georgantas-1-910x521

Ξεκάθαρος για μία ακόμη φορά εμφανίστηκε ο Γιώργος Γεωργαντάς αναφερόμενος σε πιθανή επισιτιστική κρίση ενώ αναφέρθηκε και στα σιτηρά.

«Ζήτημα επισιτιστικής κρίσης στην παρούσα φάση δεν υπάρχει» επανέλαβε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Σημείωσε πως η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα είχε ξεκινήσει χρόνια πριν λόγω της κλιματικής αλλαγής και εντάθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Το ζήτημα της κουβέντας για την επισιτιστική κρίση  είναι κάτι το οποίο σε ένα επιστημονικό ή και πιο εξειδικευμένο επίπεδο είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, χρόνια και βασικά οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Στην κλιματική κρίση η οποία επηρεάζει και τις παραγωγές και μάλιστα πολύ σημαντικά ήρθε όμως ο πόλεμος να επηρεάσει την εφοδιαστική αλυσίδα, ήρθε η ενεργειακή κρίση και πλέον έγινε πιο επίκαιρη η συζήτηση και πράγματι θα μας απασχολήσει  σίγουρα  τα επόμενα χρόνια με  δεδομένη και την αύξηση του πληθυσμού της γης. Όμως αυτό που έχω πει είναι ότι στο επίπεδο της χώρας μας, στο επίπεδο της Ευρώπης κάποιο τέτοιο ζήτημα άμεσο δεν υπάρχει ακριβώς επειδή είναι  αυτάρκης η Ευρώπη συνολικά» είπε ο Γιώργος Γεωργαντάς.

Τόνισε πως δεν θα υπάρξει θέμα ελλείψεων στα σιτηρά ενώ έκανε λόγο για απόλυτη επάρκεια προϊόντων.

«Θέμα ελλείψεως δεν φαίνεται να υπάρχει, η αλήθεια είναι ότι η Ρωσία συνεχίζει και εξάγει γιατι το συγκεκριμένο προϊόν είναι μέσα στις εξαιρέσεις που έχουν γίνει από το εμπάργκο οπότε εξάγει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στη χώρα μας έχουν έρθει καράβια από τη Ρωσία. Εκεί που υπάρχει ζήτημα είναι σε σχέση με την εξαγωγική δυνατότητα την οποία είχε η Ουκρανία και δυστυχώς εκεί γίνεται μια εργαλειοποίηση από την πλευρά της Ρωσίας, υπάρχει δηλαδή παρεμπόδιση για να μεταφερθούνε ποσότητες που βρίσκονται διαθέσιμες στην Ουκρανία και υπάρχουν καταγγελίες και για άλλα περιστατικά που συμβαίνουν εκεί όμως οι εναλλακτικές αγορές είτε του Καναδά είτε της Αμερικής είτε της Νότιας Αμερικής καλύπτουν την όποια πρόσθετη ανάγκη θα δημιουργηθεί λόγω της αδυναμίας της Ουκρανίας. Το θέμα όμως των τιμών είναι κάτι το οποίο υπάρχει, κάτι το οποίο δημιουργεί ζητήματα. Εμείς στη χώρα μας μπορουμε να ελπίζουμε σε μια αποκλιμάκωση των τιμών από τη στιγμή που το ζήτημα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας από τους λογαριασμούς που θα έρθουν από 1η Αυγούστου για αυτό το μήνα θα φανεί πραγματικά ότι δραστικά αντιμετωπίζεται . Να θυμίζω ότι για τους αγρότες προβλέπεται αναστολή της ρήτρας 90%, είναι σημαντικό μέρος γιατί δεν είναι σε πολλά προιόντα μόνο η συγκομιδή του είναι και η αποθήκευσή η οποία στοιχίζει πολλά χρήματα αν χρειάζεται ψυγεία, είναι η μεταφορά, είναι πολλά τα κόστη αλλά θεωρούμε ότι θα λειτουργήσει σημαντικά προς την αποκλιμάκωση των τιμών. Έχουμε μια σταθεροποίηση δυστυχώς σε υψηλά επίπεδα εδώ και αρκετό καιρό, εγώ πιστεύω ότι θα αρχίσει μια αποκλιμάκωση» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι νέες αγορές που συνεργαζόμαστε μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία ο Γιώργος Γεωργαντάς είπε: «Είναι και η Νότια Αμερική αλλά βλέπω και προς τις Φιλιππίνες και προς την Ινδία που απευθυνόμαστε για διάφορα προϊόντα. Η αγορά προσαρμόζεται με δύο τρόπους, το ένα είναι ότι βρίσκουμε εναλλακτικές αγορές και το άλλο βλέπω ότι ήδη μεταποιητές, οι παραγωγοί ψάχνουν υποκατάστατα προϊόντα δηλαδή για παράδειγμα έξω από το ηλιέλαιο υπάρχει και το φοινικέλαιο. Σίγουρα τα εναλλακτικά προϊόντα βοηθούν πολύ να υπάρχει μια ισορροπία στην αγορά, αυτό ρυθμίζεται μόνο του από την αγορά».

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.