w21-134527w20122108w0595929w2790203w28131354w15114825w2591507w24130731w0390356w0291708w31130004w27131710w1493642w13130759w1215302724769541

Στην δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση και κατ’ επέκταση το άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας τόσο σε επίπεδο λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και στα είδη πρώτης ανάγκης, προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά. Ο κ. Οικονόμου δεν παρέλειψε, δε, να κατηγορήσει την Τουρκία για ακραία προκλητική ενέργεια αναφορικά με την υπερπτήση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών κοντά στην Αλεξανδρούπολη αποδίδοντας την όπως είπε στην επιτυχία του ταξιδιού του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως οι εκλογές θα γίνουν το 2023, ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως «είναι ο μοναδικός πολιτικός στον πλανήτη, ο οποίος έχει απλοικές σκέψεις για την πρωτοφανή κρίση, που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου:

“Για τις πολιτικές της Κυβέρνησης απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Η Κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών, όσο διαρκεί η κρίση. Το αποδείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, με μέτρα ουσιαστικά, αποτελεσματικά. Με το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ηλεκτρική ενέργεια κάναμε πολύ αποφασιστικές παρεμβάσεις. Τα πρώτα σημάδια αυτών των παρεμβάσεων αρχίζουν και τα βλέπουν όσοι παίρνουν τους λογαριασμούς τους. Οι επαγγελματίες βλέπουν μια αναδρομική επιστροφή στους λογαριασμούς του ρεύματος. Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η πλατφόρμα, για να παίρνει ο κόσμος -αυτοί που έχουν μέχρι 45.000 ευρώ εισόδημα- επιστροφή χρημάτων στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, για όσες χρεώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες είχαν επιβαρυνθεί με αύξηση. Με τον καινούργιο τρόπο τιμολόγησης από τον Ιούλιο και μετά θα πληρώνουμε όλοι, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες, από 70 μέχρι 90% λιγότερο στις αυξήσεις. Ταυτόχρονα, τρέχει ήδη το πρόγραμμα ενίσχυσης σε ό,τι αφορά στα καύσιμα. Αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός. Έχουμε τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ, όπου 8 στους 10 φορολογούμενους πληρώνουν 34-35% σε σχέση με το 2018.

Παρ’ όλα αυτά, η πίεση συνεχίζεται. Η Κυβέρνηση είναι εδώ, είναι διατεθειμένη ν’ αξιοποιεί κάθε περιθώριο που υπάρχει, κάθε καινούργια δυνατότητα, χωρίς, όμως, να «τινάξουμε στον αέρα» τη δημοσιονομική σταθερότητα και την πορεία της οικονομίας. Το χειρότερο που θα μπορούσαμε να πάθουμε, είναι να ξαναμπούμε στο στόχαστρο εκείνων που υποβαθμίζουν οικονομίες, των αγορών που δημιουργούν προβλήματα, σ’ ένα περιβάλλον που ο δανεισμός δυσκολεύει, γιατί τότε τις περιπέτειες θα τις περάσουν οι πιο αδύναμοι.

Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να κερδίσουμε ουσιαστικά αυτόν τον επεκτατισμό, τον αναθεωρητισμό, αυτή τη βίαιη εισβολή -που άλλαξε τη ζωή μας- του Putin στην Ουκρανία, είναι να κρατήσουμε τις κοινωνίες μας αρραγείς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε αυτό και στον Πρόεδρο Biden και στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ό,τι δυνατότητα υπάρχει και ό,τι πόροι είναι δυνατόν να διατεθούν σ’ αυτήν την κατεύθυνση, θα διατεθούν, για να είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας. Έχει μπει στο μικροσκόπιο της Κυβέρνησης, η αγορά των καυσίμων, έτσι ώστε να μην έχουμε αυτές τις αυτόματες και απότομες διακυμάνσεις. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι εκεί, όχι μόνο επί του πεδίου, αλλά και σε όλους τους κρίκους διαμόρφωσης της τιμής των καυσίμων, για να μην έχουμε αυτές τις ακραίες και απότομες διακυμάνσεις που πληγώνουν ακόμα περισσότερο την τσέπη του καταναλωτή. ‘Αρα, έλεγχοι σε όλο το φάσμα της αγοράς, έτσι ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε. Το κυρίαρχο θέμα, για κάθε Ελληνιδα και για κάθε Έλληνα, ήταν η ακρίβεια και η τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια. Εκεί έγινε μια πάρα πολύ μεγάλη παρέμβαση, για να μην έχουμε τόσο μεγάλη επιβάρυνση.

