Ελιές ΕΕ

Ανάκαμψη στην φετινή παραγωγή ελαιολάδου για την χώρα μας προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα από τις 3 Οκτωβρίου, καθώς αναφέρονται μειωμένες δακοπροσβολές σε ολόκληρη την Μεσογειακή λεκάνη.

Αναλυτικότερα, οι πρώτες εκτιμήσεις για την ελληνική παραγωγή ελαιολάδου για το καλλιεργητικό έτος 2019/20 δείχνουν αύξηση της παραγωγής περισσότερο από 60% σε σύγκριση με πέρυσι, δηλαδή περίπου 11% πάνω από το μέσο όρο (300.000 τόνοι).

Ανάκαμψη, επίσης, προβλέπεται για την Ιταλία (σχεδόν 20% υψηλότερη από τον τελευταίο 5ετή μέσο όρο – 350.000 τόνοι) και την Πορτογαλία (σχεδόν 50% πάνω από το μέσο όρο – 140.000 τόνοι), ενώ η Ισπανία θα σημειώσει πτώση της παραγωγής μετά από μια συγκομιδή ρεκόρ πέρυσι (5% κάτω από τον μέσο όρο – 1 250 000 τόνοι).

Η συνολική παραγωγή της ΕΕ υπολογίζεται ότι θα φθάσει περίπου τους 2,1 εκατομμύρια τόνους.

Χάρη στα διαθέσιμα αποθέματα στην ΕΕ, οι εξαγωγές ελαιολάδου αναμένεται να φθάσουν σε υψηλά επίπεδα (7% πάνω από τον τελευταίο 5ετή μέσο όρο) κυρίως λόγω αύξησης εξαγωγών προς τις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, ενώ θα παρουσιαστεί μείωση εξαγωγών προς τις ΗΠΑ λόγω των προηγούμενων αποθεμάτων.

Οι μεγάλες διαθεσιμότητες στην ΕΕ αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης ενδο – εισαγωγών (100.000 τόνοι).
Επίσης, οι χαμηλές τιμές ενδέχεται να ευνοήσουν την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης. Όσον αφορά τη λιανική πώληση, οι τάσεις δείχνουν ότι οι καταναλωτές στις κυριότερες χώρες παραγωγής είναι περισσότερο ευαίσθητοι στις τιμές από ό, τι στην υπόλοιπη ΕΕ. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση στις κύριες χώρες παραγωγής αναμένεται να αυξηθεί ταχύτερα (+ 6%) σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ (+ 4%), κυρίως χάρη στην ανάκαμψη στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Περισσότερα στοιχεία (στα αγγλικά) είναι διαθέσιμα εδώ:

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.