Ανδρος καταστροφές Οκτώβρη 2019 3

Τις πληγές τους μετρούν κάτοικοι, αγρότες και εργαζόμενοι στον τουρισμό από την ΄έντονη κακοκαιρία που έπληξε το νησί της Άνδρου προκάλεσε σοβαρές καταστροφές, σε σπίτια, επιχειρήσεις και στην παραγωγή του νησιού. Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές για το μέγεθος της καταστροφής, που έκοψε το νησί στα δυο. Τα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν στο νησί, από την πρόσφατη καταστροφή φέρνει στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο κι Αγροτικής Ανάπτυξης, και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη ο βουλευτής της ΝΔ, Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας.

Η Άνδρος εκτός από τον τουρισμό, που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και την πινακοθήκη της, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και πολλών Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, παράγει τυροκομικά προϊόντα ενώ το νησί είναι γνωστό και για τα αμπελουργικά προϊόντα (π.χ. μούστο, μουσταλευριά κ.ά.) και για το κόκκινο κρασί της, το οποίο όμως είναι περιορισμένο.

“Η νύχτα της 7ης Οκτωβρίου, υπήρξε πολύ δύσκολη, έως καταστροφική, για ένα τμήμα του νησιού, καθώς ισχυρές σε ένταση αλλά και μεγάλης διάρκειας καταιγίδες έπληξαν την περιοχή. Τα προβλήματα εντοπίζονται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, κυρίως στη Χώρα και στα χωριά Στενιές, Βουρκωτή και Άχλα“, αναφέρει. Ανάμεσα στους ανθρώπους, που είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται ήταν κι η γνωστή παρουσιάστρια Ελένη Μενεγάκη με τον σύζυγό της, Μάκη Παντζόπουλο.

Όπως εξηγεί ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας έγιναν σημαντικές ζημιές σε χωριά στο σύνολό τους, σε περιουσίες και σε υποδομές. Η καταιγίδα έπληξε και μεγάλο τμήμα αγροτικής οδοποιίας στα Άχλα, ενώ προκάλεσε προβλήματα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης σε κοινότητες του νησιού, χωρίς όμως να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Ο κ. Φόρτωμας τονίζει ότι το υπουργείο Εσωτερικών βρέθηκε κοντά στους κατοίκους αλλά τονίζει πως πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση, ώστε η Άνδρος και οι κάτοικοί της να μην μείνουν ανοχύρωτοι απέναντι σε τέτοιου είδους καιρικά
φαινόμενα και να μην υποστούν αντίστοιχες ζημιές στο μέλλον.  Ζητά, δε, να πληροφορηθεί σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων κατοίκων και των επιχειρήσεων της περιοχής από ακραία καιρικές και φαινόμενα αλλά και τι θα κάνει ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές και πως προγραμματίζει  αντιπλημμυρικά έργα, για να μην υπάρξουν νέες ζημιές.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.