ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

«Δυστυχώς, ο Ιός του Δυτικού Νείλου φαίνεται ότι ‘‘ήρθε για να μείνει’’ στην χώρα μας, καθώς τα κρούσματα χρόνο με το χρόνο αυξάνονται, με τον νομό της Λάρισας να είναι από τους πιο ευάλωτους, καταλαμβάνοντας τις πρώτες θέσεις. Η νέα αυτή πραγματικότητα επιβάλει την έγκαιρη και αρτιότερη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού και κυρίως των υπηρεσιών υγείας,  προκειμένου την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο να μην υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων».

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, σε σχετική ερώτηση, που είχε καταθέσει για τα μέτρα ανάσχεσης του Ιού του Δυτικού Νείλου από τσιμπήματα κουνουπιών.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός απαριθμώντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί, μεταξύ άλλων, ανέφερε την ενίσχυση της επιτήρησης των εγκεφαλίτιδων και των ύποπτων περιστατικών:

– Καθημερινή επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών με εργαστήρια που διενεργούν έλεγχο για τον Ιό του ΔΝ, για την έγκαιρη διερεύνηση των διαγνωσθέντων κρουσμάτων.

– Υποστήριξη εργαστηριακής διερεύνησης ύποπτων περιστατικών.

–  Διερεύνηση κρουσμάτων: Το Γραφείο Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές του Ε.Ο.Δ.Υ. διενεργεί -εντός 24 ωρών- διερεύνηση κάθε κρούσματος λοίμωξης από Ιό ΔΝ , προκειμένου να καθορισθούν ο πιθανός τόπος έκθεσης, οι παράγοντες κινδύνου και η βαρύτητα της νόσου.

– Άμεση ενημέρωση των φορέων, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, για τα διαγνωσμένα κρούσματα (Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, Περιφέρειες/Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας, Δήμοι)».

Να υπενθυμίσουμε ότι κι ο κόσμος θα πρέπει να προφυλάσσεται από τα κουνούπια με διάφορα σκευάσματα, που κυκλοφορούν στο εμπόριο αλλά και να ενημερωθεί για τη νόσο από τα φυλλάδια, που έχει εκδώσει το υπουργείο Υγείας. Προσοχή χρειάζεται σε λιμνάζοντα νερά, διότι είναι εστίες παραγωγής κουνουπιών.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.