1-696x469

Εορταστικές ημέρες με τις αγορές να κινούνται σε ρυθμούς πολύ χαλαρούς.

Μια ενδιαφέρουσα είδηση έρχεται από τους Μολάους με μια δημοπρασία 2 βυτίων (περίπου 56 τόνους), για “σούπερ” έξτρα παρθένο 0,18° και με πολύ καλά όλα του τα ποιοτικά, που έπιασε τα 3,65€/κιλό και αγοράστρια την κ. Κυριακοπούλου (Hellas Oil). Μάλιστα αυτή η πώληση ήρθε μετά από ένα πρόσφατο καταστροφικό χαλάζι που έπληξε την περιοχή.

Διατηρείται έτσι, σύμφωνα με το olivenews, η εικόνα που γράψαμε στο Παρατηρητήριο της 31/12/2021. Δηλαδή οι τιμές σε ικανοποιητικά υψηλά επίπεδα, αλλά με περιορισμένο όγκο συναλλαγών. Είναι ενδεικτικό ότι στη δημοπρασία των Μολάων ζητήθηκε και τρίτο βυτίο σε ελαφρά χαμηλότερη τιμή, αλλά δεν υπήρξε ποσότητα να προσφερθεί.

Επίσης, να συμπληρώσουμε ότι και η Κρήτη αυτές τις μέρες βρίσκεται στο 3,40-3,50 (βυτίο, ex- work) χωρίς όμως ιδιαίτερες συναλλαγές. Σε υψηλά επίπεδα κινείται και η Λέσβος με όσους έχουν δική τους δυνατότητα εμφιάλωσης και εξαγωγών να αγοράζουν το ΠΓΕ στα 3,70€/κιλό. Το βιομηχανικό 5° κινείται ανοδικά γύρω στα 2,60 – 2,65 €/κιλό (παράδοση Αθήνα).

Ένα συμπέρασμα που θα μπορούσε να διατυπώσει κανείς είναι ότι οι αγορές κρατούν στάση αναμονής, περιμένουν να ολοκληρωθεί η συγκομιδή, να κάνουν απολογισμό ποσοτήτων και ποιοτήτων, να δουν πώς κινείται η κατανάλωση και τί αρχίζει να διαφαίνεται για την επόμενη εσοδεία 2022/23 (δηλαδή το ερώτημα των βροχοπτώσεων στην Ισπανία). Οι παραπάνω εξελίξεις θα αλληλοκαθορίσουν σε τί επίπεδα τιμών θα δούμε να υλοποιούνται σημαντικές από άποψη ποσότητας συναλλαγές.

Η στάση αναμονής που προαναφέραμε επιβεβαιώνεται και από την ακινησία τιμών που λίγο-πολύ διαπιστώνουμε για όλες τις ποιοτικές κατηγορίες σε όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες.

Ας πούμε κλείνοντας ότι η “μαύρη βασίλισσα”, η καλαμών δηλαδή, που κάποιοι σκόπιμα  επιχειρούν να την “ξαναβαφτίσουν” σε “καλαμάτας” με σκοπό να πλήξουν το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, κόντρα σε όλη την επιστημονική παρακαταθήκη των εκλιπόντων Μπαλατσούρα, Λύχνου, Αναγνωστόπουλου και όχι μόνον, για την καλαμών, λοιπόν, ολοκληρώθηκε η συγκομιδή, μπήκε στις κάδες, άρα θα αργήσουμε να ξαναγράψουμε τουλάχιστον ό,τι αφορά τις τιμές της.

Καλή Χρονιά σε όλους και σε όλες σας.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.