Ενισχύσαμε τους πιο ευάλωτους, με τα 200 ευρώ που δώσαμε τις μέρες του Πάσχα, χωρίς αυτά να κρατούνται ή να συμψηφίζονται με οποιεσδήποτε άλλες οφειλές. Προχωρήσαμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, με την οποία δίνουμε ένα μισθό παραπάνω το χρόνο, στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας σε όσους αμείβονται με τον βασικό μισθό.

Η πολιτική μας είναι στοχευμένη στο να φέρνει αποτέλεσμα, να πιάνει τόπο. Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, η πολιτική μας είναι οριζόντια, αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, διότι οι δαπάνες για το ηλεκτρικό ρεύμα είναι δαπάνες ανελαστικές και εκεί πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, τους αγρότες, που ξεκινούν τα πιο εντατικά ποτίσματα. Από δω και πέρα θα έχουν 70% με 90% μικρότερες αυξήσεις για να κάνουν τη δουλειά τους. Και όπου υπάρχει πόρος, να αξιοποιείται για να είμαστε στο πλευρό του πολίτη με προτεραιότητα αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη. Και αυτή τη βοήθεια που δίνουμε στον κόσμο, δεν θα έρθουμε να του την πάρουμε πίσω με φορολόγηση. Η αγωνία μας και η πρόθεσή μας, είναι να επιστρέψουμε στην κοινωνία αυτά που έχασε από την κρίση, αυτά που έχασε από την ακρίβεια στην ενέργεια. Να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας, χωρίς να έρθουμε να βάλουμε φόρους για να τα πάρουμε πίσω. Η προσπάθειά μας είναι να μην διαταράξουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, μέσα σε ένα περιβάλλον, που εκτός από γεωπολιτική αστάθεια, έχει και οικονομική αστάθεια.

Το στοίχημα της Κυβέρνησης είναι να υλοποιηθούν όλες αυτές οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Ήδη, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια μέσα στον Ιούνιο να ξεκινήσει η πλατφόρμα για να κάνει ο κόσμος τις αιτήσεις για να παίρνει τα χρήματα πίσω από τις αυξήσεις στο ρεύμα και να λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός τιμολόγησης, που στην ουσία αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε πολύ λιγότερες και μικρότερες αυξήσεις. Δεν θα τις μηδενίσουμε, ποτέ δεν το είπαμε αυτό. Στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, θα είναι μια μεγάλη ανάσα, μια μεγάλη ανακούφιση για το σύνολο της ελληνικής κοινωνία.

Για τους ελέγχους στην αγορά

Οι έλεγχοι είναι συνεχείς και πολλές φορές εντοπίζουν παραβάσεις, οι οποίες τιμωρούνται με αυστηρότατες κυρώσεις. Από εδώ και πέρα, με βάση τη νομοθετική παρέμβαση που κάναμε, θα μπορούν να δημοσιοποιούνται οι επωνυμίες των παραβατών, ώστε να ξέρει ο κάθε καταναλωτής ποια επιχείρηση είναι αυτή η οποία «βάζει πλάτη», στηρίζει, απορροφά μέρος του κόστους και ποιοι -λίγοι, ευτυχώς- είναι αυτοί που προσπαθούν πονηρά να αισχροκερδίσουν πάνω σ’ αυτό το κύμα των αυξήσεων και των εξωγενών επάλληλων κρίσεων. Οι έλεγχοι για να είναι αποτελεσματικοί, θέλουν εργαλεία. Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση ψήφισε σχετική ρύθμιση και δημιούργησε την πλατφόρμα, για να δηλώνουν οι επιχειρήσεις τα αποθέματά τους, σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να ξέρει, η Πολιτεία, τι αποθέματα έχει ο καθένας και να αποτρέπονται τεχνητές αυξήσεις των τιμών. Ψηφίσαμε νομοθετικές διατάξεις, για να υπάρχει ένας κόφτης στα κέρδη, στο επίπεδο που ήταν πριν από την κρίση.

Όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να συμβάλλουν και αυτοί, στο μέτρο του δυνατού, στη συγκράτηση των τιμών.

