεύετε ότι η χώρα μας βγαίνει κερδισμένη από τις διαπραγματεύσεις; 
Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες και τον περιορισμένο Δημόσιο διάλογο λόγω κορωνοϊού και την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου που έφερε τα πάνω-κάτω στην ανακατανομή των πόρων, θεωρούμε ότι η χώρα μας φαίνεται να είναι από τις κερδισμένες της νέας ΚΑΠ. Λέμε ότι φαίνεται γιατί πριν την οριστικοποίηση των οικονομικών μεγεθών, των θεσμικών παρεμβάσεων που θα γίνουν, αλλά και των λεπτομερειών, τίποτα δεν μπορεί να κριθεί οριστικά.
Χαρακτηριστικά κρίνουμε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η νέα ΚΑΠ υποστηρίζει πως στηρίζει τη μετάβαση προς μια πιο βιώσιμη γεωργία με ιδιαίτερη προσοχή στο κλίμα, στο περιβάλλον και την καλή μεταχείριση των ζώων.
Με δεδομένη την δέσμευση ότι τουλάχιστον το 35 % των κονδυλίων αγροτικής ανάπτυξης θα διατίθεται σε γεωργοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις, οι οποίες προωθούν περιβαλλοντικές και κλιματικές πρακτικές και πρακτικές καλής διαβίωσης των ζώων, θεωρούμε ότι είναι ευκαιρία για την χώρα μας να εκμεταλλευτεί τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και την ποιότητα των προϊόντων της. Αυτό σε συνδυασμό με την ευελιξία της νέας ΚΑΠ, αλλά και το γεγονός ότι για τα έτη 2023-2027, το 25% των άμεσων πληρωμών θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τις ενισχύσεις του νέου πρασινίσματος νομίζουμε ότι ανοίγει νέες ευκαιρίες για τους Αγρότες μας.
Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι εξαιρετικά χρήσιμο, καθώς η χώρα μας πρέπει να ετοιμάσει τα στρατηγικά της προσχέδια για την ΚΑΠ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και να τα υποβάλει για αξιολόγηση στην Επιτροπή, η οποία στην συνέχεια θα έχει ένα εξάμηνο να τα εγκρίνει ώστε να τεθούν σε ισχύ στις αρχές του 2023. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως το παιχνίδι παίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή.

3. Τι συμβαίνει με το ΟΣΔΕ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Υποστηρίζετε ότι η βάση του ΟΣΔΕ θα πρέπει να ανήκει στον Αγροτικό κόσμο. Έκανε κάτι ο Υπουργός προς αυτήν την κατεύθυνση; Θα υπάρξει κάποια λύση με τα επιλέξιμα βοσκοτόπια ή θα παραμείνει και στη νέα ΚΑΠ η τεχνική λύση; 
Όπως γνωρίζετε έχουμε κάνει πολλές Δημόσιες παρεμβάσεις για το θέμα και πάντα υποστηρίζαμε την ανοιχτή και ελεύθερη πρόσβαση των παραγωγών στο ΟΣΔΕ.
Σε μία εποχή που έχει γίνει πραγματική επανάσταση στην Δημόσια Διοίκηση και το κυβερνητικό cloud κάθε μέρα περιλαμβάνει όλες και περισσότερες Υπηρεσίες, ας αναλογιστούν οι αρμόδιοι και φυσικά και ο κ. ΥπΑΑΤ τι εμποδίζει αυτό να γίνει και με το ΟΣΔΕ;
Σε δύο χρόνια διακυβέρνησης από την τρέχουσα κυβερνητική πλειοψηφία έχουμε τρεις προέδρους στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό δεν λέει κάτι; Έχουμε παρατάσεις επί παρατάσεων στον ανάδοχο-σύμβουλο, έχουμε «κλειδώματα» (!!!) της πρόσβασης των Κρατικών Υπηρεσιών στην βάση του ΟΣΔΕ και όλα βαίνουν καλώς;
Θα το πούμε για μία ακόμη φορά και ας γίνουμε γραφικοί, εμάς δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα είναι ο «σύμβουλος», ο «ανάδοχος», ο «εργολάβος» ή όπως αλλιώς θα αποκαλείται και φυσικά αν θα είναι ένας ή περισσότεροι. Εμάς μας ενδιαφέρει να είναι άμεση και φθηνή η Υπηρεσία προς τον Πολίτη – Αγρότη και άμεσα προσβάσιμη χωρίς στεγανά και μαγαζάκια.

