w30-90153windenergy6

Την ανάγκη επιτάχυνσης της αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος και να εξασφαλισθεί αυτάρκεια αλλά και δυνατότητα εξαγωγών επεσήμαναν σε συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι του ΕΣΗΑΠΕ Γιώργος Περιστέρης και της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ Θανάσης Τσαντίλας, ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου

Οι φορείς της αγοράς επισημαίνουν ότι οι ρυθμίσεις του νόμου για την απλούστευση της αδειοδότησης -που ψηφίστηκε την Τετάρτη- είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται περισσότερα βήματα κυρίως σε σχέση με την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Ο κ. Περιστέρης έκανε λόγο χαρακτηριστικά για «μαύρη οπισθοδρόμηση» αντί για «πράσινη μετάβαση» επικαλούμενος αφενός την αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και αφετέρου τις επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα που είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τις αντίστοιχες για τις ΑΠΕ.

«Αν δεν είχαμε εμποδίσει την ενεργειακή μετάβαση θα ήμασταν από τις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στην ηλεκτρική ενέργεια με εγχώρια παραγωγή και θα είχαμε απεξαρτηθεί από την γάγγραινα του εισαγόμενου κόστους», είπε.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι από τα 1450 μεγαβάτ που είναι τα αιολικά πάρκα τα οποία εντάχθηκαν στους διαγωνισμούς για μονάδες ΑΠΕ της περιόδου 2018-2020, έχουν κατασκευαστεί μόνο τα 250. “Τα 1200 ΜW που δεν έχουν μπει στην αγορά θα παρήγαγαν  3,5 εκατομμύρια Μεγαβατωρες σε “τιμή κάτω από 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, είπε ο κ. Περιστερης. Υπογράμμισε δε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα αποθήκευσης, οι διασυνδέσεις και τα υπεράκτια αιολικά,

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεσήμαναν οι δύο οργανώσεις:

-Η μεγαβατώρα στην Ελλάδα θα ήταν σχεδόν 40 ευρώ ακριβότερη χωρίς τις Α.Π.Ε.

-Η αιολική ενέργεια που παράχθηκε το εξάμηνο 10/2021 – 3/2022 επιδότησε άμεσα τους καταναλωτές με 760 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε αιολική μεγαβατώρα οδήγησε σε επιστροφή στους καταναλωτές 126 ευρώ

-Επιπλέον, κατά το Α’ εξάμηνο του 2022, ωριαία διείσδυση 30% αιολικών και φωτοβολταϊκών οδηγούσε σε μέση μείωση της τιμής στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού κατά 39,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Οι φορείς της αγοράς έθεσαν επίσης τον κίνδυνο (τεχνικό και οικονομικό) της «μονοκαλλιέργειας» στην ανάπτυξη των ΑΠΕ εφόσον κυριαρχήσουν τα φωτοβολταϊκά και δεν υπάρξει ισορροπία με τα αιολικά. Για τον λόγο αυτό ζήτησαν να γίνονται ξεχωριστοί διαγωνισμοί ανά τεχνολογία και όχι κοινοί.
Στον επόμενο διαγωνισμό που αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι εκφράζεται ανησυχία ότι θα φανούν οι επιπτώσεις από τις ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και την άνοδο των τιμών του εξοπλισμού αιολικών και φωτοβολταϊκών αλλά και των επιτοκίων δανεισμού.
Βουλή: Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την ολομέλεια το νομοσχέδιο για το νέο αδειοδοτικό πλαίσιο των ΑΠΕ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νέο αδειοδοτικό πλαίσιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η ΝΔ – η αντιπολίτευση καταψήφισε.
Στο άρθρο 122 που αφορά στον Προσωρινό Μηχανισμό Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας (Ηλεκτρικής Ενέργειας), η ΝΔ ψήφισε υπέρ, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ ψήφισε «κατά», το ΚΚΕ ψήφισε «κατά», η Ελληνική Λύση ψήφισε «παρών», το ΜέΡΑ25 ψήφισε «κατά».
Η τροπολογία για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής υπερψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.