Για την τουρκική προκλητικότητα

Η παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου μας κοντά στην Αλεξανδρούπολη ήταν μια ακραία προκλητική ενέργεια, η οποία έτυχε της πολύ αυστηρής αντιμετώπισης από το Υπουργείο εξωτερικών, την αντίδραση του κ. Δένδια. Υπήρξε αντίδραση και από το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α., πολύ καταδικαστική για όσους μπορούν να διαβάσουν το ύφος, τον τρόπο και πίσω από τα γράμματα. Αντανακλά τη νευρικότητα και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία με βάση τα όσα έχει πετύχει η ελληνική εξωτερική πολιτική, τα τελευταία δύο χρόνια.

Την ενδυνάμωσή της σε όλα τα πεδία, την ενδυνάμωσή της διεθνώς με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, την ενδυνάμωση της αποτρεπτικής δυνατότητας και ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με την προμήθεια των Rafale, τη συμφωνία για τις φρεγάτες, τις συμφωνίες με τη Γαλλία και κυρίως με την απολύτως επιτυχημένη παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.. Επί δύο ημέρες, ο ηγέτης μιας ευρωπαϊκής χώρας, ο Πρωθυπουργός της Πατρίδας μας, πρωταγωνίστησε στις Η.Π.Α. με τα πολύ δυνατά και καθαρά μηνύματα που έδωσε για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο κόσμο, παρουσιάζοντας την Ελλάδα της αποφασιστικότητας, της σταθερότητας, της ειρήνης και με τα πολύ καθαρά μηνύματα για αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα, με νηφαλιότητα, σε όλα τα πεδία, και στο διπλωματικό, αλλά και επί του πεδίου, είναι εδώ για να υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία μας, τα σύνορα μας. Είναι εδώ για να υπερασπίζεται τις αξίες του δυτικού πολιτισμού και αυτή η πολιτική βρίσκει ανταπόκριση παντού.

Η χώρα μας είναι πλέον ένας πολύ ισχυρός παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Η φωνή της ακούγεται δυνατά παντού και οι δυνατότητές της να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις είναι πολύ αναβαθμισμένες και διπλωματικά και επιχειρησιακά. Ψύχραιμα και αποφασιστικά η χώρα μας αυτό που πρέπει να κάνει κάθε φορά, θα το κάνει. Υπάρχει πολλή νευρικότητα στην απέναντι πλευρά, έχει στεναχωρηθεί πολύ ο τουρκικός Τύπος, ο Erdoğan, η τουρκική πολιτική ηγεσία από τις συνεχόμενες επιτυχίες της χώρας και από την παρουσία του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α..

Ο Πρωθυπουργός είπε, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές και των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στο αμερικανικό Κογκρέσο, «μη σκέφτεται κανείς στην Κύπρο λύση των δύο κρατών. Και αυτή η πληγή της Κατοχής, τόσα χρόνια, πρέπει να κλείσει». Οι Αμερικανοί χειροκροτούσαν θερμά. Ο Πρωθυπουργός είπε «θέλω να λαμβάνετε πάντοτε υπόψη σας τι σημαίνει για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και για τη σταθερότητα μιας ταραγμένης γειτονιάς, όταν παίρνετε τις αποφάσεις για τα εξοπλιστικά, πως κάποιοι κάνουν υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά». Τα μηνύματα έχουν φτάσει.

Για το ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός πολιτικός στον πλανήτη που, γι’ αυτή την πρωτοφανή κρίση που αντιμετωπίζει ο κόσμος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εμφανίζεται να έχει απλοϊκές σκέψεις για όλα. Θυμίζει αυτά που ζήσαμε, όταν ήταν στην Αντιπολίτευση και μετά ήρθε στην Κυβέρνηση, ότι «με ένα άρθρο και με ένα νόμο θα λύσει όλα τα ζητήματα». Αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας, μέσα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον που ζούμε, είναι πράγματα που δεν είναι βέβαιο ότι θα είχαν ουσιαστικό αποτύπωμα στο πρόβλημα και θα βοηθούσαν τους καταναλωτές. Είναι όμως, σίγουρο, ότι θα τίναζαν την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας στον αέρα. Θα ανάγκαζαν την οποιαδήποτε Κυβέρνηση πολύ σύντομα, να έρθει να πάρει περισσότερα μέτρα προκειμένου να γλυτώσει η χώρα και να μπουν καινούργιοι φόροι. Αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης, να δίνει λίγα από τη μία και να παίρνει πολλαπλάσια από την άλλη, βάζοντας με το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη του συνταξιούχου, του επιχειρηματία, του καταναλωτή με τους φόρους που έβαλε.

