mitsotakis

Σε πάνελ με θέμα τη γεωργία και τη βιώσιμη ανάπτυξη συμπροήδρευσε (με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μ. Μάρτιν) χθες το πρωί, στο πλαίσιο της συνόδου Ε.Ε.-Αφρικανικής Ενωσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε πάνελ με θέμα τη γεωργία και τη βιώσιμη ανάπτυξη συμπροήδρευσε (με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μ. Μάρτιν) χθες το πρωί, στο πλαίσιο της συνόδου Ε.Ε.-Αφρικανικής Ενωσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έθεσε στο επίκεντρο της θεματικής αυτής τον συντονισμό για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών και της οικονομίας της υπαίθρου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την προτεραιότητα που δίνει η Ελλάδα στον αγροτικό τομέα ως παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης –συνδεδεμένου με τις παραδόσεις και την κουλτούρα κάθε λαού– και αναφέρθηκε στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζουν το σύνολο του αγροδιατροφικού τομέα. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, άλλα βασικά σημεία ενδιαφέροντος για την Αθήνα στο πλαίσιο της συνόδου Ε.Ε. – Αφρικανικής Ενωσης, είναι η σχέση της χώρας μας με τα κράτη της Αφρικής όπου ζουν σημαντικές και πολυπληθείς ελληνικές κοινότητες και η οικονομική και υγειονομική στήριξη προς την αφρικανική ήπειρο.

Ο κ. Μητσοτάκης συμπροήδρευσε με την Ιρλανδή ομόλογό του σε πάνελ, στο πλαίσιο της συνόδου Ε.Ε. – Αφρικανικής Ενωσης.

Η Ελλάδα, σημειώνεται, έχει ήδη προχωρήσει σε δωρεά τριών εκατομμυρίων εμβολίων κατά της COVID-19 σε αφρικανικές χώρες (από τις 148 εκατομμύρια δόσεις που έχει δωρίσει έως σήμερα η Ε.Ε.). Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μαζί με τον πρόεδρο της Ν. Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα και τον επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, ενημέρωσαν τον Τύπο χθες το πρωί για την πρωτοβουλία μεταβίβασης της τεχνολογίας mRNA σε αναπτυσσόμενες χώρες στην Αφρική και πέραν αυτής. Σήμερα μόλις το 1% των εμβολίων που χορηγούνται στην Αφρική παράγεται εκεί· ο στόχος, στην επίτευξη του οποίου έχει δεσμευθεί να συμβάλει η Ε.Ε., είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 60% έως το 2040.

Λιγότερη προβολή στη σύνοδο είχε το ακανθώδες ζήτημα της μετανάστευσης, καθώς η πολιτική της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια εστιάζει κυρίως στην αποτροπή των ροών από την Αφρική και στην επιστροφή όσων φτάνουν στην Ευρώπη. Η τραγική πτυχή της πολιτικής αυτής αναδείχθηκε ξανά προχθές με τα ρεπορτάζ στον διεθνή Τύπο για τους δύο Αφρικανούς μετανάστες που βρέθηκαν νεκροί στις τουρκικές ακτές τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρότι είχαν φτάσει νωρίτερα στη Σάμο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.