ΚΡΙ ΚΡΙ 1

Οδυνηρό το τοπίο για τις επενδύσεις στη χώρα μας κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ανεργία κι η αποβιομηχάνιση να είναι καθεστώς, παρότι αυτό προσπαθεί ν΄ανατρέψει το νέο πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη.  Μέχρι σήμερα, το ασφαλιστικό και το φορολογικό καθεστώς αλλάζουν διαρκώς, όπως και το θεσμικό πλαίσιο για το επιχειρείν, με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανείς τι θα πληρώσει την επόμενη ημέρα, ενώ η γραφειοκρατία κι η ταλαιπωρία στην απονομή δικαιοσύνης, οδηγεί σε έξοδο κάθε υποψήφιο επενδυτή, ο οποίος θέλει να γνωρίζει όρους και κανόνες του παιχνιδιού. Επιπλέον, το τραπεζικό σύστημα μέσα στα χρόνια της κρίσης έδειξε αδυναμία να βοηθήσει τις επιχειρήσεις. Από την άλλη πλευρά είναι κι η αδυναμία των εργαζομένων να βρουν το δίκιό τους, σε κάθε “κανόνι”, που πέφτει στην αγορά, με το καθεστώς περί πτωχεύσεων να έχει απίθανες καθυστερήσεις.

Της Άννας Στεργίου

Το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα, παρότι μειώθηκε αισθητά, από τα χρόνια της κρίσης, κατά τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Οικονόμου του πολυνομοσχεδίου για την ανάπτυξη, εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε., φτάνει το 17,2% της, ενώ το 9% των εργαζομένων απασχολείται σήμερα με μορφές μερικής απασχόλησης. Τον Ιούλιο του 2019 είχαμε έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου 1,8 δις, 6,3% αυξημένο σε σχέση με πέρυσι. Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν από την πλευρά του Γιάννη Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής.

Οι επενδύσεις στη χώρα, κατά τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει την τελευταία δεκαετία, από 60 δις το 2007, 26% του Α.Ε.Π., έχουν φτάσει στα 20 δις του 2018, ενώ και οι ξένες άμεσες επενδύσεις βρίσκονται σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., στο 1,90%, όταν στην Ε.Ε. είναι 3,5%.

Στον δείκτη δυσκολίας για επενδύσεις Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα του 2019 ήταν στην 72η θέση, ενώ είμαστε η τελευταία σε κατάταξη χώρα από τις πλούσιες οικονομίες μέλη του ΟΟΣΑ. Τα στοιχεία, που έδωσε, είναι αποκαλυπτικά:

Ευκολία στην επιχειρηματική δραστηριότητα: Η χώρα μας είναι 72η στις 190. Στην Ευρώπη η θέση μας είναι η 27η στους 28.

Χρόνος και κόστος για εγκατάσταση ηλεκτρισμού: Είμαστε 79οι στους 190. Η θέση μας στην Ευρώπη είναι 24η στους 28.

Χρόνος και κόστος για δήλωση ιδιοκτησίας: Είμαστε στην 153η θέση στους 190. Στην Ευρώπη είμαστε τελευταίοι, 28οι στους 28.

Εμπόριο εκτός συνόρων: Είμαστε 31οι τους 190. Στην Ευρώπη, όμως, είμαστε 23οι στους 28.

Ταχύτητα και αποτελεσματικότητα δικαιοσύνης: Είμαστε 132οι στους 190 και στην Ευρώπη είμαστε 27οι στους 28.

Χρόνος και κόστος διαχείρισης καταστάσεων αφερεγγυότητας εθνικών νομικών προσώπων: Είμαστε 62οι στους 190. Στην Ευρώπη η θέση μας είναι 24η στους 28.

Κατά την άποψή του, στόχος του πολυνομοσχεδίου είναι να γίνει  συντομότερη η «Οδύσσεια» των επενδυτών, των εργαζομένων και των επιχειρηματιών στην Ελλάδα, που τι συμβαίνει συνήθως, διότι , όπως είπε, μόλις ξεμπερδέψουν με το ένα εμπόδιο, εμφανίζονται μπροστά τους άλλα πέντε, γεγονός που πριονίζει την εμπιστοσύνη τους στο Κράτος και που στερεί από τους Έλληνες πολίτες εισόδημα και θέσεις απασχόλησης.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.