19-4-22 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ -ΠΑΡΑΚΤΙΟΙ ΑΛΙΕΙΣ

Χαιρετισμός στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας Ελλάδος

Πυλώνα ανάπτυξης και θεμέλιο του πρωτογενούς τομέα, χαρακτήρισε τον κλάδο της παράκτιας αλιείας ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου στο χαιρετισμό του στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας Ελλάδος (ΕΠΠΑΕ).

«Ο  κλάδος σας αποτελεί κεντρική προτεραιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κι αυτό γιατί έχουμε τον ίδιο στόχο: την προάσπιση και αποκατάσταση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας», τόνισε και επισήμανε ότι οι αλιείς βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι λόγω της υπεραλίευσης, ενώ την ίδια στιγμή έρχονται αντιμέτωποι και με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που φέρνει κρίση στο θαλάσσιο περιβάλλον. «Είναι πλέον γεγονός ότι οι θάλασσες δέχονται ισχυρές πιέσεις και οι αλιείς βλέπουν το εισόδημά τους να απειλείται», ανέφερε.

Εξήγησε ότι στοίχημα της κυβέρνησης και του ΥπΑΑΤ είναι να «χτίσουμε μια βιώσιμη αλιεία μέσα από πρωτοβουλίες που θα έχουν οφέλη, τόσο για το θαλάσσιο περιβάλλον όσο και για τον βιοπορισμό σας. Ως Υπουργείο, και εγώ προσωπικά, από κοινού με τη Διεύθυνση Αλιείας, καταγράφουμε τις προκλήσεις του κλάδου σας, μελετάμε τις ιδιαιτερότητες των θαλασσών μας και αναζητούμε λύσεις, από κοινού με εκπροσώπους αρμόδιων οργάνων από Ελλάδα και Εξωτερικό», είπε.

Αναφέρθηκε επιπλέον και στα θέματα που άπτονται του κλάδου, όπως είναι η ανάγκη αλλαγής θεσμικού πλαισίου για την ερασιτεχνική αλιεία και η οριοθέτηση αυστηρών κριτηρίων επαγγελματικότητας.

«Το Υπουργείο δρομολογεί νομοθετική πρωτοβουλία για την καθιέρωση της άδειας και ήδη  σε εξελεγκτική διαδικασία και η νομοθετική πρωτοβουλία για την επαγγελματικότητα των ψαράδων, την οριοθέτηση δηλαδή αυστηρών κριτηρίων επαγγελματικότητας, ώστε να επιτευχθεί το ξεκαθάρισμα του κλάδου», σημείωσε.

Τέλος, ο Υφυπουργός επανέλαβε ότι στόχος είναι να προστατεύσουμε τα ιχθυαποθέματα και να δώσουμε μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος στους αλιείς.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.