w12-141812232792987202205121047243262368resized

Στη Φούρκα της Χαλκιδικής, μιας χερσονήσου που τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους και επισκέπτες, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η πρώτη επί του πεδίου άσκηση για οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς. Η άσκηση «Κάσσανδρος 2022» έγινε παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος τόνισε, σε δηλώσεις του, ότι το υπουργείο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο και των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει, έκρινε σκόπιμο να ξεκινήσει ασκήσεις ετοιμότητας για οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού σε όλη τη χώρα.

«Η πρώτη άσκηση γίνεται στη Χαλκιδική γιατί υπάρχει λόγος: είναι μια επικίνδυνη περιοχή με 72% δάσος και την ίδια στιγμή την καλοκαιρινή περίοδο αυτή η μικρή χερσόνησος φιλοξενεί περίπου ένα εκατομμύριο κόσμο», υπογράμμισε.


Ο υπουργός τόνισε ότι το εγχείρημα αυτό, η άσκηση για οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού είναι από τα πιο δύσκολα στον κόσμο, καθώς χρειάζεται προετοιμασία, ετοιμότητα και πρόληψη. Χαρακτήρισε δε, τη σημερινή άσκηση πετυχημένη διότι, όπως είπε, διαπιστώθηκε επί του πεδίου ότι μπορεί να υπάρχει συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων. «Η δήμαρχος δημιούργησε πολύ εξαιρετικές συνθήκες για να γίνει σωστά η άσκηση. Όλες οι υπηρεσίες του δήμου, της περιφέρειας, η πυροσβεστική που είχε ηγετικό ρόλο, η αστυνομία και το λιμενικό έδρασαν από κοινού, είχαμε την απόλυτη συνεργασία του υπουργού κ. Καλαφάτη, ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Και καλό αποτέλεσμα σημαίνει να μην έχουμε απώλειες ανθρώπινης ζωής, ειδικά στην οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού, αλλά και να περιορίσουμε όσο μπορούμε τις απώλειες σε περιουσίες και στα δάση μας», πρόσθεσε.

Σημείωσε, άλλωστε, ότι «η χώρα για χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, είχε μείνει πίσω στα θέματα πρόληψης και ετοιμότητας», ενώ εκτίμησε ότι η συνεργασία ήταν εξαιρετική και η τοπική αυτοδιοίκηση αποδεικνύει ότι μπορεί να καταξιώσει τον εαυτό της σε δύσκολες αποστολές. Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε τη βοήθειά τους ώστε να μην υπάρχουν περιστατικά δασικών πυρκαγιών από ανθρώπινη αμέλεια.

Το σενάριο της άσκησης «Κάσσανδρος 2022»

Η άσκηση «Κάσσανδρος 2022» ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί, οπότε ο επικεφαλής αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος ενημέρωσε ότι ξέσπασε φωτιά στη βόρεια πλευρά της Φούρκας, σε δάσος χαλεπίου πεύκης, που λόγω υψηλού θερμικού φορτίου καθιστά δύσκολη την προσπάθεια δασοπυρόσβεσης.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, η φωτιά κινήθηκε προς την κοινότητα Φούρκας ενώ πυροσβεστικά οχήματα ειδοποιήθηκαν να σπεύσουν επί τόπου, κατά τις προβλέψεις του σχεδίου «Ιόλαος».

Ο επικεφαλής αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος επικοινώνησε με τη δήμαρχο Κασσάνδρας και λίγο αργότερα συναντήθηκαν σε επιλεγμένο σημείο, παρουσία εκπροσώπων της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ, ώστε να δοθεί από τη δήμαρχο, μετά από αίτημα της πυροσβεστικής, η εντολή για την απομάκρυνση των πολιτών. Παράλληλα ορίστηκε ασφαλής διάδρομος διαφυγής και σημείο συνάντησης. Η αστυνομία ξεκίνησε τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, απέκλεισε δρόμους που δεν είναι ασφαλείς και επέτρεψε την κίνηση των οχημάτων στη διαδρομή διαφυγής, ενώ το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε για τη μεταφορά ανθρώπων με κινητικά προβλήματα.

Την ίδια στιγμή ενημερώθηκαν η Περιφέρεια, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ ώστε να συνδράμουν με μηχανήματα και ασθενοφόρα, ενώ ο δήμος ενημέρωσε τις εθελοντικές ομάδες να προσέλθουν στο σημείο συγκέντρωσης και να βοηθήσουν αφενός στην απομάκρυνση των κατοίκων, αφετέρου στην δασοπυρόσβεση. Η δασική υπηρεσία συνέδραμε το έργο του πυροσβεστικού σώματος. Στην περιοχή κατέφθασαν χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες για να βοηθήσουν στην πυρόσβεση, ενώ με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, τα παιδιά του σχολείου επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο που κλήθηκε μέσω του μητρώου εκτάκτων αναγκών ώστε να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο. Στην εκκλησία του χωριού χτυπούσε η καμπάνα για να σημάνει και εκείνη την απομάκρυνση του πληθυσμού.

Το σενάριο παρουσίαζε κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της άσκησης ο Φοίβος Θεοδώρου, γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος υπογράμμισε ότι το πιο δύσκολο θέμα είναι η συνεργασία σε μια κατάσταση με πολλά απρόοπτα, στην οποία το κύριο φορτίο αναλαμβάνουν ο δήμος, η αστυνομία, η πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ.

«Καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε»

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε και υπογράμμισε: «Στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, κύριο μέλημα αποτελεί η προστασία και η αποφυγή απώλειας ανθρώπινων ζωών. Αυτό είναι και το κυρίαρχο περιεχόμενο της άσκησης “Κάσσανδρος 2022”. Η αποτελεσματική προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των κατοίκων, των επισκεπτών στην τοπική κοινότητα Φούρκας».

Από την πλευρά της, η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά επισήμανε ότι «δεν υπάρχει μόνο το Μάτι», ωστόσο από αυτό, οι φορείς έχουν μάθει πολλά και προχωρούν στην πρόληψη, στην ενεργοποίηση των πολιτών γιατί κανένας μόνος του δεν μπορεί να καταφέρει κάτι. «Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Δώσαμε ένα δείγμα ότι με τη συνεργασία, ένα πρόγραμμα που κάναμε, μια μελέτη που επικαιροποιήθηκε από το υπουργείο και ένα κομμάτι αυτής πήρε “σάρκα και οστά” για να το δείτε πώς λειτουργεί, μπορούμε να σβήσουμε τις φωτιές», πρόσθεσε.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό το ότι η πρώτη άσκηση γίνεται στη Χαλκιδική, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να υπάρχει ετοιμότητα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.