India_Farm_Laws_41641-89224-960x600

Σε μια αιφνιδιαστική στροφή 180 μοιρών, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ακύρωσε την αγροτική μεταρρύθμιση που είχε εξαγγείλει πριν από ένα χρόνο, προκαλώντας το μεγαλύτερο και πιο παρατεταμένο κύμα λαϊκών κινητοποιήσεων από την ίδρυση του σύγχρονου ινδικού κράτους, το 1947.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμα που εκφώνησε το πρωί της Παρασκευής 19/11, με αφορμή την Πρακάς Πραβ –τη γιορτή του φωτός των Σιχ– ο εθνικιστής πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι και οι τρεις επίμαχοι νόμοι για τη γεωργία θα αναιρεθούν στη διάρκεια της προσεχούς κοινοβουλευτικής περιόδου, που αρχίζει στα τέλη του μηνός.

Μέχρι χθες, η κυβέρνηση Μόντι επέμενε ότι η προώθηση της μεταρρύθμισης ήταν απολύτως αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα χρόνια προβλήματα της ινδικής γεωργίας (μικροί κλήροι, χαμηλή παραγωγικότητα) και να υπάρξουν κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ωστόσο οι αγρότες εξεγέρθηκαν, καθώς φοβούνταν ότι η φιλελευθεροποίηση του εμπορίου αγροτικών προϊόντων θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές διάθεσής τους και ότι πολλοί θα αναγκαστούν να πουλήσουν αντί πινακίου φακής τη γη τους. Επί ένα χρόνο, οι εξεγερμένοι αγρότες κατασκήνωσαν στην περίμετρο του Νέου Δελχί, καθώς τους απαγορεύτηκε η είσοδος στην πρωτεύουσα, όπως και σε άλλα κρατίδια της Ινδίας.

Ο καύσωνας το καλοκαίρι και το δριμύ ψύχος τον χειμώνα έφεραν βαρύ τίμημα, αφού περίπου 700 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι κινητοποιήσεις οδήγησαν –κάποιες φορές– σε βίαιες συγκρούσεις. Στο πλευρό των αγροτών στάθηκαν ακτιβιστές από την Ινδία και το εξωτερικό, όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ και η τραγουδίστρια Ριάνα.
Πολιτικοί αναλυτές συνδέουν την αιφνιδιαστική συνθηκολόγηση του Μόντι με τις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε δύο μήνες σε κρατίδια με μεγάλους αγροτικούς πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένου του Ούταρ Πραντές, του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Ινδίας, όπου ο Μόντι θα παρευρεθεί σε πολιτικές συγκεντρώσεις του κυβερνώντος κόμματος BJP, τις επόμενες ημέρες.

Η υπαναχώρηση του Μόντι αφήνει άλυτα τα δομικά προβλήματα της ινδικής αγροτικής οικονομίας, με πιο άμεσα εκείνα των επιδοτήσεων και των εγγυημένων τιμών αγροτικών προϊόντων. Επιπλέον, η απόφασή του αναμένεται να ματαιώσει σχέδια ιδιωτών για επενδύσεις στην παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.