arhtro-agrotes22

Οι Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας καταγγέλλουν την ελλιπή στήριξη από την Πολιτεία παρά τις ζημιές που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια από τις επαναλαμβανόμενες πλημμύρες.

Σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου, τα Διοικητικά Συμβούλια των τεσσάρων Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας συζήτησαν για την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή μετά από τα χτυπήματα των πλημμυρών του 2018 και των φετινών, όπως και την αποτελεσματικότητα των έργων αποκατάστασης και πρόληψης από πλευράς Κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους ίδιους, «τα όποια έργα έγιναν είναι μόνο μπαλώματα» και διαπιστώθηκε έλλειμμα σχεδιασμού για αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά, αποστραγγιστικά, αρδευτικά έργα, καθώς και αντισεισμικής θωράκισης από πλευράς Πολιτείας.

Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης οργάνωσης σύμφωνα με τους αγρότες ήταν οι απότιστες καλλιέργειες μέσα στο καύσωνα του καλοκαιριού λόγω έλλειψης διαθέσιμου αρδευτικού νερού.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, αποφασίστηκε η συμμετοχή σε συλλαλητήριο στις 06/11/2021 στις 12:00΄μ.μ. στο Σύνταγμα.

Τα αιτήματα των αγροτών:

  • Άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης στο ύψος των αναγκών μας και με επαρκή χρηματοδότηση για αυτά.
  • Να κατασκευαστεί κλειστό κύκλωμα άρδευσης για τις ανάγκες όλου του Νομού και την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης και ύδρευσης. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Να καταργηθεί το περιβαλλοντικό τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.
  • Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής, φράγματα σε ρέματα, να ολοκληρωθεί η λιμνοδεξαμενή του Ξηριά. Πλήρης αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους.
  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγή η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές η νόσους. ΝΑ αλλάξει εδώ και τώρα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής και του κεφαλαίου στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στο 100% όλων των ζημιών από όλες τις αιτίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανένα αποκλεισμό πληγέντα
  • Άμεσα μέτρα στήριξης του Δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και εξοπλισμού μηχανημάτων.
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωση τους για τις ζημιές τους.  

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.