Modern chicken farm, production of white meat

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να ρυθμιστούν τα «κόκκινα δάνεια» των κτηνοπτηνοτρόφων παραγωγών που επιβαρύνθηκαν με επιτόκια, λόγω της «γρίπης των πτηνών» και της κρίσης στην αγορά, ζητά με επιστολή προς τον πρωθυπουργό η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η ΠΕΟΠΠ «Με τις αριθ. 2/22213/0025/1ρ.04.2006 ΦΕΚ Β΄579/2006 κ΄2/44411/0025/08.08.2006 αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών χορηγήθηκαν έντοκα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στους αγρότες πτηνοτρόφους (φυσικά πρόσωπα αποκλειστικά πρωτογενούς παραγωγής) για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών.

Τα συγκεκριμένα δάνεια χορηγήθηκαν για την κάλυψη της τεράστιας ζημίας η οποία προκλήθηκε στον κλάδο από άστοχες ενέργειες της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί.

Την επόμενη χρονιά σύμφωνα με την αριθ. 2/73821/0025/14.12.2007 ΦΕΚ Β΄2375/2007 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, χορηγήθηκαν σε όλους τους κτηνοπτηνοτρόφους της χώρας άτοκα δάνεια για την αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά και την κατακόρυφη άνοδο στις τιμές των ζωοτροφών τα οποία στη συνέχεια έγιναν έντοκα.

Με την πάροδο του χρόνου η πολιτεία παρέτεινε την λήξη των παραπάνω δανείων αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και τη ζημία την οποία υπέστησαν οι παραγωγοί παράλληλα δε διαβεβαίωνε ότι θα γίνει γενναία τακτοποίηση αυτών».

Συνεχίζοντας την επιστολή η πτηνοτροφική οργάνωση επισημαίνει «Το μεγαλύτερο μέρος από τα παραπάνω δάνεια χορηγήθηκε από την πρώην Α.Τ.Ε και ελάχιστοι παραγωγοί απευθύνθηκαν σε άλλες τράπεζες. Με την παύση λειτουργίας της Α.Τ.Ε και την έναρξη της εκκαθάρισης της, πολλά από τα παραπάνω δάνεια μεταφέρθηκαν στην τράπεζα Πειραιώς και τα υπόλοιπα παρέμειναν στην Α.Τ.Ε υπό εκκαθάριση.

Αρχικά τα συνολικό χορηγηθέν ποσό και των δύο δανείων δεν ήταν σημαντικό όπως και ο ίδιος δύναστε να διαπιστώσετε άλλα με την πάροδο του χρόνου και τα επιβληθέντα επιτόκια είναι αδύνατον να αποπληρωθεί, εξαιτίας της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος λόγω της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης την οποία διέρχεται η χώρα μας, της τεράστιας φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των τελευταίων ετών καθώς και την  κατακόρυφη άνοδο του κόστους παραγωγής σε αντίθεση με τις τιμές διάθεσης των παραγόμενων προϊόντων οι οποίες έχουν μειωθεί.

Το χρονικό διάστημα το οποίο μεσολάβησε από την λήξη των παραπάνω δανείων μέχρι σήμερα παρ΄ότι υπήρχε η διαβεβαίωση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ότι θα διαγραφούν οι καταλογισθέντες τόκοι με παράλληλη γενναία ρύθμιση των αρχικών χορηγηθέντων ποσών, δυστυχώς οι υποσχέσεις παρέμειναν υποσχέσεις με αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά να ξεκινά μια σωρεία ειδοποιήσεων είτε τηλεφωνικών επαφών από τις τράπεζες ή μέσω δικηγόρων στους οποίους έχουν αναθέσει την είσπραξη σε δανειολήπτες παραγωγούς για εκβιαστική εξόφληση σε χρόνο εξπρές των ληξιπρόθεσμων δανείων καθώς και για βεβαίωση των οφειλών στις Δ.Ο.Υ προκειμένου να ξεκινήσει το μέτρο των κατασχέσεων».

Ακολούθως, ζητά από τον πρωθυπουργό να μεριμνήσει άμεσα «ώστε να σταματήσει ο ωμός εκβιασμός ο οποίος γίνεται εις βάρος των παραγωγών. Παράλληλα να γίνει οριστική διευθέτηση του προβλήματος με νομοθετική ρύθμιση από την πλευρά των συναρμόδιων Υπουργείων η οποία θα δώσει ανάσα στους χιλιάδες κτηνοπτηνοτρόφους που δίνουν αγώνα επιβίωσης μετά την φορολογική και ασφαλιστική αφαίμαξη την οποία υπέστησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια την οποία και εσείς ο ίδιος αναγνωρίσατε».

Καταλήγοντας την επιστολή η Πανελλήνια Ένωση τονίζει προς τον πρωθυπουργό πως, αν πραγματικά πιστεύει στα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδο από την μακροχρόνια κρίση, η οποία δεν είναι δυνατόν να γίνει χωρίς την συμβολή του πρωτογενή τομέα, έστω και αυτήν την ύστατη να δώσει λύση στο θέμα, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα είναι πολύ αργά.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.