Σε ότι αφορά τα βοσκοτόπια υπάρχουν δύο πτυχές στο πρόβλημα. Η μία, για την οποία είμαστε αναρμόδιοι, είναι η ποινική και αφορά τις συνεχόμενες καταγγελίες σχετικά με το πώς έχουν κατανεμηθεί κάποιες εκτάσεις. Νομίζουμε ότι είναι θέμα της δικαιοσύνης και ειλικρινά δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά και εμείς έκπληκτοι διαβάζουμε όσα γράφονται στον τύπο. Η άλλη διάσταση είναι αυτή της πολιτείας και τι κάνει, από το 2015 έως σήμερα, με την κατάρτιση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, που δυστυχώς εκτιμούμε πως είναι πολύ δύσκολο να καταρτιστούν για το σύνολο της χώρας έως το τέλος του 2022, ώστε αυτά να είναι διαθέσιμα για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Είναι δυσάρεστο και κάπως άκομψο να λες συνεχώς πως εμείς τα είπαμε και τα γράψαμε, αλλά έτσι δυστυχώς είναι.
Η περίφημη «τεχνική λύση» ξεκίνησε την πορεία της το 2016 προσφέροντας μας άφθονες τραγελαφικές καταστάσεις κατανομής, οι οποίες σε συνδυασμό με την γελοία αρχική διαδικασία πληρωμής τους είχε δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα το οποίο όμως στην πορεία διορθώθηκε σημαντικά. Την στιγμή αυτή, «η τεχνική λύση» παράγει ικανοποιητικά αποτελέσματα τα οποία με την συνδρομή των τοπικών επιτροπών ελέγχου της χωροταξικής κατανομής των βοσκοτόπων γίνονται ακόμη καλύτερα.
Όμως για να μην κοροϊδευόμαστε, λέμε ξανά ότι αυτά είναι εικονικά – λογιστικά αποτελέσματα και όχι ουσιαστικά, αφού ο κάθε κτηνοτρόφος πρέπει πραγματικά να βόσκει τα ζώα του στο μέρος που του έχει κατανεμηθεί και φυσικά να βόσκει τα ζώα που πραγματικά βόσκουν και όχι τα σταβλισμένα! Η λύση είναι τα διαχειριστικά σχεδίων βόσκησης η οποία εκτιμούμε πως έχει και άλλες διαστάσεις σχετικά με την μη ολοκλήρωση τους .

4. Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ (Αρ. 100 / 16.6.2021), το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς και Λοιπών Ζώων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταφέρεται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η μεταφορά αφορά στο σύνολο των θέσεων και του προσωπικού του μεταφερόμενου Τμήματος. Τι έχετε να πείτε για αυτή την απόφαση; 
Σε απάντηση του ερωτήματος σας σχετικά με το Τμήμα και τις αρμοδιότητες για τα ζώα συντροφιάς που μεταφέρονται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ σε Διοικητικές Υπηρεσίες του ΥΠΕΣ, με μια φράση θα σας έλεγα ότι σε συνδυασμό με τον νόμο που προτίθεται να κατεβάσει στα τέλη Ιουλίου η Κυβέρνηση συνιστά δέκα (10) χρόνια μετά την ψήφιση του Ν. 4039/2012 σοβαρή υποβάθμιση του πλαισίου προστασίας των ζώων συντροφιάς.
Το Νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας για την προστασία των ζώων συντροφιάς υπήρξε πρωτοποριακό για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και εφαρμόστηκε με μεγάλες προσπάθειες και συγκρούσεις των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών (Κεντρικών και Περιφερειακών), πολλά εμπόδια και όχι πλήρως.
Μια Νομοθετική ρύθμιση για τα ζώα συντροφιάς πρέπει να λαμβάνει υπόψη πέρα από τα διαχειριστικά θέματα, πρώτα και κύρια τις βασικές αρχές του σεβασμού της ζωής τους ως συναισθανόμενων όντων και ότι η προστασία τους και η ευζωία τους είναι Επιστημονικό Κτηνιατρικό αντικείμενο και αυτό αναγνωρίζεται σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο.
Ο βαθμός ευαισθησίας που αντιμετωπίζει μια Κυβέρνηση και μια κοινωνία το θέμα της προστασίας των ζώων συντροφιάς είναι συνάρτηση του πολιτιστικού επιπέδου της και συγκεκριμένα του σεβασμού της στην ζωή, στην επιστήμη και στην δημοκρατία.
Από την κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς με τον Ν. 2017/1992 έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου για την προστασία των ζώων συντροφιάς στη Χώρα μας υπό την καθοδήγηση και την εποπτεία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Χώρας μας.
Ειδικά ο Ν. 4039/2012 ακολούθησε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων και προώθησε την προστασία δεσποζόμενων και αδεσπότων ζώων συντροφιάς, αφού αφενός θέσπισε αυστηρές κυρώσεις σχετικά με την μη τήρηση των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη ή κατόχου του ζώου συντροφιάς και την κακοποίησή του, την παράνομη διακίνηση και εμπορία ζώων συντροφιάς και αφετέρου προέβλεψε ένα συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς υπό δημόσιο έλεγχο (Δήμοι) και διαφάνεια με την παρακολούθηση μέσω της διαδικτυακής ψηφιακής βάσης καταγραφής των ζώων συντροφιάς την οποία υλοποίησε το Υπ.Α.Α.Τ. και σήμερα η Ελλάδα ανήκει στις 11 χώρες μέλη της Ε.Ε. που διαθέτουν ηλεκτρονικό μητρώο ζώων συντροφιάς σε εθνικό επίπεδο κατά το πρότυπο της Γαλλίας που διαλειτουργεί μέσω διαδικτύου με τους Δήμους, τις Περιφέρειες, την Ελληνική Αστυνομία και τους ιδιώτες Κτηνιάτρους.
Η Δημόσια Κτηνιατρική παρά τους ελάχιστους πόρους που διαθέτει διαχειρίστηκε κάθε καταγγελία για παραβίαση των όρων ευζωίας ή για κακοποίηση και συνεργάστηκε στενά με στο πεδίο με την Ελληνική Αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές ώστε να εξαλειφθούν εικόνες ζώων που ζουν στη λάσπη και στο κρύο, μόνιμα δεμένα, ανεμβολίαστα, πολλές φορές αστείρωτα να αναπαράγονται ανεξέλεγκτα μεταξύ τους μια εικόνα που πληγώνει κάθε φιλόζωο πολίτη και ακόμα περισσότερο εμάς τους γεωτεχνικούς.
Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Χώρας έχουν πολλά να προσφέρουν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου ώστε οι Δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάψουν να υπάρχουν πολλά «καταφύγια» τα οποία δεν πληρούν καμία προδιαγραφή για την διασφάλιση της υγείας και της προστασίας των ζώων συντροφιάς.
Η πολιτική της μείωσης του πληθυσμού των αδεσπότων ζώων συντροφιάς δεν πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά στις ΜΚΟ ή άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα και στις χωρίς έλεγχο μαζικές «εξαγωγές» τους σε χώρες του εξωτερικού.
Η λύση στο πρόβλημα δεν είναι η θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου που νομιμοποιεί τα κακώς κείμενα και «κατεβάζει» τις απαιτήσεις προστασίας των ζώων συντροφιάς σε τέτοιο επίπεδο ώστε «να περνούν όλοι από πάνω», κυρίως οι δήμοι και οι ΜΚΟ, αλλά και οι ιδιώτες που διαφαίνεται από το σχέδιο ότι θα μπουν στη διαχείριση με χρηματοδότηση από το κράτος χωρίς καμία εποπτεία. Η λύση βρίσκεται στην ενίσχυση των θεσμών και των φορέων που διαχειρίζονται το θέμα και στη θέσπιση ξεκάθαρου νομοθετικού πλαισίου που δεν επιδέχεται ερμηνείας ανάλογα με το ποιος το ερμηνεύει.
Το Προεδρικό Διάταγμα για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων και των δομών της προστασίας των ζώων στο Υπουργείο Εσωτερικών, αναμφισβήτητα κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση και για τον λόγο αυτό η ΠΟΓΕΔΥ μαζί με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων και Φιλοζωικούς Φορείς θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του Π.Δ. 40/2021.

