DSC_0277

Η άνοιξη πλησιάζει και τα μελίσσια πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένα. Όπως ξέρουμε, οι μέλισσες το φθινόπωρο παράγουν δυνατές μακρόβιες μέλισσες, οι οποίες έχουν λιπώδη ιστό, για να αντέξουν τη μεγάλη κρύα περίοδο. Ωστόσο υπάρχει ένα μικρό μυστικό, που δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι. Αυτός ο λιπώδης ιστός, είναι σαν αποθήκη τροφής για τις μέλισσες. Τρώνε από εκεί για να παράξουν ενέργεια. Αλλά το σημαντικότερο δεν είναι αυτό.

Στο τέλος του χειμώνα οι χειμερινές μέλισσες θα πρέπει να κάνουν τον πρώτο τους γόνο. Και για να τον ταΐσουν θα πρέπει να καταναλώσουν όσα αποθέματα λιποσώματος έχουν περισσέψει. Όποιος μελισσοκόμος είχε νηστικά – αδύναμα μελίσσια τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, δεν θα έχει τη μέγιστη ανάπτυξη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Η μέλισσα για να δημιουργήσει πλούσιο βασιλικό πολτό, και να ταΐσει σωστά τον πρώτο γόνο, θα “λιώσει” όλο το λιπόσωμα της, και θα το κάνει τροφή. Όμως η ζωή της μέλισσας εξαρτάται άμεσα από αυτό. Για παράδειγμα μία μέλισσα που θα ξεκινήσει να θρέφει τον γόνο στις αρχές της Άνοιξης, ενώ θα ζούσε 40 μέρες παραπάνω, αν αρχίσει και ταΐζει τον γόνο, μπορεί η ζωή της να λιγοστέψει στις 15-25 ημέρες.

Πολλά μελίσσια χάνονται σε αυτό το στάδιο. Δηλαδή μόλις το μελίσσι ξεκινάει τον γόνο, οι μέλισσες καταπονούνται, λιγοστεύει η ζωή τους, πεθαίνουν, ο γόνος μένει ακάλυπτος, κρυώνει και το μελίσσι καταρρέει. Εμείς στην επιθεώρηση βλέπουμε έναν σκέτο και παρατημένο γόνο, και αναρωτιόμαστε τι έγινε. Ίσως σε αυτό να έπαιξαν ρόλο και ασθένειες όπως βαρρόα και νοζεμίαση, που αποδυναμώνουν σημαντικά τις μέλισσες.

Ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος από τη Βόρεια Ελλάδα έχει χάσει πάρα πολλά μελίσσια με αυτόν τον τρόπο. Στον Έβρο, και γενικά σε περιοχές που έχει κρύο είναι έντονο αυτό το πρόβλημα. Και μας δίνει μια λύση σήμερα, που νομίζω είναι πάρα μα πάρα πολύ χρήσιμη.

Τι κάνουμε για να σώσουμε όσα μελίσσια δεν προλαβαίνουν να εκκολαφθεί ο γόνος τους;

Το μυστικό της επιτυχίας είναι να αυξήσουμε τη ζωή των μελισσών μας. Και πώς το πετυχαίνουμε αυτό; Με καλή μόνωση! Αν ένα μελίσσι είναι 1-2 καλά πλαίσια πληθυσμού, το κλείνουμε με φελιζόλ αριστερά και δεξιά, και κερόπανο επάνω. Όχι περιττά πλαίσια χωρίς πληθυσμό.

Πρωτεϊνική τροφοδότηση…

Το δεύτερο πολύ σημαντικό είναι η τροφοδότηση με πρωτεΐνες. Η καλύτερη λύση είναι το τάισμα με γυρεόπιτα 10 μέρες πριν αρχίσει ο γόνος. Και πώς ξέρουμε πότε θα ξεκινήσει ο γόνος; Από την εμπειρία μας φυσικά. Για παράδειγμα, στο Αγρίνιο ο γόνος ξεκινάει το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου, στη Νότια Ελλάδα με την πρώτη αλλαγή θερμοκρασίας, ακόμα και τον Δεκέμβριο. Στη Βόρειο Ελλάδα στα μέσα Φεβρουαρίου περίπου. Όλα αλλάζουν ανάλογα με την περιοχή…

Τι θα κάνουμε λοιπόν εμείς; Θα πάρουμε μισό κιλό γυρεόπιτα ανά μελίσσι, που έχουμε φτιαγμένη με γύρη δική μας, και θα την τοποθετήσουμε σε όλα τα μελίσσια 10 μέρες πριν τον πρώτο γόνο. Θέλουμε να ωθήσουμε το μελίσσι να ανανεώσει τις μέλισσες, και να μη χαθεί μέσα στον χειμώνα. Αφού εκκολαφθεί ο πρώτος γόνος μετά είμαστε εντάξει. Τότε το μελίσσι θα βρίσκει μόνο του γύρη. Σκοπός είναι να δώσουμε μόνοι μας τη πρώτη ώθηση στο μελίσσι… Μπορούμε ακόμα να δώσουμε και σιρόπι με γύρη μέσα, πολύ πυκνό όμως με 2,5 κιλά ζάχαρη σε ένα λίτρο νερό, στο οποίο ρίχνουμε περίπου 100γρ γύρη, και ανακατεύουμε καλά. Ταΐζουμε με μπουκαλάκι των 500 ml ή το μπουκαλάκι της άγριας μέλισσας που κυκλοφορεί.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.