agrotikes_kinhtopoihseis_trakter

Απόβαση στη Βουλή προγραμματίζουν Κρητικοί αγροτοκτηνοτρόφοι για την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου με σκοπό να διαμαρτυρηθούν τόσο για τις κομμένες ενισχύσεις που έχουν προκαλέσει την οργή σύσσωμου του αγροτικού κόσμου της χώρας, όσο και για το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και το μπλέξιμο που υφίστανται εξαιτίας των δασικών χαρτών. Οι Κρητικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις προκαταβολές των επιδοτήσεων, τα προβλήματα στους δασικούς χάρτες και τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο, όπως σημειώνουν, λόγω απόστασης, είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη συνάντηση ανάμεσα σε ΠΕΚ, ΣΕΚ και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το κόστος παραγωγής, ωστόσο, η έκβασή της δε θα επηρεάσει την απόφαση των αγροτών για κάθοδο στην Αθήνα.

Μαζί με τους Κρητικούς, στις 5 Νοεμβρίου θα διαδηλώσουν έξω από τη Βουλή και οι παραγωγοί σταφίδας από την Πελοπόννησο, που ανεβαίνουν στην πρωτεύουσα ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης, όσο η φετινή τους παραγωγή παραμένει αδιάθετη και οι τιμές βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, καταγγέλλοντας κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος τους από το εμπόριο. Συγκεκριμένα ζητούν την απόσυρση του αποθέματος σταφίδας και την παράλληλη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών.

Την σκυτάλη παίρνουν το Σάββατο 6 Νοεμβρίου και οι αγρότες που συσπειρώνονται γύρω από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων, με αιτήματα που έχουν να κάνουν με τις αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές που έπληξαν έντονα φέτος την αγροτική παραγωγή της χώρας.  Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος στις 12 το μεσημέρι, με το κείμενο-κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής να εστιάζει σε ζητήματα διαχείρισης. Οι αγρότες ζητούν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους.
  • Να αλλάξει εδώ και τώρα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής και του κεφαλαίου στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στο 100% όλων των ζημιών από όλες τις αιτίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανένα αποκλεισμό πληγέντα.

 

Το κάλεσμα της Ένωσης Ηρακλείου για το συλλαλητήριο που ξεκινά από το βράδυ της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου στο λιμάνι του Ηρακλείου με προορισμό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα:

Ηράκλειο 3/11/2021

Την 1η Νοεμβρίου 2021 στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου συνεδρίασαν οι παρακάτω εκπρόσωποι φορέων της Κρήτης και υπηρεσιακοί παράγοντες αρμόδιοι για τα αγροτικά θέματα και αποφάσισαν τη σύσταση Παγκρήτιας Επιτροπής Αγροτών με επικεφαλής τον Εμμανουήλ Ορφανουδάκη, η οποία θα αναλάβει να συντονίσει το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που θα ξεκινήσει από το λιμάνι του Ηρακλείου και των Χανίων την Πέμπτη  4/11/2021 το βράδυ, με προορισμό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,  με τα παρακάτω θέματα:

ΘΕΜΑ 1: Προκαταβολή  επιδοτήσεων 2021

Διαπιστώθηκαν αναίτια περιπτώσεις μη πληρωμής ή σοβαρών μειώσεων στα δικαιούμενα ποσά ενισχύσεων παραγωγών.

ΘΕΜΑ 2: Κόστος παραγωγής

(αγροτικό πετρέλαιο, αύξηση κόστους ζωοτροφών, λιπασμάτων, ελλιπές εργατικό δυναμικό)

ΘΕΜΑ 3: Δασικοί χάρτες  Σε ότι αφορά τους δασικούς χάρτες παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού κ. Σκρέκα, δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη. Ζητούμε άμεση νομοθετική ρύθμιση και επίλυση του θέματος αυτού.

 

Ο Επικεφαλής της Παγκρήτιας Επιτροπής

 

Ορφανουδάκης Μανώλης-Πρόεδρος Α.Σ. Τυμπακίου

Τα Μέλη

 

Αθανασάκης Γιώργος-Εκπρόσωπος Ν. Λασιθίου

Βενιεράκης Γιώργος –Πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου

Βερυκάκης Γιάννης-Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων

Βρέντζος Αναστάσιος-Πρόεδρος Συλλόγου Αποσταγματοποιών Ν. Ηρακλείου

Γαβαλάς Γιώργος –Γραμματέας Ο Α Ε Κρήτης

Γαβαλάς Σταύρος Πρόεδρος ΕΑΣΗ

Δραγασάκης Χαράλαμπος –Πρόεδρος Ε.Α.Σ. Ιεράπετρας

Επιτροπάκης Μανώλης-Εκπρόσωπος Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων

Ιερωνυμάκης Πρίαμος-Πρόεδρος Ο Α Ε Κρήτης

Κουγιουμουτζής Μανώλης-Πρόεδρος Α.Σ. Μυλοποτάμου

Μανουράς Βασίλειος-Εκπρόσωπος Κτηνοτρόφων Ν. Ρεθύμνου

Μανουσάκης Γιάννης-Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμαρίου

Μουλιανάκης Γρηγόρης – Πρόεδρος Α.Σ. Μεσσαράς

Μπέρκης Εμμανουήλ-Πρόεδρος Ένωσης Πεζών

Μπορμπουδάκης Νίκος-Μέλος ΣΕΚ

Ξυλούρης Γιώργος –Πρόεδρος Α.Σ. Κόφινα και Κ.Σ.Ο.Σ

Ορφανός Γιάννης –Εκπρόσωπος Κτηνοτρόφων Ν. Λασιθίου

Παπαδάκης Γρύλλος –Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου

Παρασύρης Κώστας- Εκπρόσωπος Κτηνοτρόφων Ν. Λασιθίου

Στρατάκης Ανδρέας-Αντιπρόεδρος ΣΕΚ

Τζουλιαδάκης Γιώργος- Υπεύθυνος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου

Χιλετζάκης Μύρων Αντιπρόεδρος ΕΑΣΗ

 

Η συμμετοχή όλων μας κρίνεται απαραίτητη, όπως και η τήρηση των μέτρων προστασίας από τον covid-19.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.