w23-214800GermanflagTheGermannationalflagfliesathalfmastontopoftheReichstagbuilding18018900

Ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ χαρακτήρισε «παραβίαση των συμβολαίων» την απαίτηση της Μόσχας οι παραγγελίες ενέργειας να εξοφλούνται στο εξής σε ρούβλια από τις «εχθρικές χώρες», μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, όπως διατυπώθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η γερμανική κυβέρνηση θα συζητήσει το θέμα με τους ευρωπαίους εταίρους, δήλωσε ο κ. Χάμπεκ και σημείωσε ότι «αυτό δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η Ρωσία δεν είναι σταθερός εταίρος».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, μιλώντας νωρίτερα χθες σε ξένους ανταποκριτές, σημείωσε ότι η Ρωσία έχει κάθε συμφέρον να θέλει να σταθεροποιήσει την ιστοτιμία του νομίσματός της. «Είναι λογικό και ενδεχομένως και να το πετύχει», δήλωσε ο κ. Μερτς, τονίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος εξεπλάγη με την απόφαση του Κρεμλίνου και δεν την θεωρεί «έξυπνη κίνηση». «Αν οι συμφωνίες ορίζουν η ενέργεια να πληρώνεται σε ευρώ ή δολάρια, η Ρωσία θα χάσει συνάλλαγμα», πρόσθεσε.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στέλνει πρώτα από όλα ένα πολιτικό μήνυμα», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο αναλυτής της κρατιδιακής τράπεζας της Έσσης, Ραλφ Ρούντε και επισήμανε ότι πρόκειται για απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης. «Επιπλέον, με αυτό το μέτρο στηρίζει το ρούβλι, το οποίο βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό», πρόσθεσε και εξήγησε ότι «εάν ο λογαριασμός του φυσικού αερίου δεν πληρωνόταν πλέον σε δολάρια ή ευρώ, θα ενισχυόταν το ρούβλι και κατά συνέπεια η ρωσική οικονομία». Ο καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας του Πανεπιστημίου του Ντίσλεντορφ Γενς Σουντέκουμ έκανε λόγο για «σαφή αθέτηση των συμφωνιών» από την πλευρά της Μόσχας και για κλιμάκωση του οικονομικού πολέμου μεταξύ Δύσης και Μόσχας, χαρακτηρίζοντας τη ρωσική κίνηση «δόλιο παιχνίδι», ενώ η Κέρστιν Χότνερ, εμπειρογνώμονας πρώτων υλών στην ελβετική επενδυτική εταιρία Vontobel, επισήμανε στο dpa ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει εκτίμηση σχετικά με το εάν επαρκούν τα υπάρχοντα ρούβλια, αλλά θεωρητικά η ρωσική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να τυπώσει ρούβλια και να τα πουλήσει στις χώρες που αγοράζουν φυσικό αέριο με αντάλλαγμα ξένο νόμισμα. Σε αυτήν την περίπτωση, τονίζει ο κ. Σουντέκουμ, η Δύση θα υπονόμευε η ίδια τις κυρώσεις της, καθώς δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου διεθνείς αγορές για ρούβλια. «Ο Πούτιν παραβιάζει τις συμφωνίες και δοκιμάζει τώρα εάν μπορούμε να τον παρακολουθήσουμε. Αλλά η Δύση δεν μπορεί να παίξει στα σοβαρά αυτό το παιχνίδι. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να σημαίνει ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου θα σταματούσαν», προειδοποιεί ο οικονομολόγος και επισημαίνει ότι «αυτό έχει γίνει από σήμερα πιο πιθανό».

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.