4. Πρόσφατα είχατε μια «κόντρα» με το νέο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτριο Παπαγιαννίδη. Όπως είπατε η συγκεκριμένη αλλαγή εμφορείται από ένα περίεργο και συνεχιζόμενο αντιγεωτεχνικό μένος. Που οφείλετε και γιατί βιάζεστε να κρίνετε ένα πρόσωπο που ανέλαβε πριν λίγες ημέρες τη συγκεκριμένη θέση; 
Ως ΠΟΓΕΔΥ δεν είχαμε καμία απολύτως κόντρα ΑΚΟΜΗ με το συγκεκριμένο πρόσωπο που αναφέρετε. Έχουμε όλη την καλή διάθεση συνεργασίας και για αυτό τον καλωσορίσαμε στο τέλος του σχετικού ΔελτίουΤύπου. Σε αυτό που εκδώσαμε πρόσφατα, είπαμε ήδη αρκετά και για όσους γνωρίζουν δηλώσαμε και την ξεκάθαρη θέση μας. Επειδή κάποιοι πιθανόν να μην έχουν δυνατή μνήμη, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε και εμείς.

Μια διευκρίνιση όμως, μιας και μας δίνετε την ευκαιρία, νομίζουμε πως πρέπει να την κάνουμε. Όταν μιλήσαμε για αφαίρεση Γεωτεχνικών δικαιωμάτων, κυρίως εννοούσαμε δικαιώματα των συναδέλφων του ιδιωτικού τομέα και αφορούσε την αφαίρεση της απαίτησης υπογραφής από αυτούς διαφόρων μελετών σε Ευρωπαϊκά προγράμματα του τότε πλαισίου στήριξης.

Σε ότι αφορά το τσιμέντωμα και ατσάλωμα των χωραφιών και των βουνών μας, τίποτα δεν λέμε τυχαία. Σημειώστε πως την στιγμή αυτή υπάρχουν δεκάδες αιτήσεις για παραχώρηση μεγάλων εκτάσεων βοσκήσιμων γαιών για κατασκευή ΑΠΕ σε πολλές περιοχές της χώρας και συνδυάστε το αυτό με την κωλυσιεργία στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τις αντιδράσεις τοπικών Περιφερειαρχών και Αντιπεριφερειαρχών (π.χ. της Δυτικής Μακεδονίας και του Κιλκίς αντίστοιχα) και με ότι επανειλημμένα έχουμε γράψει για το θέμα εμείς ως ΠΟΓΕΔΥ.

ΠΗΓΗ: Agrotypos.gr

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.