w01-175514w14123458w1016303292507467875279092934662961740308259799040n

Αδιαμφισβήτητη κρίνετε η αξία των ψηφιακών και τεχνολογικών εργαλείων για τη διαχείριση των καλλιεργειών, με τη χρήση τους να εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη για τον παραγωγό, το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, όπως επισήμαναν οι συμμετέχοντες στη σημερινή εκδήλωση, που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη οι Industry Disruptors Game Changers (IDGC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός EIT Food, με θέμα «Agriculture 4.0: New Generation of Farming».

Τονίστηκε ότι με τη χρήση των ψηφιακών και τεχνολογικών εργαλείων, κάποιος μπορεί να πετύχει βιώσιμο τρόπο καλλιέργειας, με μείωση κόστους παραγωγής και αύξηση της ανταγωνιστικότητας στο διεθνές περιβάλλον, αποφυγή σπατάλης φυσικών πόρων και προσαρμογή στις επιταγές της σύγχρονης εποχής, που επιτάσσει το πρασίνισμα σε όλους τους τομείς, για προστασία του περιβάλλοντος, κυρίως εν μέσω της έντασης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί το σύνδρομο της καλής χρονιάς να αποτελεί ακόμη τροχοπέδη για μερίδα αγροτών, προκειμένου να εμπιστευτεί τα τεχνολογικά και ψηφιακά εργαλεία που προσφέρονται για την καλύτερη και πιο οικονομική διαχείριση του χωραφιού,  όμως «στη δύσκολη χρονιά (ακραία καιρικά φαινόμενα), θα φανεί η σημασία της πρόληψης που επιτυγχάνεται με τη χρήση τους, αλλά και η ορθή και βιώσιμη διαχείρισης των καλλιεργειών που εξασφαλίζουν», τόνισε ο ορυζοκαλλιεργητής, Παναγιώτης Γκούρας, πρόεδρος Συνεταιρισμού Αθανασίου.

Υπογραμμίζοντας ότι «εγώ βρίσκομαι εδώ σήμερα ως ορυζοκαλλιεργητής επειδή επένδυσα στη χρήση της τεχνολογίας », ο κ. Γκούρας, σημείωσε, ότι ναι μεν η τεχνολογία κοστίζει, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο, αλλά «η αξία της χρήσης της είναι τεράστια, με την απόσβεση της επένδυσης να είναι δεδομένη». Λέγοντας δε, ότι σήμερα οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών είναι «πραγματικοί και υγιείς επιχειρηματίες», ο κ. Γκούρας εξήρε τη σημασία της συλλογικότητας και τόνισε «εμείς αγοράζουμε τεχνολογία όλοι μαζί, μοιραζόμαστε τα κόστη και απολαμβάνουμε όλοι τα οφέλη της χρήσης της».
«Τα τελευταία χρόνια ο αγροδιατροφικός κλάδος φλερτάρει ολοένα και πιο έντονα με το χώρο της τεχνολογίας», ανέφερε, η διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρύτρια της Agroapps, Μάχη Συμεωνίδου, τονίζοντας ότι πλέον υπάρχει πληθώρα προσιτών, οικονομικών και βιώσιμων τεχνολογικών και ψηφιακών εργαλείων.

«Αυτό που χρειάζονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα είναι περισσότερη ενημέρωση και εξοικείωση με την τεχνολογία, αλλά και περισσότερα καλά παραδείγματα μέσω των πιλοτικών αγρών που ολοένα και αυξάνουν», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι ένα από τα καλά της πανδημίας τους κορονοϊού είναι ότι ανάγκασε τον κόσμο να έρθει πιο κοντά στην τεχνολογία.

«Η εποχή που ζούμε επιτάσσει τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου παραγωγής με μειωμένες εισροές και αύξηση παραγωγής», επισήμανε και πρόσθεσε ότι καταλύτης στο μέλλον θα είναι οι πολύ δυνατές συνεργασίες που έχουν αναπτύξει τα πανεπιστήμια με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, ιδίως αυτοί που πλέον οργανώνονται σε ομάδες παραγωγών.

Την ανάγκη προσαρμογής της τεχνολογίας σε μικρότερης κλίμακας γη, υπογράμμισε ο αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Στέφανος Κουνδούρας, ενώ υπογραμμίζοντας ότι σήμερα λείπει ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των αγροτών και της πανεπιστημιακής κοινότητας, δηλαδή οι γεωπόνοι, τόνισε, «έχουμε πολύ καλούς γεωπόνους στην Ελλάδα, αλλά πλέον το επιτάσσει η εποχή να είναι πιο ενημερωμένοι και να εξειδικευτούν στις τεχνολογίες και την πληροφορική».

«Για να ανταπεξέλθει κάποιος στις τεράστιες αλλαγές που συντελούνται στο κομμάτι της προστασίας τους περιβάλλοντος, είναι μονόδρομος η χρήση των νέων τεχνολογιών και τα ψηφιακά εργαλεία», τόνισε ο προϊστάμενος Ανάπτυξης Τομέα Φυτοπροστασίας Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΕΒΕ, Μιχάλης Κολύβας. Είπε, ότι η αγορά χρειάζεται σήμερα έναν αξιόπιστο σύμβουλο αποφάσεων για τη διαχείριση των καλλιεργειών και προς αυτή τη κατεύθυνση σημείωσε ότι είναι «είναι ανάγκη τα ψηφιακά και τεχνολογικά εργαλεία να είναι ευέλικτα, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες του καθενός».

Τη θέση του ότι όσοι παραγωγοί δεν επενδύσουν στα ψηφιακά εργαλεία και την τεχνολογία «θα έχουν μεγάλα προβλήματα στα αμέσως επόμενα χρόνια», διατύπωσε ο ερευνητής του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Βασίλης Ασχονίτης, υπογραμμίζοντας ότι «μόνο με τη χρήση τους θα επιτευχθούν μειωμένες εισροές, οικολογική καλλιέργεια και έτσι βιωσιμότητα».

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.