ΝΕΣΤΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έδωσαν το όνομα του μυθικού Νέστου στο ποτάμι, που χωρίζει τη Μακεδονία από τη Θράκη, στα όρια των νομών  Ξάνθης, Δράμας και Καβάλας.

Είναι ένα από πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας, πηγάζει από τη Ρίλα της Βουλγαρίας, διασχίζει 113 χιλιόμετρα σε βουλγαρικό έδαφος και άλλα 130 χιλιόμετρα σε ελληνικό, πριν καταλήξει στο θρακικό πέλαγος.

Το δέλτα του ποταμού, έκτασης 550.000 στρεμμάτων, αποτελεί Υδροβιότοπο Διεθνούς σημασίας με πλούσια βλάστηση και πολλά είδη ζώων. Κάποτε διατηρούσε το μεγαλύτερο υδρόβιο δάσος της Ευρώπης, το Κοτζά Ορμάν, που στη δεκαετία του 1950 εκχερσώθηκε και από τα 125.000 στρέμματα τώρα καλύπτει μόλις 4.600.

Η ροή του ποταμού στο ελληνικό έδαφος είναι μοναδικής ομορφιάς μέσα από κολπίσκους, φιδωτές διαδρομές, τους περίφημους μαίανδρους, μέσα σε υπέροχα δάση οξιάς και βελανιδιάς. Η ομορφιά του ποταμού μπορεί να συνδυαστεί και με εναλλακτικό τουρισμό και αθλητικές δραστηριότητες με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον.

Η απολαυστική διαδρομή ξεκινάει από την κωμόπολη της Ξάνθης, Σταυρούπολη. Η διαδρομή είναι καλή για κάθε είδους αυτοκίνητο και μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον. Οι όχθες του Νέστου είναι κοντά. Τις βρίσκουμε και κατηφορίζουμε μαζί προς το νότο.

Από εκεί μέχρι με το χωριό Τοξότες είναι μια μαγευτική διαδρομή 17 χιλιομέτρων, που προσφέρεται για εναλλακτικές και αθλητικές τουριστικές δραστηριότητες αλλά και για μπάνιο.

Για προχωρημένους υπάρχει το ράφτινγκ και το κανόε – καγιάκ. Για όλη την οικογένεια υπάρχει η τοξοβολία, το εναέριο πέρασμα με σχοινιά, ο τοίχος αναρρίχησης. Υπάρχουν, ακόμα, τα ειδικά μονοπάτια για την πεζοπορία αλλά και μοναδικές διαδρομές για mountain bike /ποδήλατο βουνού μέσα σε ανθισμένα λιβάδια.

Εάν πάλι δεν θέλετε να κουραστείτε, υπάρχει το τρένο. Είναι η ειδική διαδρομή, που ξεκινά από την Ξάνθη, περνά παράλληλα από το ποτάμι και φτάνει στη Σταυρούπολη, όπου κάνει στάση για καφέ και γλυκό. Πληροφορίες για τα δρομολόγια και τα εισιτήρια στον ΟΣΕ.

Τα χωριά του Νέστου έχουν ταβέρνες και παραδοσιακά  καφενεία για κάθε γούστο. Η εκδρομή σας μπορεί να κλείσει με την αγορά των υπέροχων ντόπιων προϊόντων.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.