w31-112030w24104848w2093206gazprom5

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom εξετάζει τις επιλογές του για να σταματήσει τις προμήθειες αερίου σε «μη φιλικές» χώρες καθώς και τις πιθανές συνέπειες, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει ότι η Ρωσία σύντομα θα απαιτήσει από τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώσουν τα καύσιμα με ρούβλια, δημιουργώντας ανησυχίες για πιθανή κρίση στην προμήθεια αερίου στην Ευρώπη.

Ο Πούτιν έδωσε εντολή στη ρωσική κεντρική τράπεζα και την Gazprom να ετοιμάσουν έναν μηχανισμό πληρωμής έως τις 31 Μαρτίου, εν μέσω κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας λόγω της ‘ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής’ που διεξάγει στην Ουκρανία.

Χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προμηθεύεται περίπου το 40% του φυσικού αερίου από τη Gazprom, έχουν διαμηνύσει την άρνησή τους να πληρώσουν το ρωσικό αέριο με ρούβλια.

«Η Gazprom … πράγματι επεξεργάζεται μια εναλλακτική για την πλήρη παύση των προμηθειών αερίου σε ‘μη φιλικές’ χώρες και αποτιμά τις συνέπειες τέτοιων μέτρων», ανέφερε το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την Kommersant, η Gazprom αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα με την εφημερίδα.

Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε προχθές το Κρεμλίνο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.