w05-102529

Ένας σημαντικός πνεύμονας ζωής, αλλά και ένα ιδιαίτερο περιβαλλοντικό «διαμάντι», αποτελεί το Δέλτα του Πηνειού στο νομό Λάρισας. Ουσιαστικά πρόκειται για τις εκβολές του ποταμού στο Αιγαίο Πέλαγος, με έντονη βιοποικιλότητα, λόγω της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας, γι αυτό και έχει χαρακτηριστεί Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.

Η οικολογική αξία είναι μεγάλη, και στη περιοχή μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι φιλοξενούνται διάφορα είδη πουλιών αλλά και άλλων ζώων.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασολόγος Κυριάκος Τσίπης, τα είδη των πτηνών που συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο στην περιοχή, είναι οι ερωδιοί, οι πελαργοί και αρκετά αρπακτικά πουλιά.

Ο λόγος που εντοπίζονται αυτές οι κατηγορίες των πτηνών είναι ότι το Δέλτα του Πηνειού αποτελεί το σημείο της μετάβασης από την ξηρά στη θάλασσα. Αυτές οι περιοχές αποτελούσαν πάντα σημείο φιλοξενίας πολλών και διαφορετικών έμβιων οργανισμών γι’ αυτό και ο συγκεκριμένος υγρότοπος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας.

Έτσι κατά τη διάρκεια των ετών στην περιοχή παρατηρήθηκαν συνολικά 226 είδη πουλιών που ανήκουν σε περισσότερα από 50 γένη.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις αναφορές, στο Δέλτα του Πηνειού, εκτός από τα πολλά και διάφορα είδη πτηνών, έχουν εντοπιστεί μεταξύ άλλων διάφορα ερπετά, αλλά και τσακάλια και βίδρες.

Δεν πρέπει να παραλειφθεί μεταξύ άλλων, πως σύμφωνα με την μελέτη του περιβαλλοντολόγου Αγησίλαου Οικονόμου, η ιχθυοπανίδα των γλυκών νερών περιλαμβάνει 37 είδη ψαριών και άλλα 11 με πιθανή παρουσία, ενώ η ιχθυοπανίδα της θαλάσσιας περιοχής, περιλαμβάνει 123 είδη ψαριών από τα οποία μόνο τα 10 από αυτά έχουν πιθανή παρουσία σήμερα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.