Για τα σενάρια πρόωρων εκλογών

Οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Το έχει ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός, το έχει αποσαφηνίσει πολλές φορές. Η αγωνία μας είναι να στεκόμαστε στο πλευρό του πολίτη, να δίνουμε λύσεις και απαντήσεις, να μας νοιώθει δίπλα του σε αυτές τις πρωτοφανείς κρίσεις που ζούμε, σε όλες τις πλευρές του οικονομικού βίου. Να εμπνέουμε σταθερότητα και ασφάλεια σε ένα ευρύτερο περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας. Να προχωρούν τα μεγάλα έργα, οι δρόμοι στην Κρήτη, το μετρό της Θεσσαλονίκης, ο οδικός άξονας Πάτρα-Πύργος. Να μειώσουμε τις ανισότητες, να αισθάνεται αυτός που μπαίνει στην αγορά εργασίας ότι θα μπορεί να αμείβεται καλύτερα. Να δημιουργούμε πολιτικές για τους νέους, να διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να μπορεί να βρει σπίτι ο νέος εργαζόμενος και να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να κάνει οικογένεια.

Είμαστε στην πολιτική για να παράγουμε δουλειά και στο τέλος της τετραετίας, όταν έρθει η ώρα, να πούμε στους πολίτες ποια ήταν η εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό όταν ήταν Πρωθυπουργός ο Τσίπρας και Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς και Υπουργός ‘Αμυνας ο κ. Καμμένος και ποια είναι η εκπροσώπηση της χώρας του σήμερα, που το αμερικάνικο Κογκρέσο όρθιο χειροκροτεί τον Μητσοτάκη, όταν τους μιλάει για Ελλάδα, για πολιτισμό, για δημοκρατία, για αξίες. Ποια ήταν η οικονομική πολιτική τότε που έβαζαν και τα δύο χέρια στις τσέπες της μεσαίας τάξης, με φόρους, με ασφαλιστικές εισφορές. Και ποια είναι η εικόνα και η πολιτική σήμερα που έρχεται και σου μειώνει τον ΕΝΦΙΑ, παρά τις κρίσεις κατά 35%. Ποια ήταν η πολιτική τότε με την ανεργία στο 18%. Και ποια είναι η πολιτική σήμερα με την ανεργία στο 12,2% και με 4 εκατομμύρια ανθρώπους να απασχολούνται, να εργάζονται. Αυτά θα πούμε στον κόσμο το 2023, για να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη τους ξανά για αυτοδύναμη Ελλάδα.

Για τις δημοσκοπήσεις

Αγωνία της Κυβέρνησής μας είναι να βρισκόμαστε παντού, εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, στη διεθνή πολιτική σκηνή, να πρωταγωνιστούμε. Το κύρος του Πρωθυπουργού αναβαθμίζει την Πατρίδα. Είμαστε δίπλα στην κοινωνία, δίπλα στους ανθρώπους που δοκιμάζονται. Ο, τιδήποτε συνδέεται με την ποιότητα ζωής του Έλληνα πολίτη είναι το καθοριστικό για τον ποιον εμπιστεύεται. Ο κόσμος θέλει από την Κυβέρνηση να δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις για να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια. Για να διαμορφωθούν επιτέλους, μετά από δέκα χρόνια κρίσης οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε τα παιδιά του να ζήσουν καλύτερα. Μέσα σε ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον, δημιουργούμε συνθήκες ευημερίας και προκοπής για όλους και ό,τι πετυχαίνουμε στην οικονομία, στην αγορά εργασίας, στις επενδύσεις γίνεται κοινωνικό μέρισμα για την καθεμία και τον καθένας.

Αυτή είναι η αγωνία μας, αυτή τη μεγάλη ενσυναίσθηση έχουμε και αυτή είναι και η καθημερινή μας προσπάθεια. Χωρίς έπαρση, χωρίς αλαζονεία, δεν υποτιμούμε τις επιτυχίες, αλλά ξέρουμε ότι με όλο αυτό το δυσμενές κλίμα που υπάρχει τριγύρω, οφείλουμε να είμαστε σεμνοί και συνεχώς να προσπαθούμε για το καλύτερο. Αυτή είναι η σύσταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτό είναι το προσωπικό του παράδειγμα σε ό,τι αφορά την άσκηση της πολιτικής, προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε προσηλωμένοι όλοι. Δεν ασχολούμαστε, ούτε με τις φήμες για εκλογές, ούτε με τη γενικότερη παραπολιτική, αλλά με την παραγωγή έργου. Δουλειά, δουλειά και συνεχής προσπάθεια να είμαστε δίπλα στον κόσμο. Αυτό θέλει η κοινωνία από μας.”

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών.