w25-194642125013

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 Μαΐου, ο Βούλγαρος υφυπουργός Γεωργίας Μομτσίλ Νέκοφ δήλωσε ότι η χώρα του εκφράζει ανησυχία για τη συνεχιζόμενη αποτίμηση των βασικών γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής λόγω του αυξανόμενου κόστους παραγωγής τους τελευταίους μήνες, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας.

Ο Νέκοφ πήρε μέρος σε συζήτηση με θέμα την κατάσταση στις αγορές γεωργικών προϊόντων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στα τέλη Μαΐου 2022, η τιμή του σταρένιου ψωμιού στη Βουλγαρία αυξήθηκε κατά 68% σε ετήσια βάση. Οι τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν κατά 55% και του ηλίανθου κατά 63% επίσης σε ετήσια βάση.

Ο Νέκοφ δήλωσε ότι οι τιμές των λιπασμάτων αυξήθηκαν τρεις έως τέσσερις φορές, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Η κτηνοτροφική παραγωγή συρρικνώνεται μακροπρόθεσμα και η αυξανόμενη αξία μειώνεται σταθερά, πρόσθεσε.

Οι διαταραχές της αγοράς που έχουν προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία αυξάνουν τις ανησυχίες σε σχέση με την προμήθεια τροφίμων σε προσιτές τιμές για τους καταναλωτές στη Βουλγαρία, και σε σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, δήλωσε ο υπουργός.

Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας θα πρέπει να επανεξεταστούν προσεκτικά ώστε να διασφαλιστεί επαρκής τροφή σε προσιτές τιμές για όλους τους πολίτες της ΕΕ και να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων αγροτών, τόνισε ο Νέκοφ.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.