w08-165741cretafire

Στο Ηράκλειο βρέθηκαν σήμερα οι υπουργοί Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γεώργιος Αμυράς που μετείχαν σε κοινή σύσκεψη ενόψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου, με θέμα την αποτελεσματικότερη προετοιμασία και το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για τη νέα αντιπυρική περίοδο.

Όπως δήλωσε ο κ. Τουρνάς, το σχέδιο δράσης στηρίζεται «στην προετοιμασία, την επιτήρηση, την έγκυρη προειδοποίηση και την άμεση επέμβαση. Έχουν ληφθεί προληπτικά όλα τα μέτρα, σχεδιάζουμε τις περιπολίες, διαρκή παρουσία από το έδαφος και την επιτήρηση από αέρος. Θα έχουμε, επιπλέον, τις δυνάμεις αναπτυγμένες εκεί που πρέπει την κατάλληλη στιγμή, έτσι ώστε να επεμβαίνουν άμεσα από αέρος και εδάφους για να επεμβαίνουμε εγκαίρως». Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξήγησε ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια σε όλες τις περιφέρειες για τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δασικής υπηρεσίας, αλλά και της πυροσβεστικής, προσθέτοντας σε ότι αφορά την Κρήτη, θα φτάσει μια ομάδα δασοκομάντος, που θα διαθέτει και ελικόπτερο για να μπορούν να παρεμβαίνουν, και πως εκείνο το οποίο αυτή την ώρα διερευνάται είναι ο χώρος στον οποίο θα στεγαστεί η ομάδα.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γεώργιος Αμυράς στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στη δράση καθαρισμού των δασών, για πρώτη φορά. «Σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κάνουμε προληπτικούς καθαρισμούς δασών. Τρέχουμε εμείς από το υπουργείο Περιβάλλοντος ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη έχουμε απορροφήσει 50 εκατομμύρια για να καθαρίσουμε δάση άνω των 40-50 χιλιάδων στρεμμάτων και να διανοίξουμε δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών σε μια περιοχή που εκτείνεται συνολικά στα 18 εκατ. στρέμματα. Βεβαίως και στην Κρήτη ετοιμαζόμαστε με τον κ. Τουρνά να ξεκινήσουμε την κατάρτιση των σχεδίων της αντιπυρικής προστασίας όλης της Κρήτης. Είναι κάτι που το ξεκινάμε φέτος και επιτέλους για πρώτη φορά νομίζω ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρέπει να προσέχουμε στο δάσος. Δεν είναι μόνο δουλειά του υπουργείου Περιβάλλοντος και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, είναι δουλειά και της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και του κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Ο κ. Αμυράς προσέθεσε: «Η κλιματική κρίση είναι αδυσώπητη, είναι επικίνδυνη και προκαλεί καταστροφές. Απειλεί την ανθρώπινη ζωή και ο τρόπος για να αντιμετωπίσεις αυτή την κρίση είναι διπλός. Ο πρώτος είναι η πρόληψη και αυτό κάνουμε. Συνεργαζόμαστε ώστε να προλάβουμε τους κινδύνους ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Ήρθαμε εδώ για να φέρουμε σε επαφή με θεσμοθετημένο τρόπο, με ενιαία πρωτόκολλα και ίδια γλώσσα επικοινωνίας, τις δασικές υπηρεσίες, την Πυροσβεστικη και την τοπική αυτοδιοίκηση. Το δεύτερο κλειδί για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, είναι η συνεργασία. Πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, το κάνουμε άψογα, γρήγορα και αποτελεσματικά και γι αυτή είμαστε εδώ να κάνουμε μια καλή αρχή σε αυτή τη συνεργασία που άργησε 24χρόνια».

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.